Теми статей
Обрати теми

Переганяння авто з-за кордону «своїм ходом»: міжнародне перевезення чи послуги водія?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Замовили в нерезидента переганяння вантажівки з-за кордону «своїм ходом». В акті зазначено: «послуги водія без власного автотранспорту». Як оподатковувати такі послуги ПДВ: як міжнародне перевезення (зі ставкою 0 %) чи як звичайні послуги (за правилами загального п. 186.4 ПКУ)?

Такі послуги оподатковують як звичайні послуги за правилами загального п. 186.4 ПКУ. Розглянемо чому.

Згідно з п.п. «е» п. 185.1 і п.п. «а» п.п. 195.1.3 ПКУ об’єктом оподаткування (за ставкою 0 % ПДВ) є операції з постачання послуг з міжнародного перевезення пасажирів/багажу та вантажів, що здійснюються:

— залізничним,

— автомобільним,

— морським,

— річковим та

— авіаційним транспортом.

У зв’язку із цим, по-перше, міжнародне перевезення повинно здійснюватися з використанням зазначених видів транспорту. А по-друге, як пояснюють податківці, якщо йдеться про вантажоперевезення, то перевезення (у тому числі й міжнародне) має бути фактичним перевезенням вантажу відповідним видом транспорту.

А якщо міжнародне перевезення вантажу (зокрема, транспортного засобу) здійснюється без фактичного використання (залучення) для цього відповідного виду транспорту (залізничного, автомобільного, морського, річкового або авіаційного), — наприклад, здійснюється переганяння «своїм ходом», то операція з постачання таких послуг не вважається міжнародним перевезенням, а оподатковується ПДВ як звичайні послуги в загальновстановленому порядку (лист ДФСУ від 05.02.2019 № 402/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Тому до операцій з переганяння «своїм ходом» вантажних транспортних засобів (тягачів, причепів) міжнародна ставка 0 % ПДВ не застосовується. Ну а оскільки послуги з переганяння вантажних транспортних засобів у спеціальних пп. 186.2, 186.3, 186.31 ПКУ не згадуються, то місце постачання таких послуг визначають за правилами загального п. 186.4 ПКУ (тобто за місцем реєстрації постачальника).

Якщо послуги від нерезидента. У вас постачальник послуг — нерезидент, тому в послуг місце постачання розташоване за межами України. А отже, за великим рахунком, навіть не так важливо: що міжнародне перевезення від нерезидента, що послуги переганяння «своїм ходом» від нерезидента — у будь-якому разі не будуть об’єктом ПДВ. Тому жодного ПДВ тут не виникне і нараховувати ПЗ з послуг нерезидента за правилами ст. 208 ПКУ не доведеться. До того ж неоподатковувані (необ’єктні) послуги, куплені в нерезидента (з місцем постачання за межами України), у декларації з ПДВ не відображаються (БЗ 101.24; лист ДПСУ від 03.11.2022 № 1824/ІПК/99-00-21-03-02-06).

Якщо послуги від резидента. Порівняйте: інша річ, якщо послуги з переганяння автотранспорту надає резидент. Тоді, як зазначають контролери, у резидента (постачальника послуг) такі послуги з переганяння автотранспорту з урахуванням п. 186.4 ПКУ оподатковуються 20 % ПДВ (лист ДПСУ від 12.09.2022 № 1447/ІПК/99-00-21-03-02-06). Тому резидентові — постачальнику послуг у такому разі треба скласти і зареєструвати податкову накладну (ПН). При цьому кодують у ПН послуги переганяння (послуги водія) кодом вантажоперевезень (49.41). Оскільки (як пояснюється в Методологічних основах та поясненнях до позицій КВЕД, затверджених наказом Держкомстату від 23.12.2011 № 396) клас 49.41 також включає «надання послуг водія без власного вантажного автотранспортного засобу».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі