Теми статей
Обрати теми

Держдивіденди у платників єдиного податку

Нестеренко Максим, податковий експерт
За матеріалами підкатегорії 102.09 ЗІР

Висновок документа

Державні підприємства, у разі переходу зі сплати податку на прибуток підприємств на сплату спецЄП, зобов’язані сплачувати до бюджету держдивіденди та подавати Розрахунок частини чистого прибутку чи дивідендів на держчастку

Цілком логічний висновок. Держдивіденди — це платіж, обов’язок сплачувати який не залежить від системи оподаткування, обраної підприємством. Єдине, від чого залежить цей обов’язок, — форма власності підприємства. Тобто або державне унітарне підприємство, або підприємство, у статутному капіталі якого держава має частку (див. ст. 11 і 111 Закону № 185).

Звичайно, комусь бачити єдиноподатника у статусі платника держдивідендів —незвично. У мирний час більшість платників держдивідендів не вписувалися у вимогу щодо максимальної частки в статутному капіталі, яка належить неплатникам єдиного податку (п.п. 291.5.5 ПКУ). Перебувати на групі 3 ЄП могли тільки підприємства з держчасткою до 25 %. Також цей статус могли мати платники сільськогосподарської групи 4.

Але для платників спецЄП вищезазначених обмежень немає. Тож вони цілком можуть перебувати на спрощеній системі. Але і сплату держдивідендів для них ніхто не скасовував. Відтак, вони мають подавати і Розрахунок, в якому визначається розмір держдивідендів. Разом із фінансовою звітністю (п. 46.2 ПКУ).

Розрахунок подається наростаючим підсумком за квартал, півріччя і три квартали протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду (п.п. 49.18.2 ПКУ). І протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (п.п. 49.18.6 ПКУ). Такої ж думки і податківці (БЗ 102.09).

Висновок документа

Державні підприємства — платники спецЄП звільняються від сплати авансового внеску з податку на прибуток підприємств при виплаті дивідендів

Також цілком слушний висновок. Наразі у п.п. 57.11.2 ПКУ чітко прописано: обов’язок сплачувати дивідендний авансовий внесок не поширюється на платників єдиного податку. І платники спецЄП тут не виняток. До того ж із пп. 9.11, 9.12 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ випливає, що платники спецЄП не є платниками податку на прибуток.

Менше з тим, дивідендний авансовий внесок, який залишився непогашеним на момент переходу на спецЄП, не згоряє у зв’язку з переходом на спецЄП. Ці суми можна використати, коли сплату податку на прибуток буде відновлено. Зазначене правило прямо встановлено п. 9.12 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ.

Отже, можна резюмувати, що платник спецЄП — державне підприємство — сплачує держдивіденди, але не сплачує з них дивідендний авансовий внесок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі