Теми статей
Обрати теми

Подання автотранспорту для міжнародного перевезення

Вишневський Михайло, податковий експерт
Для перевезення вантажу з Польщі в Україну замовник також оплачує подання порожнього автотранспорту з України в Польщу. СМR складена на перевезення вантажу з Польщі в Україну (на подання автотранспорту СМR не виписується). Чи оподатковується за ставкою 0 % подання автотранспорту з України в Польщу (коли транспорт іде порожняком)?

Перевезенню вантажів може передувати подання порожнього транспорту під завантаження. У такому разі слід врахувати, що, по суті, операція з подання порожнього транспорту під завантаження є невід’ємною частиною процесу перевезення і складовою здійснюваного міжнародного перевезення.

Адже перевізник зобов’язаний надати транспортні засоби під завантаження у строк, установлений договором (ч. 1 ст. 917 ЦКУ). Тому подання транспорту під вантаження є обов’язком перевізника. А витрати на подання порожнього транспортного засобу під завантаження просто є витратами перевізника, які формують собівартість транспортних послуг, що надаються.

Тому оптимально, якщо витрати на подання автотранспорту будуть закладені у вартість міжнародного перевезення (і окремо виділятися не будуть) — тоді із застосуванням ставки 0 % питань не виникне. Оскільки в такому разі оподаткування операції з подання автотранспорту здійснюватиметься не окремо, а у складі вартості самого перевезення. А отже, витрати на подання автотранспорту оподатковуватимуться (у складі вартості міжнародного перевезення) за ставкою 0 %.

І, треба зауважити, у минулому із цим погоджувалися й податківці. Ще в листі ДПАУ від 28.01.2003 № 1399/7/15-3317 (питання 36) зазначалося, що послуга з подання транспорту під завантаження згідно з умовами договору може бути складовою послуги з міжнародного перевезення. Тому витрати перевізника на переміщення транспортного засобу можуть включатися в загальну вартість послуги з міжнародного перевезення. У такому разі, коли вартість понесених перевізником витрат на подання транспортного засобу є складовою міжнародного перевезення, — пояснювали контролери, — така операція може оподатковуватися за нульовою ставкою ПДВ.

А ось у тому випадку, якщо витрати на доставку автотранспортного засобу під завантаження з яких-небудь причин не включаються до складу вартості міжнародного перевезення (виділені окремо), то такі операції — зазначали контролери — необхідно розглядати як окремі операції, які оподатковуються ПДВ за загальними правилами.

Ну а враховуючи, що особливий п.п. 186.2.1 ПКУ стосується виключно послуг навантаження, розвантаження, перевантаження, складської обробки та інших послуг (і подання автотранспорту під завантаження в ньому не згадується), не виключаємо, що податківці з метою оподаткування орієнтуватимуться на загальний послужний п. 186.4 НКУ (відповідно до якого місце постачання послуг визначають за постачальником) і плату за подання автотранспорту (виділену окремо) розглядатимуть як окрему послугу, що оподатковується 20 % ПДВ.

Хоча, по правді, навіть якщо витрати на подання транспорту в документах виділяються окремо, то це насправді не повинно змінювати суті таких витрат — адже вони всі також є складовою вартості перевезень, тому їх оподаткування і в цьому випадку повинно здійснюватися у складі вартості перевезення. Та все ж, враховуючи позицію фіскалів, вважаємо, що платникові краще витрати на подання порожнього транспорту (особливо при міжнародних перевезеннях, для яких діє нульова ставка ПДВ) окремо не виділяти.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі