№27

Податки & бухоблік, квітень, 2023/№ 27 Інші номери журналу ›
  • МПЗ при зміні системи оподаткування За результатами 2022 року суб’єкти господарювання вперше рахували мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ). При цьому якщо вони весь минулий рік були на одній системі оподаткування, то проблем з розрахунком не виникало. А от коли їм доводилося змінювати систему оподаткування, то за відсутності у ПКУ чіткого алгоритму дій у цих випадках у них виникали запитання: як їм слід було рахувати МПЗ? Відповідь на ці запитання в контексті різних систем оподаткування шукайте далі.
  • Уточнюємо податок на прибуток: поправка на МПЗ У цій публікації обговоримо ситуації і нюанси проведення виправлень у декларації з податку на прибуток тих помилок, які були пов’язані з мінімальним податковим зобов’язанням (МПЗ) чи зачепили його показники, і це вплинуло (чи не вплинуло) на підсумкові показники з податку на прибуток та/або на інші показники поданої декларації за 2022 рік.
  • Виправлення платником сільгоспЄП помилки у розрахунку МПЗ за 2022 рік Платники сільгоспЄП уперше рахували мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) при поданні декларації з сільгоспЄП на 2023 рік. У ній вони відображали МПЗ виходячи з даних 2022 року. Враховуючи те, що така процедура відбувалася вперше, не виключено, що могла бути допущена помилка. Які можливі помилки і як їх слід виправити, читайте у цій статті.
  • Як єдиноподатнику відкоригувати суму МПЗ Якщо ви — платник єдиного податку (крім сільгоспЄП*), в тому числі спецЄП і точно визначилися з обов’язком розраховувати мінімальне податкове зобов’язання за 2022 рік, але при його розрахунку помилилися в той чи інший бік, ця стаття саме для вас.
  • МПЗ єдинника гр. 2: сплата та штраф Читачі у нас вже неодноразово цікавились питанням, коли ФОП групи 2 ЄП слід було сплатити податкове зобов’язання, яке «вималювалося» з причини МПЗ за 2022 рік, і чи буде застосовуватись до них штраф за несплату (несвоєчасну сплату) такого зобов’язання. Шукаємо разом відповіді.
  • Яку НГО брати для розрахунку мінімального податкового зобов’язання Оскільки цьогоріч платники визначали МПЗ вперше, то варіантів щодо показника НГО в них було лише два: або станом на 01.01.2022, або станом на 01.01.2023. Загалом же запитання полягає в тому, на початок якого року слід брати цей показник: того, за який звітуємо, чи того, в якому подаємо звіт? ПКУ цього не конкретизує, податківці мовчать. Тож висловимо свою думку.
  • Податки з дивідендів і виконання МПЗ У виконання МПЗ аграрій має врахувати цілу низку податків та зборів, а також орендні платежі. Серед сум, які враховуються у виконання МПЗ, згадують ПДФО і ВЗ. Враховуючи це, у аграріїв виникає закономірне запитання, а чи можна врахувати у виконання МПЗ суми сплачених ПДФО і ВЗ із дивідендів, виплачених засновникам, у тому числі членам фермерських господарств.
  • Як вигідніше рахувати МПЗ: від імені ФОП чи фізособи? Підприємець — платник єдиного податку групи 2 займається в тому числі й вирощуванням продукції сільського господарства. Для виробництва продукції він використовував сільгоспугіддя, якими володіє як фізособа. У 2022 році через війну весною та літом на сільгоспугіддях сільгосппродукцію він не вирощував. Але восени засіяв свої сільгоспугіддя озимою пшеницею. ЄП за 2022 рік він сплачував щомісяця і не користувався воєнним звільненням. Як йому краще сплатити мінімальне податкове зобов’язання: від імені фізособи чи ФОП?
  • Що буде у квітні 2023 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі