Теми статей
Обрати теми

Сплата ЄП груп 1 та 2 за березень 2022: так ще ніколи не було

Томашпольський Сергій, податковий експерт
Зі сплатою єдиного податку (ЄП) ФОП — платниками груп 1 та 2 за квітень цього року та наступні місяці розібралися*. Зі сплатою за січень та лютий теж питань немає, бо то було ще до війни, коли діяли стандартні правила. А от сплата за березень ─ то вже рекордсмен за кількістю нюансів. Можна заблукати. Втім зараз усе з’ясуємо.

* Див. статті «ФОП на ЄП груп 1 та 2: що зі сплатою ЄП?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 69, «Закон № 2260: чи вже сплачувати єдиний податок ФОП групи 2» // «Податки & бухоблік», 2022, № 45.

Почнемо з того, що граничний строк для сплати ЄП груп 1 та 2 за березень 2022 то не 21.03.2022. А який тоді? Щоб дати відповідь на це питання, нам потрібно дуже багато чого з’ясувати. Тож почнемо.

Чи мова про мобілізованого ФОП? Якщо на це запитання відповідь «так», тоді наступне запитання: коли мобілізовано ФОП? Якщо до початку березня чи 1 березня 2022, то ЄП за березень, ми б вважали, взагалі можна не нараховувати та не сплачувати. Бо тут працює звільнення, передбачене п. 25 підрозд. 10 розд. XX ПКУ. Так, це звільнення писалося давно. Але ми не бачимо суттєвих причин, чому цю норму не можна застосувати зараз. Бо особливий період, про який у ній ідеться, включає у тому числі час воєнного стану.

Втім, судячи з усього, податківці вирішили цю норму ігнорувати! У своїй консультації щодо мобілізованих ФОП групи 3 (але і для інших груп, вочевидь, буде той самий підхід), вони про це звільнення не згадують. А говорять, що такий ФОП лише може відстрочити сплату ЄП, якщо немає можливості сплачувати його своєчасно (категорія 107.05 БЗ).

Такий підхід є фіскальним і спірним.

Принагідно нагадаємо, що підставою для такого звільнення є заява ФОП та копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, які подаються до податкового органу за місцем податкової реєстрації ФОП протягом 10 днів після демобілізації ФОП. Якщо демобілізований ФОП перебуває на лікуванні (реабілітації) у зв’язку з виконанням обов’язків під час мобілізації, на особливий період, такі документи слід подати протягом 10 днів після закінчення лікування (реабілітації).

Якщо ж ФОП мобілізовано пізніше 1 березня 2022, то формально за березень звільнення немає. Тож слід керуватися іншими нормами ПКУ, про які будемо казати далі. Також цим шляхом доведеться іти, якщо погодитися з логікою податківців, що ЄП за березень має бути сплачено навіть за умови мобілізації до 1 березня 2022 включно.

Чи була/є можливість сплатити ЄП за березень? Під час дії воєнного стану всіх суб’єктів розподілено на такі категорії:

1) ті, хто може виконувати свої податкові зобов’язання (абз. 3 п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ);

2) ті, хто не може виконувати свої податкові зобов’язання, та, що важливо, підтвердили/підтвердять це у належний спосіб (про що детальніше у статтях «Підтвердження неможливості — розбираємося з деталями» // «Податки & бухоблік», 2022, № 67, «Підтвердження неможливості — з’явився Порядок від Мінфіну!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 65) (абз. 1 п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ);

3) ті, хто не дотрималися встановлених термінів виконання податкових зобов’язань у зв’язку з наслідками їх безпосередньої участі у воєнних діях (п.п. 69.3 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Почнемо з перших. Тут все буде залежати від того, чи здійснював ФОП перехід на спецЄП.

У ФОП є можливість сплати ЄП чи ФОП не підтвердив неможливість сплати

Умови щодо ФОП

Строк сплати ЄП за березень 2022

ФОП не переходив на спецЄП

не пізніше 31.07.2022 (абз. 3 п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ)

ФОП перейшов на спецЄП

протягом 60 календарних днів з дня повернення на «стару» групу ЄП (абз. 5 п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ)

Тобто

фактично базовим строком сплати ЄП груп 1 та 2 за березень 2022 був строк не пізніше 31.07.2022

За несплату ЄП саме в цей строк на ФОП очікує відповідальність штраф за п. 122.1 ПКУ. Це 50 % ставки ЄП, за якою мала бути здійснена сплата. Податківці кажуть про це у консультації в категорії 107.05 БЗ.

А як же «карантинний» штрафний мораторій, що раніше захищав у тому числі від штрафів за несвоєчасну сплату ЄП? Карантин же продовжено до кінця цього року.

На жаль, зараз цього захисту від штрафів немає (про що детальніше читайте у статті «Чи застосовується під час воєнного стану «карантинне» звільнення від штрафів: позиція ДПСУ» // «Податки & бухоблік», 2022, № 53).

Також податківці у своїй консультації кажуть про пеню. Втім це питання дискусійне. Бо на час воєнного стану податківцям дали можливість застосовувати саме відповідальність, тобто штрафи (п.п. 69.2 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Нарахування пені формально все ще перебуває під «карантинною» забороною з п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Та рухаємося далі.

А якщо у ФОП не було можливості сплатити ЄП за березень у строк не пізніше 31.07.2022? Тут вже ми можемо вийти на зовсім інші строки сплати (звісно, без застосування штрафів та пені).

У ФОП немає можливості сплачувати ЄП, що він підтвердив належним чином

Чи відновилась можливість сплати ЄП протягом дії воєнного стану?

Строк сплати ЄП за березень 2022

Не відновилась

протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні (абз. 1 п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ)

Відновилась

протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення такої можливості (абз. 4 п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ)

Але ж неможливість сплати має бути підтверджено належним чином. Тобто відповідно до вимог Порядку № 225*. І

подати заяву про відсутність можливості та документи слід не пізніше 30.09.2022

* Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків зобов’язань, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, затверджений наказом Мінфіну від 29.07.2022 № 225.

Важливо! Це є базовий строк. Якщо у ФОП зараз немає навіть можливості подати цю заяву і документи, то подати їх слід одночасно з виконанням будь-якого одного з податкових зобов’язань, але не пізніше ніж 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення можливостей.

І от якщо за результатами розгляду заяви та документів податківці в кінцевому підсумку приймуть рішення щодо неможливості своєчасного виконання ФОП своїх податкових зобов’язань, то «ура»! Для ФОП відкриється шлях до сплати ЄП за березень 2022 року саме у строки, що їх було названо в табличці вище («протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні» чи «протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення такої можливості»). Більше деталей знайдете у статті «Підтвердження неможливості — розбираємося з деталями» // «Податки & бухоблік», 2022, № 67).

Ну і нарешті ті ФОП, які не дотрималися встановлених термінів виконання податкових зобов’язань у зв’язку з наслідками їх безпосередньої участі у воєнних діях (п.п. 69.3 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Для них строк виконання податкових зобов’язань «протягом одного місяця з дня закінчення дії наслідків, які унеможливили виконання таких зобов’язань». Логіка роботи цієї норми наразі стала дещо незрозумілою. Бо формально механізм підтвердження неможливості її не стосується. Але в ПКУ теж не сказано, як підтверджувати наявність наслідків безпосередньої участі у воєнних діях, що завадили виконанню конкретних податкових зобов’язань.

На наш погляд, ФОП тут краще йти за тією ж процедурою підтвердження неможливості, про яку ми говорили вище. Тим більше, що у Порядку № 225 серед підстав неможливості виконання ФОП податкових зобов’язань названо у тому числі:

призов на військову службу під час загальної мобілізації, оголошеної Указом Президента України від 24.02.2022 № 65 «Про загальну мобілізацію», затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про загальну мобілізацію» від 03.03.2022 № 2105-IX, або перебування в підрозділах територіальної оборони;

перебування на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я (у тому числі закордонних) у зв’язку з пораненням (контузією, травмою, каліцтвом), захворюванням, одержаними в результаті бойових дій і пов’язаних із ними нещасних випадків або внаслідок ушкоджень, отриманих від насильницьких дій службовців збройних формувань РФ у районі бойових дій або тимчасової окупації.

Висновки

  • Податківці зайняли фіскальну позицію щодо можливості несплати ЄП мобілізованими ФОП.
  • Базовим строком сплати ЄП груп 1 та 2 за березень 2022 був строк не пізніше 31.07.2022. За несплату в цей строк світить штраф 50 % ставки ЄП.
  • Якщо у ФОП не було можливості сплатити ЄП за березень у строк не пізніше 31.07.2022, то можемо вийти на зовсім інші (пізніші) строки його сплати. Але неможливість сплати має бути підтверджено належним чином.
  • Базовий строк для подання заяви про відсутність можливості та відповідних документів не пізніше 30.09.2022.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі