№82

Податки & бухоблік, жовтень, 2022/№ 82 Інші номери журналу ›
  • Як працює вина та умисел у податкових штрафах Раніше вина впливала на податкові штрафи хіба що щодо блокування податкових накладних та розрахунків коригування. І то, тільки у судах. Однак у 2021 році у ПКУ нарешті з’явилася згадка про вину платника. Цей елемент у період воєнного стану напрочуд важливий. Бо ж можливість застосовувати штрафи у цей проміжок часу у фіскалів значно розширилася. Та й рано чи пізно обмеження щодо притягнення до відповідальності, пов’язані з війною і карантином, мають припинитися. Тож у цій статті розберемося з тим, як впливає наявність/відсутність вини на податкові штрафи.
  • «Воєнна» зупинка ДПС-сервісів та Електронного кабінету: чи будуть штрафи за порушення термінів? З відомих причин 10 та 11 жовтня було тимчасово обмежено доступ до електронних сервісів ДПС та Електронного кабінету (ЕК). Давайте поговоримо про те, з чим тут стикнулись платники, тобто на що цей електронно-сервісний ДПС-простій вплинув, та чи можливі у платників якісь штрафні проблеми у зв’язку з цими електронними негараздами…
  • Штрафи за несвоєчасне подання податкової звітності Неподання звітності — це особливий вид порушення, за яке передбачено штраф. Законодавець навіть спеціально виділив їх у спеціальному воєнному законодавстві. Які штрафи і як застосовуються у воєнний час? У цій статті розглянемо це питання!
  • Неподання заяв: наслідки Податкова звітність — не єдина група податкових документів, яка несвоєчасно подається у зв’язку із війною. Крім цього, ПКУ встановлює строки подання різноманітних заяв. У деяких випадках за несвоєчасне подання таких заяв на платників чекає штраф. У інших випадках без своєчасно поданої заяви платник наживає собі інші неприємності. Наприклад, не отримує своєчасно статус платника. Як бути із такими заявами? Розбираємось!
  • Строки давності для штрафування Для притягнення до відповідальності встановлено певні строки. За звичайних обставин (не воєнних або карантинних) усе ніби зрозуміло: ці строки пройшли, отже, штрафувати податківці не мають права. Однак надзвичайні події, які ми зараз переживаємо, наклали свій відбиток. Що наразі відбувається зі строками притягнення до фінвідповідальності за ПКУ? Зараз розкажемо.
  • Штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних та розрахунків коригування Штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних (ПН) та розрахунків коригування до них (РК) довгий час не хвилювали платників ПДВ, оскільки щодо них діяв «ковідний» мораторій. Але війна внесла у це питання свої корективи і, незважаючи на те, що «ковідний» карантин було продовжено, ці штрафи з 27.05.2022 податківці знов мають право застосовувати до платників. Отже, у цій статті детально поговоримо про такі штрафи та особливості їх застосування.
  • Штрафи за несвоєчасну реєстрацію АН та за невідправлення Довідок і Заявок Документи, які пов’язані з обігом пального (а також — спирту етилового), під час війни мають надто важливе значення. Використання та обіг таких документів, зокрема, акцизних накладних (АН), а також Довідок про обіг та залишки і Заявок на переміщення пального (спирту) під час воєнного стану мають «воєнні» особливості. Відповідно, є й особливості щодо застосування штрафів за несвоєчасну реєстрацію/відсутність реєстрації АН та РК до них. А також — штрафів та інших наслідків за несвоєчасне надсилання Довідок та Заявок. Про них і поговоримо.
  • Штрафи за ст. 128-1 ПКУ Шановна редакціє, нас цікавлять штрафи за ст. 128-1 ПКУ. І особливо той, що передбачає за відсутність реєстрації акцизних складів 1 млн грн штрафу! В яких випадках та саме за які порушення податківці можуть застосувати цю санкцію? Як від цього уберегтися?
  • Не вберегли первинку: особливості у воєнний стан У цій статті поговоримо про те, якими є наслідки незберігання платником первинних документів, на яких ґрунтуються дані його податкової звітності.
  • Несвоєчасна сплата податків: що за це буде На сплату задекларованих (узгоджених) сум податкових зобов’язань у платників не завжди вистачає коштів. Особливо зараз, коли у зв’язку з війною економічна ситуація скрізь значно погіршилася. Тому такі порушення, як прострочення сплати податків, зараз почастішали. Щодо застосування визначених у ст. 124 ПКУ санкцій за такі провини під час воєнного стану і поговоримо у цьому матеріалі.
  • Порушили правила утримання та сплати ПДФО/ВЗ: чи буде штраф? Доволі часто помилки, пов’язані з неутриманням/несплатою ПДФО/ВЗ, є наслідком неправильного визначення виду доходу. Тобто податковий агент оподатковувані доходи класифікує як неоподатковувані й не утримує/не сплачує податки під час їх виплати. Звісно, це не єдина причина порушення правил нарахування, утримання та сплати ПДФО/ВЗ. Та незалежно від причини, бухгалтера цікавлять наслідки таких дій. Чи чекати штрафу, а якщо так, то в якій сумі? Саме про це зараз і поговоримо.
  • Об’єднаний звіт та штраф за ст. 119 ПКУ У цій статті пропонуємо вам пройтися положеннями ст. 119 ПКУ. Саме в ній законодавець визначив «прайс» за помилки в Податковому розрахунку, чи як його ще називають Об’єднаний звіт. З’ясуємо, в яких саме випадках штрафів за помилки у 4ДФ можна не боятися, а в яких їх не уникнути. Не оминемо й ЄСВшні додатки. Чи працює за ними ст. 119 ПКУ?
  • Календар бухгалтера на листопад 2022 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі