Теми статей
Обрати теми

Мобілізований педпрацівник: чи зберігати середню?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист Мінекономіки від 16.08.2022 № 4711-06/59141-07

Висновок документа

За педагогічними та науково-педагогічними працівниками, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, зберігається середній заробіток

Про те, що законодавець уніс зміни в ч. 3 ст. 119 КЗпП та скасував вимогу про збереження середнього заробітку працівникам, призваним або прийнятим на військову службу, ми писали в статті «Середній заробіток солдатам вже не зберігаємо» // «Податки & бухоблік», 2022, № 53.

Такі зміни набрали чинності з 19.07.2022. Тож із цієї дати відповідно до КЗпП місце роботи та посаду за працівникам, призваним або прийнятим на військову службу зберігаємо, а от середній заробіток — ні.

Проте законодавці в профільних законах, а роботодавці в колдоговорах чи інших своїх нормативних актах іноді дублюють норми КЗпП. У результаті скасовані положення цього Кодексу можуть продовжувати «жити», але вже як положення інших законів, нормативних актів роботодавців.

Саме тому після внесення змін до ч. 3 ст. 119 КЗпП ми рекомендували роботодавцям уважно переглянути внутрішні документи (колдоговір, Положення про оплату праці), чи не містять вони норму про збереження середнього заробітку солдатам підприємства. Якщо містять, то вона стає обов’язковою для виконання (див. ст. 91 та 18 КЗпП).

Та не тільки внутрішні нормативні акти роботодавця можуть приховувати сюрпризи. Приклад — Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII (далі — Закон про освіту). Його ч. 2 ст. 57 передбачено, що у разі проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період за педагогічними та науково-педагогічними працівниками зберігається попередній середній заробіток.

У листі, що коментується, Мінекономіки зауважує, що на цей час відповідних змін щодо припинення збереження попереднього середнього заробітку вказаними працівниками до Закону про освіту не внесено.

Підсумуємо. Якщо у вас є педагогічні та науково-педагогічні працівники, які проходять:

— військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, то за ними зберігаєте попередній середній заробіток на підставі ч. 2 ст. 57 Закону про освіту, а також місце роботи та посаду на підставі ч. 3 ст. 119 КЗпП;

— строкову військову службу, військову службу за контрактом, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, то за такими працівниками зберігаєте лише місце роботи та посаду на підставі ч. 3 ст. 119 КЗпП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі