Теми статей
Обрати теми

За прострочення реєстрації акцизних накладних штрафів немає

Павленко Олексій, податковий експерт
За матеріалами категорії 114.09* Бази знань

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Висновок документа

Штрафні санкції за порушення граничних термінів реєстрації АН/РК в ЄРАН та за неподання/несвоєчасне подання електронних документів про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового, вчинені під час дії воєнного стану, не застосовуються

Ми вже неодноразово писали, що Система електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (СЕАРП та СЕ) — це «знахідка для шпіона»*. Тобто злі язики казали, що з цієї системи російські хакери запросто витягують дані щодо скупчень пального, а потім від росіян прилітають «дарунки» по відповідних «пальних» координатах… /СМУРФ/ І що цікаво, ця система, на відміну від СЕА ПДВ, вже с початку березня відновила свою роботу і майже безперебійно працює…

* Див., наприклад, наприкінці цієї публікації: i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/july/issue-49/article-121171.html

Але здоровий глузд почав «прокльовуватись» у працівників Мінфіну і податківців. Підтвердження цьому — свіжа консультація, що коментується.

Ви вже, звісно, зрозуміли, що вона є відповіддю на запитання:

чи застосовуються штрафи за порушення термінів реєстрації АН/РК в ЄРАН та за неподання / несвоєчасне подання електронних довідок про фактичні залишки та обіг пального та спирту етилового, вчинені під час дії воєнного стану?

А стислу (й розумну) відповідь податківців ви вже побачили вище у «Висновку». Заразом автори нагадали й вимогу, яка теж зазначена в п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ: обов’язки щодо реєстрації АН/РК в ЄРАН та подання згаданих електронних довідок мають бути виконані суб’єктом господарювання протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Підґрунтя нефіскальності. Як же податківці обґрунтували такий нефіскальний висновок? Вони згадали, що цей п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ звільняє від передбаченої ПКУ відповідальності у разі відсутності у платника можливості своєчасно зареєструвати, зокрема, АН/РК та подати електронні довідки. Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у п.п. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ (далі — Порядок), та Переліки документів на підтвердження затверджено наказом Мінфіну від 29.07.2022 № 225.

Податківці наголошують, що в Порядку однією з підстав неможливості виконання платниками податків податкових зобов’язань є, зокрема, можливість витоку інформації щодо обсягів та місць зберігання пального або спирту етилового та їх знищення надалі внаслідок складання та реєстрації акцизних накладних та/або подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового, та/або подання заявки на переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними тощо (виключно в частині виконання визначених обов’язків).

Крім того, з Порядку (див. п. 3 розд. ІІ) чітко випливає, що не потребує документального підтвердження неможливість виконання обов’язку щодо реєстрації АН, та/або подання електронних довідок, та/або подання заявки на переміщення пального (спирту)!..

На цій підставі податківці й роблять справедливий висновок щодо нештрафування за згадані порушення під час воєнного стану.

Причини цьому зрозумілі — це та сама, що ми зазначали на початку, «можливість витоку», а також сумнозвісні знищення росіянами в Україні великих обсягів пального навесні та влітку…

Нагадаємо, що раніше ми стосовно штрафів за несвоєчасну реєстрацію АН/РК та ненадсилання електронних довідок писали, що ці штрафи податківці і так не мають права застосовувати, оскільки п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ призупиняє до припинення чи скасування воєнного стану у тому числі перебіг строків, установлених для реєстрації АН/РК в ЄРАН та для надсилання електронних довідок до ДПСУ. Див. щодо цього статтю «Подання акцизної декларації, довідок, реєстрація АН, штрафи» в «Податки & бухоблік», 2022, № 49.

Перевезення і заявки. Тут також буде доречним нагадати, що п.п. 69.4 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ до закінчення воєнного стану у випадках, коли платник акцизу не має можливості зареєструвати АН, дозволяє перевезення пального за наявності у водія ТТН, «яка містить всю інформацію, що має відображатися у акцизній накладній».

Отут заразом звертаємо вашу увагу і на такий дуже важливий факт. Подання заявки на переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними, теж вважається ризиком можливості витоку інформації щодо обсягів та місць зберігання пального або спирту етилового (див. вище)! Тож усі неплатники пального й спиртового акцизу, які транспортують такі товари, можуть мати це на увазі та не перейматися поданням таких заявок, якщо можливі відповідні ризики. Адже в країні війна і не варто зайво підставлятись під ворожі удари, незважаючи при цьому на заборону транспортування пального/спирту без зазначення в заявці (абзац третій п.п. 230.1.5 ПКУ). Підстави для такого «порушення» викладені у згаданому Порядку.

Тому вважаємо, що передбачені п. 228.3 ПКУ негативні наслідки (конфіскація пального/спирту й транспорту) за транспортування пального/спирту без подання таких заявок зараз на практиці не мають застосовувати!

Додаткові нюанси/проблеми. Ми таку нефіскальну консультацію повністю підтримуємо, але… Є кілька «але».

По-перше, чомусь податківці не прибрали з БЗ із тієї ж категорії 114.09 свою стару консультацію, яка є відповіддю на таке саме запитання та у висновку просто цитує згадану норму п. 69.1 («у разі відсутності у платника можливості»). Отже, маємо, як кажуть в Одесі, «дві великі різниці». Це, м’яко кажучи, якось дивує…

По-друге, якщо притримувати або взагалі не реєструвати АН/РК, виникнуть проблеми з заповненням акцизної декларації і особливо з заповненням відповідних її додатків: «пального» 11 та «спиртового» 12. Адже

дані, необхідні для заповнення додатків 11 та 12, мають братися виключно з тих АН/РК звітного місяця, які до дати подання декларації пройшли реєстрацію в ЄРАН

Можна пересвідчитись у цьому, зазирнувши до п. 2 (пп. 4 та 5) та п. 3 (пп. 4 та 5) розд. V діючої редакції Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку, затвердженого наказом Мінфіну від 23.01.2015 № 14 (ср. ). Якісь специфічні інструкції щодо іншого порядку заповнення цих додатків та самої акцизної декларації під час воєнного стану фіскалами до платників не доводились.

Тобто таким чином електронне адміністрування пального (та спирту етилового), як і сам механізм нарахування та справляння пального (та спиртового) акцизу під час воєнного стану, фактично втрачають сенс. Хоча зараз на практиці платники здебільшого прагнуть своєчасно реєструвати АН/РК, належним чином вести облік та складати акцизні декларації.

Водночас ця консультація розв’язує платникам руки не тільки щодо строків реєстрації АН/РК, але (і це головне!) й щодо строків подання електронних довідок про залишки та обіг пального та спирту. Адже саме ці останні електронні документи, які мають направлятись до ДПС щоденно, є найбільш інформативними і можуть надто цікавити ворога. Тож, гадаємо, у першу чергу не варто надсилати до СЕАРП і СЕ саме електронні довідки про залишки та обіг пального та спирту, де майже в режимі реального часу надається інформація за відповідними ємностями і адресами, яка й може бути «знахідкою для шпіона»…

А от відповідні АН та РК звітного місяця можна зареєструвати в ЄРАН і пізніше, аби встигнути до дати подання декларації за звітний місяць. Однак при цьому пам’ятайте й про своїх контрагентів — вони ж теж мають встигнути відобразити відповідні обсяги у своєму обліку. Гадаємо, АН/РК варто продовжувати реєструвати для того, щоб після закінчення воєнного стану у вас раптом не повилазили від’ємні залишки та суми пального акцизу…

Тож будьте максимально обачні і обережні! Але й про облік-звітність теж не варто зовсім забувати…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі