№81

Податки & бухоблік, жовтень, 2022/№ 81 Інші номери журналу ›
  • Установлюємо твердопаливний котел: організаційні питання Через постійні обстріли рашистами об’єктів інфраструктури (котелень, ТЕЦ, ТЕС та газопроводів) багато юросіб замислилися над тим, щоб стати незалежними від загальних систем. Вони мають намір замінити або переобладнати діючі системи опалення (які зазвичай складаються із газових котлів чи централізованого опалення) на твердопаливні. Про те, які організаційні питання слід виконати, щоб зробити таку трансформацію, поговоримо далі.
  • Установлюємо твердопаливний котел: облік та оподаткування В одному з попередніх матеріалів ми говорили про організаційні питання заміни або переобладнання діючої системи опалення (які зазвичай складаються із газових котлів чи централізованого опалення) на твердопаливну. Про те, як відобразити в обліку такі трансформації, поговоримо далі.
  • Безготівкові розрахунки з покупцями-споживачами. Які варіанти будуть можливі? Продовжуємо обговорювати майбутні новації щодо обов’язку торговців забезпечити покупцю можливість розрахуватися за товар/послугу безготівково. Зараз нас буде цікавити, а які саме варіанти безготівкових розрахунків із покупцями-споживачами будуть можливі. Що принципово зміниться в цьому питанні порівняно з правилами, що діють зараз?
  • Перевізник віз та не довіз: обліковуємо компенсацію Ситуація. Є підприємство-виробник. Продукцію відправляє покупцям через служби доставки. Найчастіше «Новою поштою». Інколи буває так, що товар губиться в дорозі чи псується. В такому разі служба доставки виплачує підприємству відповідну компенсацію. Як її обліковувати та як показувати реалізацію товару?
  • Товар працівнику, а ПН на підприємство Директор підприємства в супермаркеті METRO придбав товар за свої кошти і для своїх цілей. На касі касиру він показав картку METRO, оформлену на підприємство. Тому бухгалтерія супермаркету склала і зареєструвала на підприємство податкову накладну. Що робити з такою податковою накладною?
  • Продаж майбутньої нерухомості: а що там з ПДФО? Про появу Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому» від 20.09.2022 № 2600-IX, ми розповідали в «Податки & бухоблік», 2022, № 77. Сьогодні пропонуємо продовжити розгляд цієї теми та поговорити про оподаткування ПДФО (та ВЗ) доходів фізосіб від продажу такої нерухомості.
  • Звільнення у зв’язку зі смертю роботодавця: процедура затверджена Тривалий час трудове законодавство не містило такої підстави для припинення трудового договору, як смерть роботодавця-фізособи. Тож працівникам доводилося вирішувати це питання в судовому порядку. І тільки 19.07.2022 у КЗпП з’явилася нова підстава припинення трудового договору: смерть роботодавця — фізичної особи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою (п. 81 ч. 1 ст. 36 КЗпП). Порядок припинення трудового договору з цієї підстави законодавець зобов’язав установити КМУ. 14.10.2022 його було затверджено Урядом.
  • Методрекомендації з бухобліку підмарафетили: нотатки про головне Наказом від 18.10.2022 № 337 Мінфін підкоригував низку своїх методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку. Зокрема, змін зазнали методрекомендації з бухобліку основних засобів (ОЗ), біологічних активів, запасів, нематеріальних активів (НМА) та щодо облікової політики підприємства. Почав діяти цей наказ з 19 жовтня — з дня оприлюднення на офіційному вебсайті Мінфіну. Розглянемо докладно, що ж саме відредагував Мінфін.
  • Військовий облік жінок. Ставимо крапку? Закон України від 07.10.2022 № 2664-IX
  • Відпускний резерв вийшов із мінусом: чи таке можливо? На кінець 2021 року проінвентаризували резерв відпусток і визначили його суму. Проводимо таку інвентаризацію один раз на рік. Розрахували також коефіцієнт резервування на 2022 рік. З березня поточного року більшість співробітників перебуває у відпустці за власний рахунок, а частина працівників у черговій щорічній відпустці. Оскільки нарахована зарплата наразі невелика, сума резерву за звітний місяць теж виходить маленька. Враховуючи це, сальдо за кредитом субрахунку 471 вилазить з мінусом, тобто маємо дебетовий залишок. Хіба це правильно? Чи можуть бути в пасиві Балансу забезпечення з мінусом?
  • Закупівля сільгосппродукції у фізосіб: 4ДФ Підприємство закуповує сільгосппродукцію у населення. Як відобразити в 4ДФ доходи фізосіб від продажу власної сільськогосподарської продукції?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі