Теми статей
Обрати теми

Перевезення вантажу за кордоном: яка ставка ПДВ?

Солошенко Людмила, податковий експерт
На міжнародне перевезення вантажу (українським перевізником) з України в Німеччину (Берлін) і далі — до іншого міста Німеччини (Бонн) оформлено дві СMR за маршрутом: Україна — Берлін і Берлін — Бонн. Як оподатковується ПДВ друге перевезення?

Питання, очевидно, пов’язане з тим, що в цьому випадку міжнародне перевезення вантажу поділене на два відрізки, оформлених окремими перевізними документами (СМR). Причому друга частина маршруту пролягає по території однієї і тієї ж держави (Німеччини). Звідси і сумніви: чи можна до другої частини перевезення (як до міжнародної) застосувати нульову ставку ПДВ (0 %)?

Побоювання виникають тому, що, наприклад, згідно зі ст. 1 Закону України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 № 2344-III міжнародні перевезення пасажирів та вантажів — це перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом з перетином державного кордону. А на другій ділянці жодного перетину кордону не відбувається, оскільки перевезення здійснюється в межах однієї зарубіжної країни (Німеччини). Хоча насправді така ділянка просто є закінченням здійснюваного міжнародного перевезення.

Проте слід врахувати, що в питаннях оподаткування пріоритет мають норми ПКУ. Тому в податковому обліку треба орієнтуватися передусім на ПКУ-правила. А п.п. «в» п.п. 195.1.3 НКУ встановлено, що міжнародні перевезення вантажів автомобільним транспортом оподатковуються за нульовою ставкою ПДВ. Причому для цілей п.п. 195.1.3 ПКУ (як у ньому далі уточнюється) перевезення вважається міжнародним, якщо таке перевезення здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом. І для автомобільних перевезень таким єдиним міжнародним перевізним документом, зокрема, може бути міжнародна автомобільна накладна (див. УПК, затверджену наказом ДПСУ від 06.07.2012 № 610).

Як бачимо, в податковому обліку встановлені свої вимоги до міжнародних перевезень. І головна умова для застосування в ПДВ-обліку до перевезення ставки 0 % — наявність єдиного міжнародного перевізного документа. А він у цьому випадку є. Тож умови для застосування нульової ставки дотримуються. Тому перевезення за кордоном (доставка вантажу по території Німеччини) за наявності СМR повинне оподатковуватися як міжнародне перевезення за ставкою ПДВ 0 %.

Також зазначте собі: навіть у тому випадку, коли міжнародне перевезення вантажу здійснюється послідовно декількома перевізниками, можна обійтися однією СМR. У такому разі в СМR у гр. 16 зазначають першого перевізника, а в гр. 17 — подальшого перевізника. Тоді питання із застосуванням нульової ставки ПДВ і зовсім не виникне.

А ось коли міжнародне перевезення здійснює перевізник-нерезидент, такі операції не підпадають під об’єкт оподаткування незалежно від замовника перевезення (тобто незалежно від того, кому — замовнику-резиденту чи замовнику-нерезиденту — такі послуги перевезення надаються).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі