Теми статей
Обрати теми

Адміноскарження рішень податківців: що зі строками?

Вишневський Михайло, податковий експерт
Питання строків є досить гарячим не тільки у частині подання звітності, інших документів чи сплати податків. Складнощі виникають і з оскарженням звичайних рішень податківців (не пов’язаних зі скаргами на відмову у реєстрації податкових накладних*). У цій статті розберемося з тим, як відлічувати строки для адміністративного оскарження. Зокрема, поговоримо, як на них вплинув воєнний стан, а також нагадаємо про вплив карантину.

* Щодо строків адміністративного оскарження рішень про відмову у реєстрації ПН/РК читайте у статті «Строк оскарження відмови у реєстрації податкової накладної» // «Податки & бухоблік», 2023, № 29.

Які строки подання адмінскарги без урахування воєнного стану та карантину?

За загальним правилом скаргу на будь-яке рішення податківців (частіше за все, йдеться про податкове повідомлення-рішення (ППР)) ми маємо подавати протягом 10 робочих днів, що настають за днем отримання спірного ППР або іншого рішення контролюючого органу (п. 56.3 ПКУ).

Зверніть увагу: якщо останній день строків, про які ми зазначили вище, припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем таких строків вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 56.13 ПКУ).

У разі, коли у такий строк не вдається подати скаргу з поважних причин, то це можна зробити ще протягом 6 місяців (тобто 10 днів + 6 місяців). Це так само передбачено у п. 56.3 ПКУ. Для того, щоб скористатися 6-місячним строком, скаргу потрібно подавати разом із клопотанням про поновлення пропущеного строку та копіями підтверджуючих документів поважності причин його пропуску (за наявності). Оцінкою поважності причин пропуску строку займається ДПСУ (тобто орган вищого рівня, який ці скарги розглядає).

Слід у цьому контексті пам’ятати: узгодження зобов’язань у будь-якому випадку відбуватиметься, за загальним правилом, після спливу 10 робочих днів (п. 56.15 ПКУ). Навіть якщо користуватися 6-місячним строком. Узгодження зобов’язання — це, по факту, перехід його у статус «податковий борг». А несплата податкового боргу — це вже інші суми штрафних санкцій (наприклад, див. ст. 124 ПКУ).

Також не забуваймо, що можна продовжити строк подання адмінскарги не за правилами п. 56.3 ПКУ. Таке продовження здійснюється за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) податкового органу на підставі заяви платника (пп. 56.14, 102.6, ПКУ). Рішення про продовження строку може прийматися, якщо платник протягом строку для подання скарги:

— перебував за межами України;

— перебував у плаванні на морських суднах за кордоном України у складі команди (екіпажу) таких суден;

— перебував у місцях позбавлення волі за вироком суду;

— мав обмежену свободу пересування у зв’язку з ув’язненням чи полоном на території інших держав або внаслідок інших обставин непереборної сили, підтверджених документально;

— був визнаний за рішенням суду безвісно відсутнім або перебував у розшуку у випадках, передбачених законом.

Як на строк адміноскарження впливали карантин та воєнний стан?

Трішки історії ☺.

З 18 березня 2020 року через карантин строки надсилання адмінскарг були призупинені по останній календарний день місяця (включно), у якому закінчиться карантин (п. 528 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Так само призупинили і строки розгляду цих скарг податківцями.

«Заморозка» зазначених строків продовжилася й у зв’язку з воєнним станом, але лише до 27 травня 2022 року. З цієї дати почав спливати строк адміноскарження ППР за результатами дозволених камеральних, документальних та фактичних перевірок (п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ у редакції від 27.05.2022). Так само почали спливати строки розгляду таких скарг.

Далі, з 24 листопада 2022 року, почали спливати ще й строки адміноскарження рішень про застосування фінсанкцій, винесених за результатами дозволених документальних та фактичних перевірок (п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ у редакції від 24.11.2022).

І аж з 3 січня 2023 року додатково до попередніх, почали спливати строки адміноскарження рішень про відмову у реєстрації ПН/РК (про це детально читайте у статті «Строк оскарження відмови у реєстрації податкової накладної» // «Податки & бухоблік», 2023, № 29).

Сумнівні позиції податківців

По-перше, наскільки нам відомо, податківці у своїх роз’ясненнях на «гарячій» лінії вказують на те, що з 27.05.2022 стартували строки оскарження не тільки ППР за результатами перевірки, а й усіх без винятку повідомлень-рішень. Зокрема, тих, що винесені із нарахуванням податкових зобов’язань для фізосіб (тобто не пов’язаних з перевірками). Однак із цим тлумаченням ми не згодні, оскільки норма каже про те, що йдеться все-таки саме про ППР, винесені за результатами перевірок.

По-друге, в нас є побоювання, що фіскали можуть спробувати поширити свою логіку щодо старту строків по скаргах на відмову у реєстрації податкових накладних (ПН) і на ППР. Якщо коротко, то вони вважають, що «розмороження» строку потрібно поширювати «заднім» числом. Про це детально можна почитати у статті «Строк оскарження відмови у реєстрації податкової накладної» // «Податки & бухоблік», 2023, № 29.

Приклади

По факту, на сьогодні вплив усіх цих заморозок-розморозок мінімальний. Тож у прикладах розберемося з тим, як рахувати строки для подання скарги, коли ППР приходить зараз. Зауважимо: у прикладах ми не підіймаємо тему 6-місячного продовження строків через поважні причини.

Припустимо, платник отримав ППР за результатами дозволеної перевірки 03.04.2023. У цьому випадку подати скаргу до ДПСУ він зможе не пізніше 17.04.2023.

Чому так? Бо, по-перше, стартує строк з наступного дня після отримання ППР платником (тобто 04.04). По-друге, рахуємо ми саме робочі дні. По-третє, «воєнна» призупинка не діє через те, що строки оскарження ППР зараз у винятках. «Карантинна» ж зупинка не діє, бо норми щодо особливостей регулювання питань щодо строків у період воєнного стану мають пріоритет над «карантинними» нормами.

А якщо ППР отримано 07.04.2023? Тоді адмінскаргу до ДПСУ потрібно подати не пізніше 21.04.2023. Рахуємо ми 10-денний строк тут з 10.04.2023, оскільки це перший робочий день, наступний за 07.04.

Якщо ж, наприклад, ППР платник отримав 10.04.2023, то подати скаргу треба не пізніше 24.04.2023. Починаємо ми рахувати, як годиться, з 11.04. А оскільки останній день строку припадає на вихідний — 22.04 (субота), то він переноситься на наступний за ним робочий день — 24.04 (понеділок).

Висновки

  • За загальним правилом строк подання скарги у адмінпорядку (до ДПСУ) — 10 робочих днів, наступних за днем отримання спірного рішення податківців.
  • У зв’язку з карантином та воєнним станом строки оскарження ППР були призупинені. З 27.05.2022 строки подання адмінскарг на ППР, винесених за результатами перевірки, почали спливати.
  • Якщо ви отримали ППР після 27.05.2022, то потрібно подавати адмінскаргу у загальні строки (тобто 10 робочих днів, наступних за днем отримання ППР).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі