Теми статей
Обрати теми

Порушили правила утримання та сплати ПДФО/ВЗ: чи буде штраф?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Доволі часто помилки, пов’язані з неутриманням/несплатою ПДФО/ВЗ, є наслідком неправильного визначення виду доходу. Тобто податковий агент оподатковувані доходи класифікує як неоподатковувані й не утримує/не сплачує податки під час їх виплати. Звісно, це не єдина причина порушення правил нарахування, утримання та сплати ПДФО/ВЗ. Та незалежно від причини, бухгалтера цікавлять наслідки таких дій. Чи чекати штрафу, а якщо так, то в якій сумі? Саме про це зараз і поговоримо.

Героєм нашої розмови буде ст. 1251 ПКУ. Саме нею встановлена відповідальність за порушення правил нарахування, утримання та сплати (перерахування) податків у джерела виплати. Розглянемо, до чого слід готуватися податковому агенту, який допустив таке правопорушення.

Ненарахування та/або неутримання, та/або несплата (неперерахування), та/або нарахування, сплата (перерахування) не в повному обсязі ПДФО/ВЗ податковим агентом до або під час виплати доходу фізособі загрожує штрафом у розмірі 10 % суми податку/збору, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету (п. 1251.1 ПКУ).

Проте якщо такі дії вчинені умисно:

штраф складе 25 % % суми податку/збору, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету (п. 1251.2 ПКУ);

вдруге протягом 1095 календарних днів — штраф 50 % суми податку/збору, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету (п. 1251.3 ПКУ);

втретє та більше протягом 1095 календарних днів — штраф 75 % суми податку/збору, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету (п. 1251.4 ПКУ).

Тобто розмір штрафних санкцій за вчинення умисного правопорушення (пп. 1251.2 — 1251.4 ПКУ) обчислюють виходячи з кількості допущених правопорушень протягом 1095 календарних днів. Кожен установлений податківцями факт умисної несплати податку до або під час виплати доходу є податковим правопорушенням. При цьому необхідною умовою притягнення податкового агента до фінвідповідальності за пп. 1251.2 — 1251.4 ПКУ є встановлення контролюючими органами його вини (п. 109.3 ПКУ).

Хто платить?

Податковий агент не утримав та не сплатив ПДФО/ВЗ до або під час виплати доходу фізособі, наприклад, тому що помилково класифікував такий дохід, як неоподатковуваний. В такому випадку саме на нього покладається:

1) відповідальність за погашення суми податкового зобов’язання (боргу), що виникає внаслідок вчинення таких дій;

2) обов’язок щодо погашення такого податкового боргу (у тому числі пені).

Тобто

саме податковий агент за свій рахунок повинен сплатити загублені суми ПДФО і ВЗ до бюджету з цих доходів

А ось фізсоба-отримувач доходу звільнена від обов’язку погасити таку суму податкових зобов’язань або податкового боргу, крім випадків, установлених розд. IV ПКУ.

Та повернемося до податкового агента. З якої суми йому утримувати ПДФО/ВЗ: з «чистої» виплаченої чи може збільшувати її на якісь коефіцієнти? У випадку, що розглядається, базою оподаткування буде фактично виплачена фізособі сума доходу. Це справедливо й для ПДФО. Річ у тім, що ПКУ вимагає застосовувати натуральний коефіцієнт, визначений п. 164.5 ПКУ, у двох випадках, а саме при визначенні бази оподаткування ПДФО:

1) доходів, нарахованих (наданих) у натуральній формі;

2) коштів, надміру витрачених на відрядження та/або під звіт і не повернених у встановлені ПКУ строки.

Далі розглянемо, чи буде штраф, якщо виправити помилку самостійно.

Якщо сам знайшов

Почнемо з ситуації, коли помилку, що пов’язана з ненарахуванням, неутриманням, несплатою ПДФО, податковий агент виявляє самостійно під час проведення перерахунку за п. 169.4 ПКУ. Якщо знайдену помилку він виправить в наступних податкових періодах протягом податкового року, то ні фінансова відповідальність згідно з пунктами ст. 1251 ПКУ, ні самоштраф застосовуватися не повинні (див. останні абзаци п. 50.1 та ст. 1251 ПКУ).

Зауважимо, що перерахунок ПДФО може бути як добровільним, так і обов’язковим. Проте в будь-якому випадку, щоб уникнути штрафів, недостатньо провести перерахунок, наприклад, у листопаді чи грудні 2022 року. Потрібно ще встигнути сплатити до бюджету суму недоплати ПДФО до кінця грудня 2022 року.

На жаль, з військовим збором (ВЗ) такий самий фокус прокрутити не вийде. Щодо ВЗ проведення перерахунку не передбачено ПКУ.

А якщо перерахунок не варіант, бо, наприклад, не утримали ВЗ або ж помилку не виправлено до завершення податкового року, проте податковий агент виявив та виправляє її самостійно пізніше з застосуванням самоштрафу? Чи буде в такому випадку штраф за ст. 1251 ПКУ? Податківці наполягають, що так (див. роз’яснення в категорії 103.26 БЗ та в категорії 126.06 БЗ).

Крім того, до податкового агента буде застосована відповідальність відповідно до ст. 119 ПКУ, якщо помилки, які самостійно виправляються, призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань, відображених в Податковому розрахунку (див. статтю «Об’єднаний звіт та штраф за ст. 119 ПКУ» // «Податки & бухоблік», 2022, № 82).

Висновки

  • У загальному випадку ненарахування, та/або неутримання, та/або несплата ПДФО/ВЗ податковим агентом до або під час виплати доходу фізособі загрожує штрафом в 10 % суми податку/збору, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.
  • Обов’язок погасити суму податкового боргу, що виникає внаслідок вчинення таких дій, покладено ПКУ на податкового агента.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі