Теми статей
Обрати теми

Перевезення по Україні для нерезидента

Вишневський Михайло, податковий експерт
ФОП — резидент України надає послуги з перевезення вантажу по території України для нерезидента. Зазначений нерезидент купує товари в українського продавця і залучає до перевезень українського ФОП. Яким чином оподатковуються зазначені операції і як краще оформити, що товар нерезидента забирає ФОП, не зазначений у договорі купівлі-продажу між резидентом і нерезидентом?

У зазначеній ситуації присутні три дійових особи: (1) продавець — резидент; (2) покупець — нерезидент; (3) перевізник — резидент. Розглянемо ситуацію в обліку з погляду обох українських резидентів.

Продавець товарів. Фактично у ситуації, що склалася, резидент відвантажує товари нерезиденту без їх фізичного вивезення за межі митної території України. Як розцінювати таку операцію? За змістом ст. 1 Закону про ЗЕД експортна операція може здійснюватися як із вивезенням товарів за межі митної території України, так і без такого вивезення. Ключове значення має та обставина, що товар продавали саме нерезиденту. А вивозився він за межі митної території України чи ні — принципового значення не має.

Тобто операція з продажу товарів фактично буде оподатковуватися за правилами, передбаченими для операції з постачання на митній території України (хоч і за валютні кошти). Адже розмитнювати товар сам продавець не буде. У бухобліку операція з продажу відображається проводкою Дт 362 — Кт 702. Ця проводка робиться на дату, на яку нерезиденту відповідно до умов ЗЕД-договору передано ризики на реалізований товар. Сума доходу визначається за курсом НБУ, встановленим на дату передачі таких ризиків.

У податковоприбутковому обліку — ніяких особливостей. Виняток — це коли покупцями товарів є нерезиденти, країна чи організаційно-правова форма яких визначена у ризикових переліках (відповідно до Переліку № 1045 і Переліку № 480). При продажу товарів зазначеним нерезидентам високодохідник (і малодохідник-доброволець) мають збільшити бухфінрезультат на суму 30 % вартості проданих товарів (п.п. 140.5.51 ПКУ).

Щодо ПДВ-обліку, ситуація наступна. За загальним правилом, датою ПДВ- зобов’язань за операціями з експорту є дата перетину кордону, визначена у експортній митній декларації. Але у нашому випадку перетину митного кордону немає. Тому датою виникнення податкових зобов’язань буде дата відвантаження товарів (п.п. «б» п. 187.1 ПКУ). При цьому відвантаження прямо не пов’язане з передачею ризиків на товар. Відвантаження означає початок фізичного переміщення зі складу продавця для передачі покупцю або перевізнику.

Чи буде операція оподатковуватися за нульовою ставкою (п.п. «а» 195.1.1 ПКУ), як інші операції з експорту? На нашу думку, ні. Адже в нашому випадку немає фізичного вивезення товару за межі митної території України. Тому застосовуємо звичайне правило першої події (п. 187.1 ПКУ). І, відповідно, складаємо звичайну ПН на дату відвантаження товару. Але ж оплата відбувається у валюті. Тому знадобиться перерахувати базу оподаткування у гривні. Курс НБУ для цілей ПДВ-обліку теж буде братися на дату відвантаження товарів. Тобто на дату виникнення податкових зобов’язань.

ФОП-перевізник. Перевізник, який надає послуги нерезиденту, теж виходить у своєму обліку з правил, передбачених для експорту послуг. Або, кажучи точніше, для надання послуг нерезиденту. Дохід ФОП визначає виходячи з курсу НБУ на дату надходження коштів. Це справедливо як для єдиноподатника (п. 292.5 ПКУ), так і загальносистемника (БЗ 104.04).

Щодо ПДВ-обліку, то при наданні послуг нерезиденту ФОП, який зареєстрований платником ПДВ, нараховує податкові зобов’язання за правилом першої події (п. 187.1 ПКУ). Місце постачання послуг з перевезення — це місце реєстрації постачальника (п. 186.4 ПКУ). Оскільки послуги перевезення надаються на території України резидентом України, то і ПДВ вони оподатковуються на загальних підставах і за основною ставкою. ПН складається як на неплатника (з типом причини «02»).

Чи принципово, що у договорі купівлі-продажу між продавцем і покупцем-нерезидентом не зазначено, який саме перевізник буде забирати товар? На нашу думку, краще, аби принаймні було допущено таку можливість. Але дуже бажано мати додаткове підтвердження цього права ФОП-перевізнику. Для цього покупець-нерезидент може поінформувати постачальника, надіславши лист, або надати довіреність перевізнику.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі