Теми статей
Обрати теми

Подання акцизної декларації, довідок, реєстрація АН, штрафи …

Павленко Олексій, податковий експерт
Цікаво, але Єдиний реєстр акцизних накладних (ЄРАН), на відміну від ЄРПН, хоч і з деякими перебоями, але працював майже с початку воєнного стану. І ті платники пального акцизу, у кого була можливість (та бажання) реєструвати АН та РК до них, здебільшого мали технічну можливість це робити. Те ж саме стосується й подання декларацій акцизного податку. Деякий час реєстрацією АН/РК та подачею акцизної декларації формально можна було нехтувати аж до закінчення воєнного стану (ВС). Але з 27 травня Закон № 2260* суто змінив у фіскальний бік ситуацію з поданням акцизної декларації, а також (частково) з реєстрацією АН/РК в ЄРАН та поданням електронних довідок. Саме про усе це, а також про те, чи можливі зараз штрафи за несвоєчасну реєстрацію АН/РК в ЄРАН та подання довідок, читайте у цьому матеріалі.

* Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» від 12.05.2022 № 2260-IX.

Відновлення обов’язків

Ще раз акцентуємо увагу на тому, що з 27 травня набрали чинності норми Закону № 2260, які зачепили й сферу справляння акцизного податку. Зокрема у відновленій редакції п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ передбачено наступне.

Фрагмент перший (абз. перший п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). У разі відсутності у платника податків можливості (!) своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, реєстрації акцизних накладних, РК до них, подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового (надалі — Довідки) тощо, платники податків звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Фрагмент другий (абз. третій п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Платники, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до 27 травня (дня набрання чинності Законом № 2260) за умови подання податкової звітності до 20 липня 2022 року та сплати податків та зборів у строк не пізніше 31 липня 2022 року.

Довідково. Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків цих обов’язків та перелік документів на підтвердження має затвердити Мінфін (на момент написання є лише його проєкт).

Підсумки. З першого фрагменту випливає, що

починаючи з 27 травня відновлено обов’язковість: подання акцизних декларацій, своєчасної реєстрації АН та РК до них в ЄРПН, а також подання Довідок, — для тих платників пального та спиртового акцизу, які мають для цього можливість

А тому у фіскалів з’явився привід стверджувати, що з цієї дати відновлено штрафування за порушення термінів реєстрації АН/РК та подання Довідок тими платниками, які мають таку можливість (про те, чи можливі штрафи за ці порушення, читайте нижче).

З другого фрагменту випливає, що коли декларації акцизного податку, починаючи з декларації за лютий-2022 і наступні місяці (закінчуючи травневою), платником не подавались та/або акцизний податок за ці звітні місяці не сплачувався, то платник акцизу до 20 липня має подати декларації за усі місяці лютий-травень 2022 року, за які цей платник мав звітувати. А також до 31 липня він має сплатити усі суми акцизу, які будуть нараховані згідно поданих за згадані періоди декларацій. Звісно це — якщо у платника є така можливість. У такому разі абз. третій згаданого підпункта захистить вас від штрафів.

Відповідно за червень і наступні місяці звітувати та сплачувати акциз (якщо буде можливість) необхідно за загальними правилами у стандартні строки. За червень треба подати декларацію — не пізніше 20 липня, а сплатити акциз за нею необхідно не пізніше 1 серпня, адже 30 липня — вихідний (див. останній абзац п. 57.1 ПКУ).

Нюанси щодо строків сплати. Як ми зазначили, абз. третій п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ для незастосування санкцій вимагає до 31 липня сплатити податкові зобов’язання, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до 27 травня! Тобто сюди чітко підпадають зобов’язання за деклараціями за січень — квітень 2022 року Але відповідно до роз’яснень Мінфіну та ДПСУ сюди підпадає також і сплата податку, нарахованого у акцизній декларації за травень-2022 (див, зокрема, п. 17 Інформаційного листа ДПСУ № 3/22)

Враховуючи те, що 30 та 31 липня — вихідні дні, краще сплатити ці зобов’язання за січень — травень-2022 до 29 липня (включно)

Адже фіскали можуть заявити, що згаданий останній абзац п. 57.1 ПКУ тут незастосовний. Однак ми вважаємо, що ця норма по аналогії тут має застосовуватись і розрахуватись за згадані минулі періоди можна і 1 серпня цього року. Правда, податківці ще у своїх роз’ясненнях не зазначали, що можна сплатити й 1 серпня, але ж згадували, що 31 липня — неділя (див. п. 17 Інформлиста № 3 за посиланням вище). А от сплатити акцизний податок за червневою декларацією, як ми зазначили, абсолютно законно можна й 1 серпня!

До речі, ця наша логіка застосовна й щодо ПДВ та інших податків-зборів

Нюанси щодо звітування

Тепер — декілька слів щодо нюансів звітування за декількома різними видами акцизного податку, щодо яких ми отримуємо більше усього питань від наших читачів.

Пальний та спиртовий акциз. Тут можуть виникнути складнощі з заповненням декларацій за лютий — травень цього року, якщо АН (особливо «вхідні» — постачальниками пального чи спирту платнику) своєчасно в ЄРАН не реєструвались. Адже згідно з Порядком № 14** показники спеціальних додатків 11 («пальний») та 12 («спиртовий») до акцизної декларації, у яких робиться розрахунок сум пального та спиртового акцизу (відповідно) заповнюються на підставі даних АН та РК, зареєстрованих в ЄРАН. Причому у цих додатках мають зазначатись «вхідні» та «вихідні» АН (та РК до них), що були складені у звітному періоді та зареєстровані в ЄРАН. Причому, коли саме (у якому періоді-місяці) відбулася така реєстрація не має значення. Важливо лише, щоб відповідні екземпляри АН (РК) були зареєстровані в ЄРАН до подання акцизної декларації. А то потім доведеться подавати купи уточнюючих декларацій… ☹

** Порядок заповнення та подання декларації акцизного податку, затверджений наказом Мінфіну від 23.01.2015 № 14.

Нагадаємо, що відповідно до Порядку № 14 відображення в додатку 11 чи 12 обсягів отриманого пального/спирту необхідно, щоб до звітування в ЄРАН вже був зареєстрований другий примірник АН (РК), а от для відображення обсягів реалізованого пального/спирту достатньо реєстрації в ЄРАН першого примірника АН (РК).

Отже

якщо ви за згадані місяці не подавали акцизні декларації, дуже бажано максимально зареєструвати АН/РК до дати їх подання

А ця гранична дата для подання акцизних (та інших) декларацій за лютий — травень 2022 року, як ми вже зазначили, зсунута до 20 липня: останній день подання — 19 липня (див. п. 16 Інформлиста за посиланням вище)! Тож ще є трохи часу (і варто) потурбуватись самим і потурбувати постачальників щодо реєстрації АН/РК — щоб не сплачувати зайвого акцизу (а, можливо, й штрафів).

Роздрібний акциз. Платникам цього виду акцизу, з числа тих, хто не звітував та/або не сплачував цей податок, окрім того, що їм потрібно у згадані вище граничні терміни відзвітувати за лютий — травень й сплатити податок за січень — травень цього року, треба пам’ятати й про зміни у сфері роздрібного акцизу, що відбулися у 2022 році.

По-перше, щодо нюансів відображення в акцизній декларації сум роздрібного акцизу, який почав нараховуватись на втрачений тютюн-алкоголь з 1 січня 2022 року***, читайте у листі ДПСУ від 02.02.2022 № 209/99-00-21-03-03-07 (там же читайте й про особливості звітування у цьому році щодо загального акцизу з пива та електроенергії). Наш коментар до згаданого листа див. тут.

*** Детально щодо оподаткування роздрібним акцизом втрачених товарів читайте у наших матеріалах: i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/january/issue-5/article-118956.html та i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/june/issue-41/article-120815.html

По-друге, з травня додалися нові платники роздрібного акцизу з тютюнових виробів та РЕС: виробники та імпортери таких товарів. Про особливості складання цими новими платниками акцизної декларації за травень та про нові бюджетні коди для сплати роздрібного акцизу (а це вже стосується усіх його платників!) читайте тут.

Роздрібні торговці (які не є ні виробниками, ні імпортерами тютюнових виробів та РЕС), як щодо реалізації тютюнових виробів, так і щодо алкогольних напоїв заповнюють декларацію так само, як і раніше.

Штрафи за несвоєчасну реєстрацію АН та за неподання Довідок

Фіскали: «Штрафи є». Звертаємо увагу, що на думку податківців з 27 травня у них теоретично відновилася можливість штрафувати платників пального/спиртового акцизу за несвоєчасну реєстрацію АН/РК в ЄРАН, а також за неподання Довідок (щодо обігу та залишків пального/спирту).

Що стосується строків реєстрації АН та строків надсилання Довідок (а Довідки, як вам відомо, є щоденні та місячні) то за їх порушення з 27 травня п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ обіцяє не штрафувати тільки у разі відсутності у платника можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок з реєстрації АН/РК та надсилання Довідок.

Про відновлення застосування відповідних штрафних санкцій, якщо у платника була/є можливість зареєструвати АН та надсилати електронні Довідки, податківці вже зазначили у тексті свіжої консультації, розміщеної на їх сайті в БЗ 114.03. Але чи коректна така інтерпретація фіскалами цих змін, привнесених до ПКУ Законом № 2260?

Ми: штрафів нема. Щодо підходу фіскалів до правомірності застосування цих штрафів — ми маємо сумніви! Адже не зважаючи на вимоги абз. першого п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ щодо відновлення строків реєстрації АН/РК та подання Довідок, ще діє норма п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ! Яка для платників та контролерів тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану зупинила перебіг строків, визначених податковим та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи (тобто на податкові та митні органи).

Серед додаткових виключень з цієї норми — тобто серед випадків, щодо яких перебіг строків не зупиняється — які з 27 травня «завдяки» Закону № 2260 з’явились у цьому п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ — фігурує лише: «дотримання строків реєстрації податкових накладних, розрахунків коригування до них в Єдиному реєстрі податкових накладних»****. Тобто про дотримання строків реєстрації АН та РК до них в ЄРАН та про строки надсилання до ДПСУ електронних довідок щодо обігу та залишків пального/спирту тут не згадується! Тому,

вважаємо, що перебіг строків, встановлених для реєстрації АН/РК в ЄРАН та для надсилання Довідок до ДПСУ, норма п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ усе так саме призупиняє до припинення чи скасування воєнного стану

**** Нажаль, строки подання звітності, сплати податків та зборів теж з 27 травня потрапили до виключень…

У такому випадку, на наш погляд, це протиріччя між нормами пп. 69.1 та 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ необхідно вирішувати на користь платників податків згідно з п. 56.21 та п.п. 4.1.4 ПКУ (так зване правило «конфлікту інтересів»).

Тому, вважаємо, можна стверджувати, що застосування фінансових санкцій за порушення строків реєстрації АН/РК та за не надсилання чи несвоєчасне надсилання електронних Довідок до припинення чи скасування воєнного стану є неправомірним.

Але найбільші шанси відбити можливі штрафи за такі порушення є у тих випадках, коли граничний термін реєстрації АН/РК чи надсилання Довідок припадали на згаданий період з 24 лютого до 27 травня цього року — дня набрання чинності Законом № 2260. Адже норма, що повернула обов’язковість реєстрації АН/РК та надсилання Довідок запрацювала саме з 27 травня (див. вище «Фрагмент перший»), це — не згадуючи вже про загальне зупинення строків підпунктом. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ

Ще моменти. На завершення — пара, на наш погляд важливих, нюансів.

Перший. Навіть якщо податківці забажають оштрафувати за не реєстрацію чи несвоєчасну реєстрацію АН/РК в ЄРАН, то якщо ці документи складались на пальне (спирт), яке зараз оподатковується акцизом за нульовою ставкою, сума штрафу за будь-яке прострочення дорівнюватиме нулю! Адже штраф застосовується до суми акцизу обчисленого з обсягів пального (спирту), зазначених в АН/РК. І сума штрафу буде за такої ставки завжди нульовою. А адмінсанкцій за ці порушення не передбачено.

Другий. Злі язики кажуть, що росіяни легко дістаються до даних СЕАРП (гадаємо, за допомогою своїх хакерів, а не наших «кротів» у ДПС), а потім надсилають ракети у місця зберігання значних обсягів пального…☹

Дуже сподіваємось, що це чутки або свідома брехня (хай це перевіряє СБУ). Але, можливо, шановні можновладці, є сенс на час війни вигадати якусь іншу (менш електронно-доступну) систему контролювання за пальним?..

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі