Теми статей
Обрати теми

Закупівля сільгосппродукції у фізосіб: 4ДФ

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Підприємство закуповує сільгосппродукцію у населення. Як відобразити в 4ДФ доходи фізосіб від продажу власної сільськогосподарської продукції?

Ситуацію з оподаткуванням доходів фізосіб від продажу власної продукції та відображенням їх у 4ДФ, що склалася в цьому році, можна охарактеризувати як трагікомедію.

Почнемо з того, що у квітні законотворці вирішили удосконалити усталений порядок оподаткування доходів фізосіб від продажу власної сільгосппродукції, прописаний у п.п. 165.1.24 ПКУ. Не назавжди, а лише на період з 01.04.2022 й до завершення/скасування дії воєнного стану.

Як удосконалювали? Доповнили підрозд. І розд. ХХ ПКУ новим п. 23, який працював у тандемі з профільним п.п. 165.1.24 ПКУ. Проте текст цього нового пункту був так «гарно» виписаний, що пояснювати, що ж там хотіли удосконалити, довелося Мінфіну. У роз’ясненні від 20.06.2022 міністерство зазначило, що з 01.04.2022 та протягом періоду дії воєнного стану податкові агенти утримують ПДФО та ВЗ з доходів фізособи від продажу власної сільгосппродукції, якщо така фізособа-продавець не надала копії довідки про наявність у неї земельних ділянок та/або довідки про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва або документів, що ідентифікують особу (паспорт та податковий номер).

А тепер найцікавіше! Такі оподатковувані сільгоспдоходи податкові агенти повинні були відображати в 4ДФ Податкового розрахунку загальною сумою, тобто без персоніфікації. Також загальною сумою слід було зазначати утримані з таких доходів ПДФО та ВЗ.

Уперше потреба відобразити гамузом оподатковувані сільгоспдоходи могла виникнути у податкових агентів при поданні 4ДФ за ІІ квартал 2022 року. Проте виконати вимоги ПКУ вони не мали можливості, оскільки форма 4ДФ цього не дозволяла.

Тільки 09.08.2022 набрали чинності зміни до Податкового розрахунку, які б могли вирішити цю проблему. Серед іншого, Мінфін доповнив розд. ІІ 4ДФ двома новими рядками: «Доходи від продажу сільськогосподарської продукції» та «Доходи від продажу сільськогосподарської продукції — виключення».

І якщо хтось подумав, що ось, нарешті, з’явилася можливість відзвітувати, як треба, то це не так. Звітувати за оновленою формою будемо тільки починаючи зі звіту за ІV квартал 2022 року. Це підтвердили податківці в роз’ясненні з категорії 103.25 БЗ.

За ІІІ квартал 2022 року звітуємо за старою формою, за якою звітували за попередні квартали цього року

Щоправда, у звіті за IV квартал ці рядки з загальними сумами сільгоспдоходів будуть вже не потрібні. Чому? Бо 19.08.2022 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо забезпечення стабільного функціонування ринку природного газу протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення» від 29.07.2022 № 2480-IX. Яке відношення має ринок природного газу до закупівлі сільгосппродукції у населення? Ніякого. Проте саме цим Законом було виключено п. 23 із підрозд. І розд. ХХ ПКУ. Тож у результаті з 19.08.2022 із оподаткуванням сільгоспдоходів все стало так, як було до 01.04.2022.

А тепер давайте розберемося з 4ДФ за ІІІ квартал 2022 року.

Якщо ви у ІІІ кварталі закуповували у населення:

1) сільгосппродукцію, яку не оподатковували на підставі п.п. 165.1.24 ПКУ, то нараховані/виплачені суми сільгоспдоходів персоніфіковано відображаєте в розд. І 4ДФ з відповідною ознакою доходу (ознака «148» — доходи від продажу сільськогосподарської продукції, крім продукції тваринництва, ознака «179» — доходи, отримані від продажу власної продукції тваринництва груп 1 — 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД);

2) сільгосппродукцію, яку оподатковували відповідно до п. 23 підрозд. І розд. ХХ ПКУ, то загальні суми таких оподатковуваних сільгоспдоходів та загальні суми утриманого з них і перерахованого ПДФО/ВЗ не зазначаєте в 4ДФ. Додаток не дає можливості такі доходи відобразити. Разом з тим, якщо бажаєте повністю виконати вимоги ПКУ, то можете скористатися приписами його п. 46.4 та подати разом з Податковим розрахунком доповнення до нього. Таке доповнення складаєте в довільній формі з поясненнями мотивів його подання. Інформацію про наявність доповнення вкажіть у кінці основної частини Податкового розрахунку. Якщо подаєте звітність в електронній формі, подаєте таке доповнення також в електронній формі;

3) сільгосппродукцію будь-якого виду, за винятком продукції тваринництва, яку оподатковували починаючи з 19.08.2022, оскільки не виконувалися вимоги п.п. 165.1.24 ПКУ (наприклад, продавець не надав довідку за формою № 3ДФ або в ній обов’язкові реквізити (припустимо, не наведений розмір земельної ділянки) чи довідка «прострочена», то зазначаєте такий дохід у розд. І 4ДФ з ознакою доходу «148».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі