Теми статей
Обрати теми

Зміна номенклатури. Можна без РК?!

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
За матеріалами категорії 101.13 Бази знань

Висновок документа

Якщо після авансу відвантажується інша номенклатура і РК заблокований, то покупцеві: при зменшенні суми компенсації треба відкоригувати податковий кредит (ПК); при збільшенні — збільшити ПК можна тільки після реєстрації РК; при незмінності суми компенсації ПК не коригується

У консультації податківці розглядають поширену ситуацію. За передоплатою продавець зареєстрував ПН з відповідною номенклатурою постачання. Але за фактом відвантажили зовсім іншу номенклатуру. Будь-який бухгалтер скаже, що до авансової ПН треба скласти РК з кодом причини 104 (як правило, за датою відвантаження нової номенклатури; див. «Податки & бухоблік», 2020, № 31, с. 11). Начебто усе просто, але блокування може усе сплутати.

1. Якщо зміна торкнулася перших 4 цифр коду УКТ ЗЕД (перші 2 цифри коду ДКПП), то велика ймовірність, що цей РК буде заблокований (п. 4 Критеріїв ризиковості операцій).

2. Без РК на зміну номенклатури під питання може бути поставлений ПК покупця. Судіть самі: ПН складена на товар А, а реально поставлений товар Б. Тобто ПН не відповідає первинним документам на постачання, що категорично забороняють податківці.

Свого часу ми доходили невтішних висновків: без зареєстрованого РК ПК, швидше за все, доведеться прибрати (якщо його вже поставили в періоді авансу), або взагалі не ставити (якщо усе сталося в одному періоді) (див. «Податки & бухоблік», 2019, № 32, с. 20).

Дивно, але податківці в цій консультації доходять протилежних і дуже ліберальних висновків. Вони розглядають три можливі варіанти у разі блокування:

— якщо зміна номенклатури зменшує суму компенсації, то покупець повинен зменшити ПК (мабуть, тільки на суму зменшення);

— якщо збільшує, то збільшити ПК покупець зможе тільки після реєстрації РК;

якщо сума не змінюється, то ПК покупця коригуванню не підлягає.

Остання ситуація якраз наша і становить найбільший інтерес (хоча і попередні витримані в тому ж дусі). Виходить, податківці цілком допускають збереження ПК за ПН, яка не відповідатиме номенклатурі самого постачання?!

Нагадаємо одну деталь: розглядається ситуація, коли РК заблокований. Може, тут криється якась специфіка?

На наш погляд, ні. Для ПК покупця роль відіграє тільки зареєстрований, правильно складений РК. Чому його немає, не важливо — чи то його взагалі не складали, чи то його склали з помилкою (наприклад, неправильно визначили дату виписування), чи то його не відправили на реєстрацію, чи то заблокували. Усі ці ситуації повинні вирішуватися однаково. Виходить, в цих випадках можна чинити так, як радять податківці, тобто не коригувати ПК? Чесно кажучи, сміливий висновок.

Якщо його прийняти на віру, то він відкриває шлях до нехитрої схеми, коли під виглядом одного товару продається інший і при цьому ПДВ прекрасно передається (головне — скласти РК і відправити його на реєстрацію, хоча б для того, щоб до продавця не застосували штраф за нереєстрацію ПН*. Але ж проти цього і була спрямована система блокувань ПН/РК.

* За відсутності РК відвантаження іншої номенклатури фіскали гіпотетично можуть розглядати як інше постачання, не пов’язане з авансом, на яке має бути складена інша ПН.

Тому перш ніж керуватися таким хорошим роз’ясненням податківців, отримайте аналогічну ІПК на свою адресу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі