Теми статей
Обрати теми

Перевезення вантажу за кордоном: що з ПДВ?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Перевізник-резидент здійснює для нерезидента перевезення вантажу за кордоном по маршруту «Італія — Румунія» (оформлена СMR). До такого закордонного перевезення (як до міжнародного) застосовується нульова ставка ПДВ чи воно не є об’єктом оподаткування?

Вважаємо, що таке перевезення треба оподатковувати як міжнародне за ставкою 0 % ПДВ.

І хоча ні в ПКУ, ні в УПК, затвердженій наказом ДПСУ від 06.07.2012 № 610, така ситуація прямо не зазначена, доводиться відштовхуватися від діючих положень ПКУ. А за ПКУ-правилами міжнародні перевезення вантажів, у тому числі автомобільним транспортом, є окремим об’єктом оподаткування (п.п. «е» п. 185.1 ПКУ). Причому для цього об’єкта встановлена своя ставка податку — передбачено, що міжнародні перевезення вантажів оподатковуються за нульовою ставкою ПДВ (п.п. «в» п.п. 195.1.3 ПКУ). У зв’язку із цим з’являється запитання: а чи можна для цілей ПДВ-обліку перевезення вантажу за кордоном вважати міжнародним перевезенням?

Якщо звернутися до ст. 1 Закону України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 № 2344-III, то в ній міжнародні перевезення пасажирів та вантажів позначені як перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом з перетином державного кордону. Проте одночасно ст. 2 цього Закону визначено, що законодавство про автомобільний транспорт складається із цього Закону, інших законів України, а також чинних міжнародних договорів та інших нормативно-правових актів у сфері автомобільних перевезень. А за міжнародним законодавством міжнародними перевезеннями, зокрема, вважаються:

— перевезення, у яких місце прийняття вантажу до перевезення і місце, передбачене для доставки, перебувають у двох різних країнах (ст. 1 Конвенції про договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів від 19.05.56);

— будь-які автомобільні перевезення з перетином принаймні одного кордону (Європейська угода стосовно роботи екіпажів транспортних засобів, які здійснюють міжнародні автомобільні перевезення (ЄУТР) від 01.07.70).

Тому вважаємо, що перевезення вантажу за кордоном (по маршруту «Італія — Румунія») цілком відповідає визначенню міжнародного перевезення (є міжнародним перевезенням). І як міжнародне перевезення повинне оподатковуватися за нульовою ставкою ПДВ.

Тим паче, що для цілей ПДВ-обліку критерії міжнародного перевезення прямо позначені в п.п. 195.1.3 ПКУ. І передбачено, що

для цілей п.п. 195.1.3 ПКУ (тобто застосування нульової ставки ПДВ) перевезення вважається міжнародним, якщо таке перевезення здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом

Для автомобільних перевезень таким єдиним міжнародним перевізним документом може бути міжнародна автомобільна накладна (CMR) (див. УПК № 610).

Таким чином, головна умова для застосування до міжнародного перевезення ставки 0 % — наявність єдиного міжнародного перевізного документа. А він у цьому випадку є (CMR оформлена). Тому умови для застосування нульової ставки дотримуються. І перевезення вантажу за кордоном (по маршруту «Італія — Румунія», оформлена СМR) повинне оподатковуватися як міжнародне перевезення за ставкою 0 % ПДВ.

Адже закордонне перевезення здійснює перевізник-резидент. А в разі, якщо послуги перевезення надає перевізник-резидент, такі послуги перевезення є об’єктом оподаткування і підлягають оподаткуванню незалежно від того, кому — резидентові чи нерезиденту — вони надаються (УПК № 610, БЗ 101.21). І оскільки перевезення в цьому випадку міжнародне, то оподатковується в перевізника-резидента за нульовою ставкою ПДВ.

А ось якби закордонне перевезення здійснював перевізник-нерезидент, то таке перевезення не було б об’єктом оподаткування (листи ДПСУ від 05.05.2022 № 483/ІПК/99-00-21-03-02-06, від 07.07.2022 № 996/ІПК/99-00-21-03-02-06).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі