Теми статей
Обрати теми

Дані контрагентів — через електронний кабінет

Павленко Олексій, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 26.08.2022 № 261

Висновок документа

Платник податків матиме право отримати через електронний кабінет податкову інформацію щодо інших платників податків. Але для цього потрібна попередньо надана згода таких інших платників. Інформація надається у вигляді електронного документа з електронною печаткою податківців

Мінфін доповнює електронний кабінет (ЕК) новою опцією. Відповідні зміни вносяться наказом № 261, що коментується, до Порядку функціонування Електронного кабінету, затвердженого наказом Мінфіну від 14.07.2017 № 637 (далі — Порядок).

Тепер платник матиме можливість податково «потестити» свого контрагента (у тому числі ймовірного), щоправда, тільки за згодою останнього. Нова опція дозволяє платнику отримати електронний документ з податковою інформацією стосовно іншого платника податку, завірений електронною печаткою податківців.

Нагадаємо, що ця опція вводиться до ЕК не з доброї волі Мінфіну — відповідну норму було Законом № 1914* додано з 01.01.2022 до п. 421.2 ПКУ.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» від 30.11.2021 № 1914-IX.

Цією новою нормою передбачено, що ЕК забезпечує можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, у тому числі шляхом:

— отримання платником податків податкової інформації про інших платників податків за попередньо наданою згодою таких осіб, а також одержання такої інформації у вигляді документа за формою, встановленою Мінфіном, в електронному вигляді з накладенням печатки контролюючого органу.

З цієї норми начебто випливає, що можна було б отримати таку інформацію, просто проглянувши її через ЕК та/або шляхом одержання згаданого документа. Мінфін у Порядку прописав отримання інформації лише у спосіб одержання документа, але не виключаємо, що вона буде доступна для перегляду в ЕК. З часом побачимо…

Отже, Мінфін установив відповідну форму (див. нижче), і тепер ця опція десь за 2 місяці має розпочати працювати. Адже

наказ № 261 набирає чинності (та згадана опція в ЕК запрацює) через 60 днів з дня його офіційного опублікування, тобто 19.11.2022

(наказ опубліковано 20.09.2022).

Форма документа. У зв’язку з цим введено новий додаток 5 до Порядку: Податкова інформація за попередньо наданою згодою платника податків у визначеному ним обсязі станом на «___» ____________ 20__ р.

Це, власне, і є форма згаданого документа. Згідно з цією формою-додатком за згодою платника можна отримати через ЕК щодо нього таку інформацію:

— заборгованість (податковий борг)*;

— нараховані грошові зобов’язання*;

— суми сплачених податків, зборів, платежів*;

— зупинення реєстрації ПН/РК (кількість та сума);

— наявність об’єктів оподаткування.

* У розрізі кодів відповідних платежів.

Цей перелік вичерпний. У той же час платник може дати згоду на розкриття щодо нього лише частини (чи взагалі якогось одного) із зазначених показників. Водночас ненадання згоди може відштовхнути потенційних клієнтів, тож ще подивимось, як буде складатись практика функціонування цієї опції.

Деякі питання. Крім того, у формі-додатку 5 лише зазначено, що інформація надається станом на конкретну дату. Отже, при цьому не зрозуміло: за який період мають фіскали зазначати в формі показники нарахованих грошових зобов’язань та сум сплачених податків? А може, з самої дати створення платника?.. ☺

Ще більше запитань викликає механізм згоди платника (інфо-«донора») щодо надання інформації про нього. Наказом № 261 до Порядку додається п. 23 (який є дещо розширеною копією останнього абзацу п. 421.2 ПКУ). Так от, у цьому п. 23 зазначено, що для надання податкової інформації іншим платникам податків платник податків через ЕК може надати податківцям згоду на розкриття іншому платнику податків такої інформації про нього у самостійно визначеному обсязі, шляхом вибору інформації, яка може бути надана платнику податків.

Отже, незрозуміло, чи це буде платником надаватись якась одна («спільна») згода для усіх бажаючих його «потестити», чи то згода має надаватись у кожному разі і щодо кожного бажаючого, коли той звернеться через ЕК за отриманням інформації щодо цікавого йому платника (інфо-«донора»)? Адже у згаданому п. 23 «іншим платникам податків» спочатку звучить у множині, але далі «іншому платнику» — вже у однині…

Тобто зараз запитань більше, ніж відповідей. Тож залишається лише чекати реалізацію цієї опції фіскалами на практиці. І от там вже, як кажуть медпрацівники, розтин покаже…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі