№32

Податки & бухоблік, квітень, 2023/№ 32 Інші номери журналу ›
  • Плата за землю та податок на нерухомість: воєнні пільги ось-ось запрацюють! На другому році війни депутати зробили чергову спробу врегулювали правила застосування воєнних пільг із плати за землю та податку на нерухомість. І заодно вирішили проблему з Переліком територій, через яку ці пільги не працювали. Давайте поглянемо, що невдовзі змінить новий закон.
  • Об’єднаний звіт за І квартал 2023 року: нетипові ситуації Який звіт щокварталу з легкістю виносить мозок бухгалтерам? Об’єднаний звіт з ПДФО та ЄСВ. Наче й заповнював вже «стоп’ятсот» разів, а все одно якісь «сюрпризи» вилазять. Тож сьогодні пропонуємо вам розібрати нетипові для мирного часу ситуації, з якими, можливо, ви раніше не стикалися чи стикалися, але сумніваєтеся в правильності відображення їх у звітності.
  • У Д1 загубили працівника без доходу Ситуація: працівник перебуває весь місяць за свій рахунок чи в неявках або з ним призупинено дію трудового договору чи він прийнятий/призваний на військову службу й дохід не нараховувався роботодавцем. Доволі часто на практиці трапляється, що про такого працівника без доходу забувають та не відображають у Д1. Тож постає запитання: як виправити цю помилку та додати працівника, якщо звітність вже подана?
  • СільгоспЄП та МПЗ: що нового Нарешті платники сільгоспЄП, що не мали раніше воєнного звільнення, дочекалися його! А заодно законодавець вирішив змінити й правила обрахунку мінімального податкового зобов’язання (МПЗ). У чому суть усіх цих нововведень, розповімо далі.
  • Як ФОП відзвітувати (сплатити) за І квартал 2023 року/за березень? Ця стаття — шпаргалка для ФОП. Перевірте, чи ви часом не забули про подання якогось звіту чи сплату якогось платежу за І квартал 2023 року.
  • Звітність з екоподатку за І квартал 2023 року: враховуємо воєнне звільнення Податкові реформи останніх часів майже не зачіпали екоподаток. Однак у воєнну пору законодавець не залишив без уваги і його. Наміри були якнайкращими: звільнити від оподаткування певні категорії платників. Наразі маємо вже третю спробу, сподіваємося, більш вдалу за попередні. Розповімо, хто з платників може скористатися цим звільненням вже зараз, у декларації за І квартал.
  • ФОП захворів у 2023: що з лікарняними? Останнім часом на слуху зміни у виплаті лікарняних. Чи може ФОП отримати лікарняні під час війни? Яку суму? І куди звертатися за виплатою? Зараз усе розкажемо.
  • Копійчані розбіжності між податковою накладною та первинкою: цікаві питання Контрагент зареєстрував податкову накладну (ПН) на 1 копійку більше ніж у видатковій накладній. Потім зареєстрував виправлену ПН і надіслав на помилкову ПН розрахунок коригування з кодом «103». Чи є в нас підстави реєструвати такий РК (адже ніякого повернення не було)? Також є контрагенти, які реєструють ПН, в яких сума ПДВ на 1 копійку не збігається з сумою в первинці. Що в цьому випадку робити в бухобліку з копійками, які зависли на рахунку 6442? Зараз розберемося.
  • Дохід при дисконтуванні оподатковується єдиним податком?! Лист ДПСУ від 12.01.2023 № 30/ІПК/99-00-04-03-03-06
  • Як обліковувати «перехідні» витрати у ФОП Облік витрат ведуть ФОП-загальносистемники та спрощенці — платники ПДВ. Саме їм цікаво, як обліковувати витрати, якщо придбання та продаж товарів відбулися у різних звітних періодах. Ось про це сьогодні і поговоримо.
  • ПДВ з першого постачання житла: перехідні операції, розподіл податкового кредиту З 10.10.2022 зазнали змін правила щодо «житлового» ПДВ. Ми вже їх аналізували*. Але є досить багато питань стосовно того: (1) як застосовувати нові правила в перехідний період, а також (2) як розподіляти податковий кредит, якщо одночасно будується житлова та нежитлова нерухомість. Давайте розберемося з цими питаннями.
  • Оплачений рахунок-фактура (інвойс) може замінити акт приймання-передачі Лист Мінфіну від 24.03.2023 № 41010-06-5/7983
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі