Теми статей
Обрати теми

У Д1 загубили працівника без доходу

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Ситуація: працівник перебуває весь місяць за свій рахунок чи в неявках або з ним призупинено дію трудового договору чи він прийнятий/призваний на військову службу й дохід не нараховувався роботодавцем. Доволі часто на практиці трапляється, що про такого працівника без доходу забувають та не відображають у Д1. Тож постає запитання: як виправити цю помилку та додати працівника, якщо звітність вже подана?

Відповідь на запитання, що озвучене вище, залежить від того, коли виявили помилку: до чи після завершення строку, відведеного для звітування за квартал, в якому помилилися.

До закінчення строку

Якщо про те, що заповнюючи Д1, загубили працівника, з’ясували до закінчення строку подання Податкового розрахунку за квартал, в якому помилися, то діємо так.

Формуємо Податковий розрахунок (заголовна частина) + Д1 з типом «Новий звітний».

У Податковому розрахунку заповнюємо рядки 01 — 06.

У Д1 на загубленого працівника формуємо рядок та проставляємо в графі 25 ознаку «0» — рядок на додавання. Рядки з раніше поданого Д1 з правильною інформацією не дублюємо!

Підписуємо та відправляємо звітність.

Приклад 1. Григорчук С. О. (основне місце роботи, повна зайнятість, ставка ЄСВ — 22 %) весь січень 2023 року перебував у відпустці за свій рахунок. Об’єднана звітність за І квартал 2023 року його роботодавцем подана. Після подання звітності, але до завершення періоду звітування за І квартал 2023 року, виявили, що цього працівника не зазначили в Д1 за січень.

Для виправлення помилки підприємство сформує Податковий розрахунок та Д1 з типом «Новий звітній». Д1 буде заповнено так, як показано на рис. 1.

img 1

завантажити файл

Після закінчення строку

Підприємство не зазначило в Д1 працівника без доходу. Помилку виявлено після закінчення строку подання Податкового розрахунку за квартал, в якому помилилися.

Якщо у працівника немає нарахувань, що увійшли до бази нарахування ЄСВ, то маємо несумову помилку. За правилами таку помилку слід виправляти за допомогою Податкового розрахунку та Д1 з типом «Уточнюючий» в тому ж порядку, що розглянуто вище (тобто за допомогою ознаки «0» в графі 25). Але так виправитися заважають зайві контролі в Д1! Що робимо? Обманюємо контролі та виправляємо несумову помилку, за порядком, встановленим для виправлення сумових помилок. Такі помилки можна виправити:

варіант 1 — у складі Розрахунку за поточний квартал з типом «Звітний»;

варіант 2 — за допомогою Податкового розрахунку з типом «Уточнюючий», сформованого за той звітний період, в якому допущено помилку. Він міститиме безпосередньо сам Розрахунок та Д1 до нього з коригуючими рядками.

Незалежно від обраного варіанта, на працівника в Д1 формуємо рядок та проставляємо у графі 09 — код типу нарахувань «2», у графі 10 — місяць і рік, за який виправляємо помилку. Інші графи заповнюємо в загальному порядку. А ось графу 25 залишаємо порожньою.

Приклад 2. У квітні 2023 року підприємство виявило, що не зазначило в Д1 за жовтень — грудень 2022 року працівника Охрименка А. А. (основне місце роботи, повна зайнятість, ставка ЄСВ — 22 %), з яким було призупинено дію трудового договору, та якому дохід не нараховувався. Помилка виявлена у квітні 2023 року.

Розглянемо два можливі варіанти.

Варіант 1. Підприємство ще не відзвітувало за І квартал 2023 року. В такому випадку воно може в Д1 з типом «Звітний» за будь-який місяць І кварталу, наприклад, за січень 2023 року, створити коригуючі рядки на забутого працівника так, як показано на рис. 2.

img 2

завантажити файл

Проте підприємство також може скористатися варіантом 2 й виправитися за допомогою уточненок.

Варіант 2. Підприємство вже відзвітувало за І квартал 2023 року, або ще не відзвітувало, проте йому варіант з уточненкою подобається більше. Тоді для виправлення помилки воно сформує:

— Податковий розрахунок за ІV квартал 2022 з типом «Уточнюючий» (заповнюємо рядки 01 — 06 заголовної частини) та

— три Д1 за місяці цього кварталу, а саме за жовтень, листопад, грудень 2022 року з типами «Уточнюючий». У Д1 за кожен місяць формуємо рядок на працівника й в графі 09 проставляємо код «2». Дивимося рис. 3.

img 3

завантажити файл

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі