Теми статей
Обрати теми

Неподання заяв: наслідки

Нестеренко Максим, податковий експерт
Податкова звітність — не єдина група податкових документів, яка несвоєчасно подається у зв’язку із війною. Крім цього, ПКУ встановлює строки подання різноманітних заяв. У деяких випадках за несвоєчасне подання таких заяв на платників чекає штраф. У інших випадках без своєчасно поданої заяви платник наживає собі інші неприємності. Наприклад, не отримує своєчасно статус платника. Як бути із такими заявами? Розбираємось!

Заяв, для яких ПКУ чи підзаконні акти податкового законодавства установлюють строки подання, існує чимало. Серед таких заяв варто виділити:

— заяву на реєстрацію платником ПДВ (ф. № 1-ПДВ);

— заяву на анулювання ПДВ-реєстрації (ф. № 3-ПДВ);

— заяву на реєстрацію платником єдиного податку;

— заяву на анулювання ЄП-реєстрації;

— повідомлення за ф. № 20-ОПП та інших форм, пов’язаних з обліком платників податків (ф. № 1-ОПП, 17-ОПП та ін.).

Які наслідки має несвоєчасне подання цих заяв? Розглянемо на прикладі вищеперелічених документів!

Порушення строків — немає

На відміну від декларацій і додатків до них, заяви НЕ є податковою звітністю. А оскільки строки, відведені на їх подання, встановлено або ПКУ, або підзаконними актами, що належать до податкового законодавства, є важливий нюанс. А саме:

призупинення строків, установлене п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ для строків на подання заяв, — цілком працює

Тобто якщо говорити про подання заяв чи ф. № 20-ОПП, де-факто не можна говорити про порушення строків. Адже строки зупинені на весь період воєнного стану і тому не можуть бути пропущені. Інакше кажучи, просто неможливо говорити про несвоєчасне подання заяв під час воєнного стану.

Здавалося б, це чудова новина. Але чи все так райдужно і однозначно? Давайте розберемося окремо з найбільш популярними заявами!

ПДВ-реєстрація і розреєстрація

Правила реєстрації і анулювання реєстрації платником ПДВ установлені відповідно ст. 183 і 184 ПКУ. Зокрема, у цих статтях прописано і наслідки несвоєчасного подання ПДВ-заяв.

Наприклад, суб’єкт господарювання, який підлягає обов’язковій ПДВ-реєстрації, повинен подати ф. № 1-ПДВ не пізніше 10-го числа місяця, наступного після перевищення ПДВ-мільйона (п. 183.2 ПКУ). В іншому випадку з 11-го числа він несе відповідальність за нарахування і сплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника, але без права на податковий кредит (п. 183.10 ПКУ).

Припустимо, що ПДВ-мільйон (п. 181.1 ПКУ) перевищено під час воєнного стану. Чи означає це, що Заяву за ф. № 1-ПДВ можна подати пізніше і без наслідків, описаних у п. 183.10 ПКУ? Формально так. Ми вважаємо, що такий підхід можливий.

Тож виходить, що запізнившись із поданням Заяви за ф. №1-ПДВ, ви зможете уникнути негативних наслідків, пов’язаних із несвоєчасним поданням Заяви. Менше з тим, рекомендуємо за можливості не пропускати строки, відведені на подання заяв на ПДВ-реєстрацію і розреєстрацію.

ЄП-реєстрація і розреєстрація

Строки, відведені на подання ЄП-заяв, установлені ст. 298 ПКУ. Ці строки на час воєнного стану — також зупинені відповідно до п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Але так само, як і у випадку з ПДВ, немає жодних роз’яснень з приводу того, що ЄП-заяви можна подавати пізніше.

Інакше кажучи, аби стати платником єдиного податку станом на початок конкретного кварталу, рекомендуємо усе одно вписуватися у загальні строки, встановлені пп. 298.1.4, 298.1.5 ПКУ. При більш пізньому поданні статус платника єдиного податку певної групи з бажаної дати податківці, судячи з усього, не гарантують. Відмінність від ПДВ-заяви тут у тому, що ЄП-заява подається добровільно для реалізації бажання суб’єкта господарювання. Тож навіть призупинення строків не дає підстав реалізувати бажання, якщо заяву подано із запізненням.

А якщо заява подається для переходу не на звичайний, а на спеціальний єдиний податок (тобто за ставкою 2 %), про зупинення строків, здається, узагалі ніхто не згадує. Адже законодавець прямо визначає, що дата, на яку заявник набуває статусу платника спецЄП, залежить від дати подання Заяви (п. 9.8 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Отже,

для єдиноподатних заяв призупинення податкових строків, по суті, нічого не означає

Усе одно орієнтуємося на загальні строки, визначені ПКУ.

Повідомлення за ф. № 20-ОПП

Про цю форму звітності ми вже згадували у статті, присвяченій податковій звітності. Її відмінність від попередніх «заявних» форм полягає у тому, що за неподання ф. № 20-ОПП податківці намагалися платників штрафувати — за п. 117.1 ПКУ. Однак у воєнний час цей штраф не застосовується. Саме з посиланням на те, що строки, визначені податковим законодавством (а Порядок № 1588 теж до нього належить) — призупинені (БЗ 116.12).

Нагадаємо: у звичайних умовах строк подання ф. № 20-ОПП — 10 робочих днів починаючи від дня відкриття чи створення об’єкта оподаткування (п. 8.4 Порядку № 1588). Під час воєнного стану подати ф. № 20-ОПП можна і пізніше. І не боятися штрафних санкцій.

Втім, крім штрафів, є інші неприємні наслідки, з якими стикаються ті, хто не подав ф. № 20-ОПП. Вони не зможуть зареєструвати РРО/ПРРО, акцизний склад, отримати ліцензію і можуть наразитися на статус ризикового платника, що, у свою чергу, призведе до блокуванням ПН/РК. І от від цих наслідків воєнний стан навряд чи врятує.

Висновки

  • Строки на подання заяв, визначені податковим законодавством, наразі призупинені у зв’язку із воєнним станом.
  • Практичної користі від призупинення строків на подання заяв — по факту немає, адже доводиться усе одно вписуватися у загальні строки їх подання.
  • Платники звільнені від відповідальності за несвоєчасне подання ф. № 20-ОПП, але можуть стикнутися з іншими негативними наслідками неподання зазначеного повідомлення.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі