Теми статей
Обрати теми

Послуги з перевезення надає ФОП: про ПДВ-облік та ф. № 20-ОПП

Нестеренко Максим, податковий експерт
ФОП збирається надавати транспортні послуги з перевезення вантажів. У нього (як у фізичної особи) є у власності декілька вантажних автомобілів з причепами. Ще кілька автомобілів планується взяти в оренду. Виникає два запитання: 1. Чи матиме він право на податковий кредит при придбанні ПММ та запчастин, які будуть використані для ремонту автомобіля? 2. Чи треба подавати ф. № 20-ОПП з інформацією про ці автомобілі і як її заповнювати?

Розглянемо обидва запитання по черзі!

ПДВ-облік. Якщо ФОП зареєстрований платником ПДВ, він відображатиме податковий кредит за товарами і послугами, придбаними з ПДВ, як і будь-який інший платник (п. 198.2 ПКУ). Тут немає жодних законодавчих обмежень. Придбання пального і запчастин для ремонту автомобілів, які використовуються у господарській діяльності ФОП, — це використання придбань за прямим призначенням. Тому такі ПДВ-придбання мають наслідком податковий кредит з ПДВ.

Жодних компенсуючих податкових зобов’язань (згідно з п. 198.5 ПКУ) при цьому нараховувати не потрібно. Адже придбані з ПДВ паливно-мастильні матеріали і запчастини платник використовує саме у господарській діяльності. На сьогодні податківці не проти такого підходу (БЗ 101.13)

Форма № 20-ОПП. Платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючий орган за основним місцем обліку (п. 8.1 Порядку № 1588). Транспортні засоби (власні й орендовані) теж, безумовно, належать до таких об’єктів оподаткування.

Тут слід пам’ятати: при заповненні ф. № 20-ОПП застосовується принцип укрупнення інформації. Виняток із цього правила — об’єкти оподаткування, які підлягають державній реєстрації. Автомобілі якраз і належать до таких об’єктів. Тож за загальним правилом при занесенні інформації про них у ф. № 20-ОПП укрупнювати інформацію не можна і потрібно зазначати у ф. №20-ОПП кожну автівку окремо.

Водночас саме для автомобільних транспортних засобів існує спецправило. Якщо такі транспортні засоби є однотипними (за видом, використанням, станом та видом права власності), інформацію про них можна укрупнити. Тобто зазначити одним рядком, вказавши замість державного реєстраційного номера лише кількість таких транспортних засобів. Водночас діяти за таким принципом можна лише тоді, коли однотипні транспортні засоби не є (п. 8.4 Порядку № 1588):

— пунктами пересувної роздрібної торгівлі;

— пунктами громадського харчування;

— пунктами надання послуг, інших ніж пасажирські та вантажні перевезення.

У нашому випадку кожен автомобіль є окремим пунктом надання послуг з перевезення. Тож укрупнювати інформацію про однотипні автомобілі — можна. В нашому випадку інформація буде зазначена двома рядками — окремо для власних і окремо для орендованих автомобілів. Укрупнювати їх можна або як «автотранспорт» (код «34») або як «автогосподарство» (код «8»). Тобто коли подаємо інформацію про відкриття об’єктів оподаткування, ф. № 20-ОПП заповнюємо так:

— у графі 2 — код «1» (відкриття об’єкта оподаткування);

— у графі 3 — код «34» (автотранспорт) або «8» (автогосподарство);

— у графі 4, на нашу думку, можна не зазначати нічого;

— у графі 5 зазначаємо внутрішній ідентифікатор (наприклад, 03400001 для власних і 03400002 — для орендованих автомобілів);

— у графах 7 і 8 — місцезнаходження транспортних засобів. Податківці (БЗ 116.11) хочуть бачити місцезнаходження транспортного засобу. Тобто, кажучи по-простому, адресу гаража. Однак, на нашу думку, краще зазначати у цих графах місце реєстрації автомобілів. Тоді для власних автомобілів місцезнаходженням буде місце реєстрації вашого підприємства. Щодо орендованих автомобілів, то їх місцезнаходження залежить від того, чи видано орендарю тимчасовий реєстраційний талон. Якщо так — зазначаємо у ф. № 20-ОПП місцезнаходження, зазначене у цьому талоні. Якщо ні — місце реєстрації підприємства-орендодавця;

— у графі 9 зазначаємо код стану 2 (експлуатується) для власних автомобілів і код стану 8 (орендується) — для орендованих автомобілів;

— у графі 10 зазначаємо код виду права 1 (право власності) для власних автівок і код виду права 7 чи 8 (відповідно довгострокова і короткострокова оренда) для орендованих;

— у графі 11 не зазначаємо нічого;

— у графі 12 зазначаємо кількість окремо власних і окремо орендованих автомобілів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі