Теми статей
Обрати теми

Військовий облік жінок: так ставати чи не ставати?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Новина про необхідність стати на військовий облік практично всім жінкам нікого не залишила байдужим. Була навіть петиція про скасування розширеного переліку професій, представниці яких є військовозобов’язаними. Були обіцянки все переглянути. Що ж маємо сьогодні? Розбираємося.

Хвилинка історії

З чого все почалося? З 23.04.2021 ч. 11 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 № 2232-XII (далі — Закон № 2232) запрацювала в новій редакції. Що змінилось? Право формувати перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, було передано від КМУ до Міноборони.

Здавалося б, ну які підстави для хвилювання? Жінок і раніше брали на військовий облік. Просто перелік складе та затвердить Міноборони.

Але Міноборони розстаралося й перелік вийшов настільки глобальним, що відповідно до нього практично всі жінки повинні були стати на військовий облік.

Реакція жінок була бурхлива. У відповідь вони почули обіцянки внести зміни до Закону № 2232 та переглянути перелік у бік зменшення. Що наразі виконано?

Що говорить Закон?

Частиною 11 ст. 1 Закону № 2232 встановлено, що жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міноборони, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Ні про яку добровільність в ньому наразі не йдеться.

Щоправда, є законопроєкт від 28.12.2021 № 6482 (далі — законопроєкт № 6482), який

пропонує запровадити добровільну (за власним бажанням) постановку на військовий облік жінок, окрім жінок, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю

Цей законопроєкт прийнятий ВРУ за основу та готується за скороченою процедурою до другого читання.

А що з Переліком?

Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, затверджений наказом Міноборони від 11.10.2021 № 313 (далі — Перелік військовозобов’язаних).

Як і обіцяло Міноборони, цей Перелік зазнав змін.

Професії, споріднені з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, знатно «прорідили». Про те, які професії/спеціальності залишилися в Переліку військовозобов’язаних, читайте в статті «Військовозобов’язані жінки: хто потрапив в Перелік?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 23.

Увага! Навіть якщо ви знайшли свою професію/спеціальність у цьому Переліку, бігти ставати на облік не потрібно.

Дату, з якої мали забезпечити взяття на військовий облік військовозобов’язаних жінок, перенесено на рік. 1 жовтня 2022 року замінили на 1 жовтня 2023 року

Відповідні зміни Міноборони внесло наказом від 06.09.2022 № 259 у свій же наказ від 07.02.2022 № 35.

Це було зроблено для того, щоб у законодавців був час для внесення змін до ч. 11 ст. 1 Закону № 2232 щодо добровільності постановки жінок на військовий облік.

Тож заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня 2022 року немає.

Висновки

  • Норми щодо обов’язкового взяття на військовий облік жінок певних професій/спеціальностей запроваджені ст. 1 Закону № 2232.
  • Законопроєктом № 6482 планується внести зміни до ст. 1 Закону № 2232 та скасувати обов’язкову постановку жінок на військовий облік, окрім жінок, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною.
  • Міноборони на рік відтермінувало строк взяття жінок на військовий облік — до 1 жовтня 2023 року. Це зроблено для того, щоб надати законодавцям час внести зміни до Закону № 2232.
  • Заборони на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня 2022 року немає.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі