Теми статей
Обрати теми

Податки з дивідендів і виконання МПЗ

Децюра Сергій, податковий експерт
У виконання МПЗ аграрій має врахувати цілу низку податків та зборів, а також орендні платежі. Серед сум, які враховуються у виконання МПЗ, згадують ПДФО і ВЗ. Враховуючи це, у аграріїв виникає закономірне запитання, а чи можна врахувати у виконання МПЗ суми сплачених ПДФО і ВЗ із дивідендів, виплачених засновникам, у тому числі членам фермерських господарств.

Загальні вимоги

Щоб зрозуміти, чи включається сплата із дивідендів, виплачених засновникам, у тому числі й членам фермерських господарств, ПДФО і ВЗ до виконання МПЗ, аграрій має заглянути до переліку податків, які включаються у виконання МПЗ.

Перелік таких податків для кожної системи оподаткування знаходиться для:

— платників податку на прибуток — у п. 141.9 ПКУ;

— платників ЄП, у тому числі й спецЄП, — у ст. 2971 ПКУ;

— платників ПДФО (ФОП на загальній системі та фізосіб-громадян) — у пп. 177.14 — 177.20 ПКУ.

Так от, незалежно від того, на якій системі оподаткування перебуває аграрій, до виконання МПЗ включаються сплачені:

ПДФО і ВЗ з доходів фізичних осіб, які перебувають із платником податку у трудових або цивільно-правових відносинах (крім доходів, які сплачені за придбання товарів у фізичних осіб) (абзац п’ятий п. 2971.5 та п.п. 141.9.2 ПКУ);

ПДФО і ВЗ з виплат за договорами оренди, суборенди, емфітевзису земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь (абзац п’ятий п. 2971.5 та п.п. 141.9.3 ПКУ).

Як бачимо,

щоб сплачені з доходів ПДФО і ВЗ потрапили у виконання МПЗ, це мають бути доходи від оренди чи пов’язані з виконанням трудових або цивільно-правових відносин

Дивіденди засновнику

Серед доходів, з яких сплачені ПДФО і ВЗ включаються до МПЗ, такого доходу, як дивіденди, немає. А тому, на перший погляд, здається, що сплачені ПДФО і ВЗ при виплаті дивідендів не беруться до виконання МПЗ.

На сьогодні цей підхід просувають і податківці. Про це фіскали заявили у роз’ясненні, розміщеному 17.02.2023 на вебпорталі ДПСУ.

Так, у відповіді на запитання 22 цього роз’яснення податківці відмовили підприємству у врахуванні при визначенні МПЗ ПДФО і ВЗ, сплачених при виплаті засновнику дивідендів. Причина відмови: він не перебуває із підприємством у трудових або цивільно-правових відносинах. Тобто до виконання МПЗ сплачені ПДФО і ВЗ з його дивідендів не будуть потрапляти, тільки якщо засновник підприємства не перебуває у трудових відносинах із підприємством.

Але якщо йти від зворотного, то цей висновок свідчить про те, що коли засновник буде працівником підприємства (наприклад, його директором, що буває доволі часто), то сплачені ПДФО і ВЗ з усіх доходів (у тому числі з дивідендів, виплачених такій особі) можна включити у виконання МПЗ. Адже умова про трудові відносини в цьому випадку виконана.

На наш погляд, щоб скористатися цим підходом, краще отримати індивідуальне роз’яснення у податківців. Бо, скоріш за все, задум законодавця був іншим.

Скоріш за все, податківці у випадку, коли засновник є одночасно працівником підприємства, будуть відмовляти у зменшенні МПЗ на суму ПДФО і ВЗ, сплачених при виплаті дивідендів. Мабуть, законодавці мали на увазі лише виплату доходу саме на основі трудових відносин чи за цивільно-правовими договорами. А коли мова йде про виплату дивідендів навіть фізособі, що одночасно є працівником підприємства, то такий дохід виплачується не через виконання трудових відносин чи виконання цивільно-правових договорів, а через не пов’язані з цим відносини.

Тому щоб потім не доводити протилежне, радимо перестрахуватися.

Дивіденди членам ФГ

Окремо варто звернути увагу на питання з потраплянням до виконання МПЗ сплачених у бюджет ПДФО і ВЗ при виплаті дивідендів членам ФГ.

При цьому коли мова йде про виплату дивідендів членам ФГ, які не пов’язані з трудовою участю, а виплачуються відповідно до грошового чи майнового внеску, то тут і так все зрозуміло. ПДФО і ВЗ з таких дивідендів податківці точно не дозволять включати у виконання МПЗ.

Інша справа, коли мова йде про дивіденди, виплачені членам ФГ виходячи з їх трудової участі у ФГ.

Але й у цьому випадку фіскали вважають, що

ПДФО і ВЗ з дивідендів членам ФГ, навіть якщо вони розподілені, спираючись на трудову участь, до виконання МПЗ не потрапляють

Про це вони заявили, коли давали відповідь на запитання 23 у роз’ясненні, розміщеному 17.02.2023 на вебпорталі ДПСУ.

Аргументують вони свій підхід тим, що за законодавством члени ФГ не перебувають у трудових або цивільно-правових відносинах із ФГ, навіть якщо вони у ньому виконують трудову функцію. А коли виплата дивідендів не пов’язана з трудовими відносинами, то суми ПДФО та ВЗ, сплачені з доходів, які виплачені таким фізособам, не враховуються при визначенні МПЗ.

З тим, що члени ФГ не пов’язані з ФГ трудовими або цивільно-правовими відносинами, фіскали мають рацію. Адже основним нормативним актом, що регулює діяльність фермерських господарств в Україні, є Закон про ФГ*.

* Закон України «Про фермерське господарство» від 19.06.2003 № 973-IV.

За ним трудові відносини у ФГ базуються на праці його членів (ч. 1 ст. 27 Закону про ФГ). При цьому члени ФГ не можуть бути найманими працівниками в цьому господарстві. Це прямо прописано в ч. 1 ст. 3 Закону про ФГ.

Отже, з цього випливає. що відносини ФГ з його членами не є трудовими чи цивільно-правовими.

Це підтверджує також той факт, що відносини ФГ і його членів врегульовані не КЗпП, а виключно статутом ФГ (ч. 2 ст. 27 Закону про ФГ).

А як було сказано вище, щоб ПДФО і ВЗ, сплачені з доходів, потрапляли до виконання МПЗ, вони мають бути виплачені при здійсненні фізособою своїх трудових функцій. У ФГ дивіденди, навіть виплачені за виконання трудових функцій, із трудовими чи цивільно-правовими відносинами не пов’язані.

Отже, на жаль, зарахувати ПДФО і ВЗ, сплачені з дивідендів членів ФГ, до виконання МПЗ не можна.

Висновки

  • ПДФО і ВЗ, сплачені з доходів фізосіб, потрапляють до виконання МПЗ, тільки якщо вони сплачені з доходи від оренди чи з доходів, пов’язаних з виконанням трудових чи цивільно-правових відносин.
  • ПДФО і ВЗ з дивідендів засновників підприємства, якщо вони не є працівниками підприємства, до виконання МПЗ не потрапляють.
  • Якщо засновник є працівником підприємства, то щоб зарахувати ПДФО і ВЗ з дивідендів до виконання МПЗ, слід отримати позитивне роз’яснення від податківців.
  • ПДФО і ВЗ з дивідендів членів ФГ, навіть якщо вони виконують трудові функції, включати до виконання МПЗ не можна. Члени ФГ — не пов’язані з ФГ трудовими відносинами.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі