Теми статей
Обрати теми

Зміна номенклатури після авансу: як не втратити податковий кредит?

Солошенко Людмила, податковий експерт
При зміні номенклатури після авансу (якщо покупцеві відвантажений інший товар) авансову податкову накладну (ПН) слід відкоригувати — скласти до неї розрахунок коригування (РК). Але що якщо такий РК зареєстровано продавцем несвоєчасно або заблоковано? Що буде в покупця з податковим кредитом (ПК)? З’ясовуємо.

РК на зміну номенклатури

Якщо після авансу вирішили змінити номенклатуру і покупцеві відвантажується інший товар, то дані авансової ПН слід відкоригувати. Для цього:

— до авансової ПН складають РК на зміну номенклатури (з типом причини коригування «104»);

— такий РК складається на дату відвантаження покупцеві товару іншої номенклатури — тобто за другою (завершальною) подією (п. 3 листа ДФСУ від 22.06.2018 № 18983/7/99-99-15-03-02-17, БЗ 101.15);

— при зміні номенклатури в межах авансу (оскільки ні обсяги постачання, ні ПДВ, ні загальна сума компенсації не змінюються) такий РК буде нульовим. Тому зареєструвати його в ЄРПН повинен продавець. При цьому в декларації з ПДВ (у ряд. 7 і 14) і в додатку Д1 нульові РК відображати не треба — ні покупцеві, ні продавцеві (БЗ 101.24 // zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques).

Тоді якщо такий РК буде зареєстрований продавцем своєчасно, то при відвантаженні покупцеві товару іншої номенклатури дані авансової ПН будуть відкориговані (номенклатура буде змінена на фактично поставлений покупцеві товар). Тому дані ПН відповідатимуть первинним документам (видатковій накладній) і в покупця ПК, відображений за авансом, збережеться.

Але що якщо РК продавець зареєструє несвоєчасно?

Якщо РК зареєстрований несвоєчасно

А ось якщо РК на зміну номенклатури буде зареєстрований продавцем із запізненням — несвоєчасно, то ПК у покупця може виявитися під знаком питання.

Судіть самі. ПК за першою подією — авансом (на підставі авансової ПН) покупцем був показаний правомірно. Тому в такому періоді всі відобразили правильно — до нього питань немає. Проте якщо далі при відвантаженні змінюється номенклатура і РК на зміну номенклатури не зареєстрований, то дані авансової ПН уже не відповідатимуть первинним документам на постачання. І оскільки в авансовій ПН зазначений один товар, а отриманий покупцем інший, то за товаром, що надійшов, у покупця просто не буде документа для підтвердження ПК.

Звичайно, можна заперечити, що продавець може реєструвати РК протягом 1095 днів з дати складання ПН (п. 192.1 ПКУ)! Проте вважаємо, що таку норму треба розуміти все-таки як обмеження для продавця часу, відведеного на реєстрацію РК, граничним строком (пізніше за який зареєструвати РК просто не вийде), а не як можливість збереження ПК у покупця протягом усього часу, поки РК не зареєстрований (навіть якщо РК буде зареєстрований із запізненням). Адже, погодьтеся, поки РК не зареєстрований, ПК у покупця все-таки належним чином підтверджений не буде. Тим паче, що продавець може РК узагалі так і не зареєструвати. Тому

якщо номенклатурний РК своєчасно не зареєстрований, то покупцеві в періоді отримання товару іншої номенклатури безпечніше зняти ПК

Таке зменшення ПК покупцеві треба відобразити (у періоді отримання товару іншої номенклатури) в ряд. 14 декларації з ПДВ і таблиці 2.2 додатка Д1 на підставі бухдовідки.

І доти, доки не буде зареєстрований РК (з новою номенклатурою, що відповідає номенклатурі в первинному документі — видатковій накладній), відновити ПК за операцією придбання не вийде.

А ось після того, як РК на зміну номенклатури буде продавцем зареєстрований і дані ПН будуть скориговані (тобто буде отриманий документ, що відповідає первинці, який підтверджує ПК), покупець зможе відновити ПК:

— у періоді несвоєчасної реєстрації РК або

— у наступних періодах, проте не пізніше 365 днів з дати складання РК (п. 198.6 ПКУ). Причому такий 365-денний строк відображення ПК у зв’язку з воєнним станом продовжується (п. 102.9, п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, БЗ 101.13, роз’яснення ДПСУ від 01.12.2022).

При цьому відновлення ПК покупець відображає в ряд. 10.1 декларації.

Приклад. Припустимо, передоплату за товар А в сумі 1200 грн (у тому числі ПДВ — 200 грн) покупець перерахував у січні (на підставі січневої ПН, зареєстрованої продавцем своєчасно, покупець у січні відобразив ПК). А в лютому під такий аванс продавець відвантажив покупцеві товар іншої номенклатури — товар Б. При цьому лютневий РК на зміну номенклатури продавець зареєстрував несвоєчасно — у кінці березня. Тоді в покупця наслідки в ПДВ-обліку будуть такими:

Місяць:

ПДВ-наслідки в покупця:

січень

відображення ПК = 200 грн

(у ряд. 10.1 декларації з розшифровкою в таблиці 2.1 додатка Д1)

лютий

коригування ПК = -200 грн

(у ряд. 14 декларації з розшифровкою в таблиці 2.2 додатка Д1)

березень

відновлення ПК = 200 грн

(у ряд. 10.1 декларації з розшифровкою в таблиці 2.1 додатка Д1)

Таким чином, РК на зміну номенклатури, зареєстрований продавцем несвоєчасно, може змістити ПК у покупця на пізніші періоди. Тому щоб у покупця не виникало проблем з ПК (і не доводилося прибирати/відновлювати ПК), то продавцеві з реєстрацією номенклатурного РК краще не затягувати, а слід зареєструвати такий РК у ЄРПН своєчасно.

А якщо РК на зміну номенклатури направлений продавцем на реєстрацію, але заблокований?

Якщо РК заблоковано

Одразу скажемо, що в Базі знань є консультація податківців з лояльним висновком. У ній на питання про те, чи треба коригувати ПК, якщо РК на зміну номенклатури до авансової ПН був заблокований, фіскали відповідають, що незалежно від того, чи вживав продавець заходи щодо розблокування, якщо при зміні номенклатури сума компенсації не змінюється, то ПК у покупця не підлягає коригуванню (див. БЗ 101.13 і наш коментар до неї «Зміна номенклатури. Можна без РК?!» // «Податки & бухоблік», 2020, № 92). Тобто податківці висловлюються за збереження в покупця ПК (при блокуванні РК), ніяк свою позицію при цьому, щоправда, не аргументуючи.

Проте, розглядаючи схожу ситуацію, що виникла в платника, наприклад, в ІПК (див. лист ДПСУ від 20.12.2021 № 4752/ІПК/99-00-21-03-02-06 — коли номенклатурний РК до авансової ПН був заблокований), податківці про збереження ПК уже нічого не говорили. А, навпаки, звертали увагу на те, що при зміні номенклатури підставою для ПК у покупця є ПН з урахуванням складеного до неї РК на зміну номенклатури, зареєстровані в ЄРПН. А якщо в ЄРПН враховується ПН на операцію постачання товарів/послуг, номенклатура яких відрізняється від номенклатури фактично поставлених товарів/послуг (тобто без зареєстрованого РК), то така ПН не відповідає первинним документам на постачання таких товарів/послуг і не може бути підставою для формування покупцем ПК. Тому суми ПДВ, віднесені покупцем за передоплатою до складу ПК, підлягають зменшенню.

На наш погляд, і в разі, якщо РК заблоковано, для покупця ситуація небезпечна тим, що в нього фактично не буде документа для підтвердження ПК. І доти, доки РК не розблокований, право на ПК у покупця залишиться непідтвердженим. Що можна у зв’язку із цим зробити?

Звичайно, відразу рук опускати не варто. Враховуючи, що в Базі знань є консультація з хорошим висновком — про некоригування ПК при блокуванні нульового номенклатурного РК — то для збереження ПК можна спробувати отримати ІПК з аналогічними висновками на свою адресу.

Інакше без подібної ІПК обережний покупець навряд чи ризикне зберігати ПК. Тому

якщо номенклатурний РК не зареєстровано (заблоковано), то в періоді отримання товару іншої номенклатури покупцеві спокійніше провести коригування ПК (і його зменшити)

При цьому зменшення ПК покупець відображає в ряд. 14 декларації і в таблиці 2.2 додатка Д1. А вже після розблокування РК продавцем — відновлює ПК (у ряд. 10.1 декларації).

Висновки

  • При відвантаженні покупцеві після авансу товару іншої номенклатури продавець повинен зареєструвати РК на зміну номенклатури. Для збереження в покупця ПК важливо, щоб такий РК продавець зареєстрував своєчасно.
  • Якщо РК зареєстрований продавцем несвоєчасно, то до моменту реєстрації РК у покупця не буде документа для підтвердження ПК (оскільки дані ПН не відповідатимуть первинці). Тому покупцеві безпечніше зняти ПК у періоді отримання товару і відновити його в періоді реєстрації РК.
  • При блокуванні нульового РК на зміну номенклатури податківці висловлюються за збереження ПК у покупця. Проте діяти так можна, тільки отримавши аналогічну ІПК на свою адресу. Інакше покупцеві краще відкоригувати ПК і показати його тільки після того, як РК буде розблоковано.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі