№29

Податки & бухоблік, квітень, 2023/№ 29 Інші номери журналу ›
  • Строки у ПДВ-обліку: зупинені і поновлені Для ПДВ-цілей ПКУ передбачена ціла низка різноманітних строків: реєстрації ПДВ-платником, реєстрації податкових накладних (ПН) та розрахунків коригування (РК), збільшення податкового кредиту (ПК), подання документів на розблокування ПН/РК тощо. Який наразі стан справ із воєнним і карантинним зупиненням перебігу строків у ПДВ-сфері? Давайте з’ясуємо.
  • Строк оскарження відмови в реєстрації податкової накладної Довгий час усі строки, пов’язані з блокуванням ПН/РК, залишалися замороженими. Проте з 3 січня 2023 року законодавці відновили перебіг строків, пов’язаних з оскарженням відмови в реєстрації ПН/РК. При цьому, як нам стало відомо, деякі податківці хибно розуміють відновлення перебігу цього строку. Але про все по порядку.
  • Спецстроки виконання податкових обов’язків для тих, хто перейшов на спецЄП Для суб’єктів господарювання, які обрали на час дії воєнного стану спецЄП, установлені особливі правила виконання податкових зобов’язань, а саме було визначено особливі строки звітування з податків і зборів та реєстрації ПН/РК за період до переходу на воєнний ЄП. Про те, що це за особливі правила і як вони реалізовані на практиці, поговоримо далі.
  • Призупинені строки: що досі потрапляє під заморозку! На час дії ВС зупинено перебіг певних строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на податківців. Яких строків стосується зупинка на сьогодні і що буде, якщо станеться їх розморозка, поговоримо далі.
  • Строки зберігання первинки: від донедавніх 1095 днів до нових 1825 днів Який строк зберігання документів у суб’єкта господарювання? Чи впливає карантин та воєнний стан (ВС) на строки зберігання первинних документів? Чого чекати у найближчому майбутньому? Про це зараз і поговоримо.
  • Що наразі з податковими строками давності? У цій статті поговоримо про усім відомі 1095 (2555 — для транcфертного ціноутворення та КІК*) днів податкового строку давності. Що з ним зараз відбувається? Спливає він чи зупинений? На що він впливає? Тож давайте розбиратися.
  • Строки узгодження зобов’язань та сплати штрафів: спливають чи призупинені? Розуміння того, чи спливають зараз строки узгодження зобов’язань та штрафів (застосованих за результатами перевірок), напрочуд важливе. Бо процес узгодження, по суті, означає перехід сум у статус «податковий борг». Та й сплата штрафів у «правильні» строки захистить від проблем. Тож у цій статті розберемося зі строками узгодження зобов’язань та сплати штрафів.
  • Призупинення строків, мораторій на перевірки і штрафи: до чого варто готуватися з 1 липня 2023 року? У ВРУ зареєстровано урядовий законопроєкт від 31.01.2023 № 8401. У разі прийняття на його базі Закону вже з 01.07.2023 відновлять перебіг усі податкові строки, які були призупинені на період воєнного стану. Чого чекати вже найближчим часом? Давайте коротко проаналізуємо заплановані зміни.
  • Воєнна призупинка строків позовної давності На час дії ВС призупинені були не тільки податкові строки, а й строки позовної давності. Про які строки йдеться і як вони були зупинені, поговоримо далі.
  • Адміноскарження рішень податківців: що зі строками? Питання строків є досить гарячим не тільки у частині подання звітності, інших документів чи сплати податків. Складнощі виникають і з оскарженням звичайних рішень податківців (не пов’язаних зі скаргами на відмову у реєстрації податкових накладних*). У цій статті розберемося з тим, як відлічувати строки для адміністративного оскарження. Зокрема, поговоримо, як на них вплинув воєнний стан, а також нагадаємо про вплив карантину.
  • Оскарження рішень податківців у суді: увага на строки! У цьому матеріалі нагадаємо про те, скільки у платника часу на звернення до суду для оскарження рішень фіскалів. Також подивимося, чи вплинув на ці строки карантин та воєнний стан. Кажучи наперед, є нюанси і не завжди йдеться про ті самі 1095 днів, які засіли у багатьох у пам’яті…
  • Зупинення строків на воєнний 2023 рік У попередніх статтях цього номера ми розібралися із загальним алгоритмом зупинки строків, поговорили про те, як вони зупиняються і як продовжуються. Зараз же поговоримо про конкретні приклади зупинки строків і про те, як ця зупинка впливає на податковий облік платників податків.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі