Теми статей
Обрати теми

Імпортний товар минає склад імпортера: що зазначати у CMR

Нестеренко Максим, податковий експерт
Резидент придбаває товар у нерезидента та ввозить його з-за кордону для продажу на території України. При цьому товар направляється безпосередньо на склад українського покупця (якому товар продає імпортер), оминаючи склад імпортера. CMR виписана на резидента-імпортера (а не покупця, якому товар заходить на склад). Чи може імпортер ставити у CMR відмітку про отримання товару? Імпортер не є присутнім при отриманні товару, фактично його приймає український покупець. Постачання здійснюється на умовах постачання DAP.

Питання цікаве. Згідно із законодавством вантажоодержувачем є саме та особа, яка здійснює приймання вантажів, оформлення товарно-транспортних документів та розвантаження транспортних засобів у встановленому порядку (п. 1 Правил № 363). Але якщо у полі 2 міжнародної автомобільної накладної (CMR) отримувачем товару зазначено саме імпортера, то саме він і повинен заповнювати поле 24 зазначеної накладної при отриманні вантажу. Бо відповідно до інформації у полі 2 вантажоодержувачем є саме він.

Надто важливо дотримувати зазначений принцип, враховуючи те, що у зазначеній ситуації постачання здійснюється на умовах DAP. Тобто нерезидент передає ризики на товар імпортеру саме в момент доставки товару у визначений пункт призначення. І не суть принципово, що зазначений пункт призначення знаходиться безпосередньо на складі у покупця — тобто особи, якій імпортер продає завезені товари. Все одно ризики в момент розвантаження належать саме імпортеру й будуть передані покупцю додатково.

Відповідно якщо у момент розвантаження товару в пункті призначення імпортер не проставить відмітку про отримання товару на таку-то дату і в такій-то кількості, можна вважати, що не буде підтверджено виконання умов зовнішньоекономічного контракту. Тобто не зафіксовано передачу імпортеру ризиків на ввезений товар.

Але що робити у випадку, коли ввезений товар приймає одразу покупець, а імпортер навіть не є присутнім при його отриманні? Найперше виникає думка про те, аби оформити довіреність на отримання ТМЦ. Тобто можна зробити покупця товарів представником імпортера. І тоді він проставить у полі 24 CMR відмітку про отримання товару, однак зробить це не від свого імені, а від імені імпортера.

Довіреність може бути одноразова (якщо має місце одиночне постачання зазначеного характеру) і вона може бути спеціальна (якщо протягом певного періоду часу плануються постачання за схемою, наведеною у запитанні). На підставі довіреності покупець визнається уповноваженим приймати товари імпортера, які нерезидент постачає за умовами зовнішньоекономічного контракту.

А вже у договорі купівлі-продажу між імпортером та покупцем-резидентом можна визначити, наприклад, що цей самий момент (тобто момент розвантаження) автоматично є також моментом, у який імпортер передає ризики на щойно прийнятий товар покупцю. Тобто щойно отримавши ризики від нерезидента, імпортер одразу ж передає їх покупцю. Хоча більш коректно скласти акт приймання-передачі, який би відображав передачу товару від імпортера покупцю.

Також можна відправити працівника імпортера на склад покупця, аби він приймав товар від імені особи, яку зазначено в CMR. Тоді усі питання при оформленні отримання товару знімаються.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі