Теми статей
Обрати теми

Водій порушив правила дорожнього руху. Хто сплачує адмінштраф?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Штрафів, на які може претендувати ☺ водій, сила-силенна. Більше шансів, мабуть, тільки у бухгалтера. Причому останньому інколи доводиться розгрібати наслідки не тільки власних провин, а й провин водіїв, що працюють на підприємстві. Ну ось, наприклад, повертається водій з рейсу і подає вам авансовий звіт із квитанцією про сплату штрафу за перевищення швидкості. Або розлючений директор кладе вам на стіл виписану на його ім’я постанову про штраф за неправильне паркування, хоча сам навіть авто керувати не вміє. І що з усім цим робити? Аби ви мали хоча б загальне уявлення, пропонуємо цю коротеньку статтю.

Говоритимемо виключно про адміністративні штрафи за порушення правил дорожнього руху (ПДР), що передбачені КУпАП. У процедуру складання адмінпротоколів, винесення постанов про накладення штрафів, а також їх оскарження не лізтимемо зовсім. Уважатимемо, що її чітко дотримано і штрафи абсолютно правомірні.

Повний перелік таких ПДР-штрафів із КУпАП теж не наводитимемо. Скажемо лише, що залежно від того, хто їх має сплачувати, штрафи можна умовно поділити на дві категорії: водійські та директорські.

Далі про кожну по черзі.

Водійські штрафи

Найбанальніший з них — за порушення правил користування ременями безпеки. До речі, розмір штрафу не такий вже й малий — 510 грн (ст. 121 КУпАП).

Ваш водій порушив правила перевезення пасажирів чи вантажів? Якщо підприємство надає такі послуги, він має знати про ст. 1212 і 1331 КУпАП.

Покажіть йому заодно ст. 122 КУпАП. Нею передбачено відповідальність за цілу низку порушень ПДР, зокрема за перевищення швидкості, проїзд на заборонений сигнал світлофора тощо.

У перелічених вище випадках, а також у деяких інших (наприклад, невиконання водіями вимог про зупинку — ст. 1222, залишення місця дорожньо-транспортної пригоди — ст. 1224, керування транспортними засобами у стані сп’яніння — ст. 130 тощо), якщо такі порушення були зафіксовані посадовою особою Національної поліції,

суб’єктом правопорушення є особа, яка керувала транспортним засобом у момент вчинення правопорушення, тобто водій

Отже, сплачувати такі адмінштрафи має саме водій, причому із власних коштів. Підприємство, на якому він працює, не має до цих штрафів жодного відношення.

Начебто, все просто: хто винен, той і відповідає. А за відсутності вини особи не повинно бути й адмінштрафу (ст. 9 КУпАП).

Однак такий підхід у КУпАП застосовується не завжди. І тоді на горіхи перепадає не водієві, а директору. Але лише в тому разі, якщо останній заздалегідь не потурбується про те, щоб зняти з себе таку відповідальність.

Директорські штрафи

Повернемося знов до ст. 122, про яку ми згадували вище. Вона передбачає, що для низки порушень ПДР (перевищення швидкості, проїзд на заборонний сигнал, порушення правил зупинки, стоянки, рух смугою для громадського траснпорту, тротуарами чи пішохідними доріжками, виїзд на смугу зустрічного руху), якщо вони були зафіксовані в автоматичному режимі або в режимі фотозйомки (відеозапису),

суб’єктом правопорушень є так звана відповідальна особа, визначена ч. 1 ст. 142 КУпАП

Те ж саме прописано і в ст. 1521 КУпАП щодо окремих порушень правил паркування транспортних засобів (неоплата вартості паркування, паркування на місцях, призначених для пільговиків або для електромобілів).

Так-от, згідно з ч. 1 ст. 142 КУпАП відповідальна особа — це, зокрема:

або керівник юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб (якщо в ЄДР відсутні відомості про керівника — особа, яка виконує його повноваження);

або належний користувач транспортного засобу, якщо до Єдиного державного реєстру транспортних засобів внесено відомості про такого належного користувача.

Таким чином, якщо порушення ПДР або правил паркування зафіксоване в автоматичному режимі або в режимі фотозйомки (відеозапису), то

незалежно від того, хто перебував за кермом у момент вчинення такого порушення цапом-відбувайлом визначено директора юрособи, на яку зареєстроване авто

Саме на ім’я директора, а не на юрособу буде виписано постанову про накладення адміністративного стягнення. І сплатити такий штраф має саме директор із власних коштів. Не водій, що фактично вчинив правопорушення, і не підприємство — власник автомобіля.

Чи можна цьому якось зарадити?

Зі здорової голови — на хвору

Розв’язати проблему без вини винного керівника можна кількома способами. У тому числі й превентивно.

1. Внести до Єдиного держреєстру транспортних засобів відомості про належного користувача щодо кожного автомобіля підприємства. Відповідний порядок затверджено постановою КМУ від 14.11.2018 № 1197 (ср. ). У ньому передбачено, що

до реєстру належним користувачем можна внести працівника, визначеного керівником юридичної особи, яка є власником транспортного засобу, зокрема водія

При такому підході директор буде позбавлений необхідності сплачувати штрафи за чужі порушення. Їх сплачуватиме дійсний винуватець — водій. Але для цього, ще раз підкреслимо, його необхідно визначити належним користувачем до того, як він уперше сяде за кермо автомобіля, що належить підприємству. І не кажіть, що не знали, бо інакше адмінштраф упаде на директора.

Зверніть увагу! Якщо транспортний засіб або його реєстраційні номери було вкрадено, ні директорові, ні водієві як належному користувачу штраф не загрожуватиме. Але лише за умови, якщо заявити в Нацполіцію про таке викрадення і протягом 20 календарних днів після порушення подати документи, що підтверджують ці факти (ст. 2793 КУпАП).

2. Безпосередній порушник (водій) сам може з’явитися в орган, уповноважений розглядати справу про адмінпорушення, і сплатити адмінштраф. Але відбутися це має оперативно — у 20-денний cтрок. У такому разі постанову у справі про адмінпорушення переробляють на безпосереднього порушника (ст. 2793 КУпАП). А з директора обов’язок сплатити адмінштраф знімається.

3. Оштрафований директор може в порядку регресу вимагати відшкодування витрат на сплату штрафу від безпосереднього винуватця. Тобто від особи, яка керувала транспортним засобом у момент вчинення порушення, — водія (див. ст. 531 Закону України «Про дорожній рух» від 30.06.93 № 3353-XII). Але перед цим штраф все одно доведеться сплатити.

А якщо дуже не хочеться цього робити за свої, чи може підприємство компенсувати директорові витрати на сплату адмінштрафу? Або навіть водієві, який хоч і винен, але щиро розкаюється? ☺

Компенсуємо адмінштраф

Звісно, заборонити цього підприємству ніхто не може. Однак слід розуміти, що така компенсація потрапить під ЄСВ/ПДФО/ВЗ-оподаткування по повній.

Так, п.п. 2.3.4 Інструкції № 5* відносить до інших заохочувальних і компенсаційних виплат, зокрема, виплати індивідуального характеру на користь працівників.

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5.

Сума адмінштрафу, компенсована підприємством директорові/водієві, на наш погляд, якраз і є такою виплатою. Отже, вона потрапить до бази справляння ЄСВ у складі зарплати.

З точки зору ПДФО і ВЗ сума адмінштрафу, компенсована підприємством, перетворюється для директора/водія на оподатковуваний дохід. Причому оскільки цей дохід наданий у негрошовій формі, до бази оподаткування ПДФО він повинен потрапити збільшеним на натуральний коефіцієнт. При ставці податку 18 % його величина дорівнює 1,219512. При утриманні ВЗ натуральний коефіцієнт не використовують (БЗ 126.05).

Не хочете морочитися з податками? Тоді

можна видати директорові/водієві нецільову благодійну допомогу у зв’язку із сімейними обставинами

Справа в тому, що надана резидентом сума такої допомоги, яка сукупно за 2022 рік не перевищує 3470 грн, не оподатковується ПДФО, ВЗ і ЄСВ. Гадаємо, цієї суми цілком вистачить, щоб компенсувати більшість штрафів за порушення ПДР або правил паркування.

У додатку № 4ДФ Об’єднаної звітності суму нецільової благодійної допомоги показують з ознакою доходу «169». У Звіті з ЄСВ вона не відображається.

Адмін на «юрика»

Так, є в КУпАП і таке. І теж за порушення ПДР, а саме за порушення правил руху через залізничний переїзд (ч. 1 ст. 123 КУпАП). Якщо воно було зафіксоване в автоматичному режимі,

суб’єктом такого правопорушення є юридична особа, за якою зареєстровано транспортний засіб

Причому можливості скористатися тим, що юрособою було визначено належного користувача транспортного засобу, ст. 123 КУпАП не передбачає. Тож адмінштраф у цьому випадку має сплатити саме юрособа — власник авто від свого імені.

Зверніть увагу! Високодохідникам, а також малодохідникам-добровольцям, які застосовують податкові різниці, доведеться на суму зазначеного адмінштрафу збільшити в податковому обліку фінансовий результат до оподаткування згідно з п.п. 140.5.11 ПКУ.

І останнє. Юридична особа, що потрапить у штрафну ситуацію через свого водія, теж має право вимагати з нього відшкодування збитків у порядку регресу. Але то вже буде окрема історія…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі