Теми статей
Обрати теми

Доставка імпортного товару до декількох пунктів в Україні

Солошенко Людмила, податковий експерт
При міжнародному перевезенні (ввезення з Польщі) частина ввезеного товару залишиться у Львові, а частина буде доставлена в інше місто — Житомир. За якою ставкою ПДВ оподатковується перевезення на українській ділянці по маршруту Львів — Житомир?

Згідно з п.п. «в» п.п. 195.1.3 ПКУ міжнародні перевезення вантажів автомобільним транспортом оподатковуються за нульовою ставкою ПДВ (ставкою 0 %). При цьому перевезення вважається міжнародним, якщо воно здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом. Таким єдиним перевізним документом при автоперевезеннях є міжнародна автомобільна накладна (CMR) (див. УПК, затверджену наказом ДПСУ від 06.07.2012 № 610).

Причому майте на увазі, нульову ставку ПДВ застосовують до всього (!) маршруту міжнародного перевезення без поділу його на «закордонну» й «українську» частини (питання 6 УПК № 610). Головне — щоб міжнародне перевезення при цьому підтверджував єдиний перевізний документ.

Тому якщо на все міжнародне перевезення (по маршруту Польща — Житомир) буде оформлено єдиний міжнародний перевізний документ (СМR), то українська ділянка такого міжнародного перевезення (по маршруту Львів — Житомир) у складі такого міжнародного перевезення (як його невід’ємна частина) також оподатковуватиметься за нульовою ставкою ПДВ. Інакше, якщо СМR буде оформлена на менший відрізок перевезення — тільки до першого пункту доставки в Україні (по маршруту Польща — Львів), то до іншого відрізку перевезення (по маршруту Львів — Житомир) без СМR не можна буде застосувати міжнародну нульову ставку ПДВ. Оскільки без СМR така ділянка фактично виявиться окремим внутрішнім перевезенням по території України і як українське перевезення (при його здійсненні українським перевізником) потрапить під 20 % ПДВ.

Щоправда, якщо при міжнародному перевезенні товар одночасно доставляється до декількох пунктів призначення в Україні (як у цьому випадку — партія товару у Львів і далі — партія в Житомир), то слід зауважити, що в СМR зазначити відразу дві адреси доставки (дві адреси вивантаження) не вийде — оскільки адресу можна зазначити тільки одну. Який же вихід? На кожну партію товару, що перевозиться, — скласти окрему СМR.

Тим паче, що це дозволяє Конвенція про договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів від 19.05.1956. Адже, як передбачено ст. 5 цієї Конвенції, якщо вантаж, що підлягає перевезенню, треба завантажити на декілька транспортних засобів, або якщо він є різнорідним, або поділений на різні партії, відправник або перевізник має право вимагати складання окремої СМR на кожен транспортний засіб, який використовується, або на вантаж кожного роду, або на кожну партію вантажу. Тому на імпортний товар, що доставляється партіями в декілька пунктів призначення в Україні, можна скласти окремі СМR (відповідно: CМR на партію товару по маршруту Польща — Львів і СМR на партію товару по маршруту Польща — Житомир). Тоді перевезення кожної партії товару у свій пункт призначення (тобто і доставка партії у Львів, і доставка партії в Житомир) підкріплюватиметься окремою СМR і, відповідно, буде міжнародним перевезенням, до якого можна застосувати нульову ставку ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі