Теми статей
Обрати теми

СільгоспЄП та МПЗ: що нового

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Нарешті платники сільгоспЄП, що не мали раніше воєнного звільнення, дочекалися його! А заодно законодавець вирішив змінити й правила обрахунку мінімального податкового зобов’язання (МПЗ). У чому суть усіх цих нововведень, розповімо далі.

Обговорюємо Закон № 3050*, прийнятий на базі законопроєкту від 03.08.2022 № 7632.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від cплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» від 11.04.2023 № 3050-ІХ.

На жаль, поки що не відома дата набрання ним чинності — на момент написання цієї статті він знаходився на підписі у Президента. Але бути готовим до подання уточнюючих декларацій (УД) треба вже зараз. Рекомендації щодо такого уточнення ми надамо, щойно Закон № 3050 запрацює.

Про воєнні зміни щодо оподаткування землі та нерухомості див. також у статті «Плата за землю та податок на нерухомість: воєнні пільги ось-ось запрацюють!» // «Податки & бухоблік», 2023, № 32.

СільгоспЄП

Нагадаємо, що досі платники сільгоспЄП не були звільнені від сплати цього податку за земельні ділянки, розташовані на територіях бойових дій та/або на тимчасово окупованих територіях, а також засмічених вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди. Тож сільгоспЄП за 2022 — 2023 роки за бойові/окуповані/заміновані земділянки вони мали декларувати й сплачувати за загальними правилами.

Закон № 3050 доповнює підрозділ 10 розд. ХХ ПКУ новим підпунктом 69.33, згідно з яким

тимчасово, з 1 березня 2022 року, не нараховується та не сплачується сільгоспЄП з площі сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду в податкових періодах, коли на територіях, на яких розташовані такі угіддя та/або землі, ведуться бойові дії або такі території є тимчасово окупованими

Зазначене звільнення діє до дати завершення на таких територіях активних бойових дій (АБД) або тимчасової окупації. Разом з тим, якщо АБД або окупація закінчилися до 01.05.2022, то звільнення від сільгоспЄП не надається.

Визначення територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих територій має відбуватися за Переліком № 309*. Законодавець поставив у цьому питанні жирну крапку, і, сподіваємося, фіскали сприймуть це як належне.

* Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309.

Крім того, Закон № 3050 визначає, що:

— площі земельних ділянок, які перебувають у консервації або заміновані, не є об’єктом оподаткування сільгоспЄП (новий абзац п. 2921.1 ПКУ);

— сільгоспчастка за попередній податковий (звітний) рік платників сільгоспЄП, у яких не менше 30 % загальної площі сільгоспугідь та/або земель водного фонду в попередньому році розташовувалися не менше шести місяців на територіях бойових дій або тимчасово окупованих територіях, має дорівнювати або перевищувати 50 % (новий п.п. 10.1 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ);

— платники сільгоспЄП мають право відкоригувати нараховані податкові зобов’язання за період березень 2022 року — 2023 рік шляхом подання УД за відповідний період;

— навіть якщо сільгоспЄП, від сплати якого платника звільняє п.п. 69.33 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, був нарахований, але не сплачений та не відкоригований шляхом подання УД, то він не вважається податковим боргом та підлягає анулюванню.

Мінімальне податкове зобов’язання

Уперше платники мали порахувати МПЗ за 2022 рік. І майже всі (крім ФОП-загальносистемників) це вже зробили. Однак законодавець вирішив дещо переінакшити встановлені раніше правила. Згідно з новою редакцією п.п. 69.15 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ МПЗ не нараховується та не сплачується за земельні ділянки, що розташовані на територіях АБД або на тимчасово окупованих територіях:

за 2022 рік — фізичними особами, в тому числі ФОП;

з 1 березня 2022 року до 31 грудня 2022 року — юридичними особами.

Сума МПЗ за такі земельні ділянки визначається пропорційно кількості місяців, коли такі земельні ділянки підлягали оподаткуванню платою за землю або сільгоспЄП

Платники податків, які вже визначили та задекларували в податковій звітності МПЗ за 2022 — 2023 роки за такі земельні ділянки, мають право відкоригувати нараховані суми шляхом подання УД.

У зв’язку з цим зауважимо, що граничний строк подання ФОП-загальносистемниками декларації про майновий стан за 2022 рік разом із МПЗ-додатком ще не сплив. Вони мають зробити це не пізніше 1 травня, а сплатити позитивне значення МПЗ — не пізніше 10.05.2023.

Так от, якщо Закон № 3050 запрацює до 01.05.2023, такі ФОП можуть скористатися новим звільненням, наданим цим Законом. Звісно, щодо земділянок, розташованих на територіях АБД або на тимчасово окупованих територіях. Для цього слід подати МПЗ-додаток (у складі звітної декларації, якщо її ще не подавали, або у складі звітної нової) з нульовими податковими зобов’язаннями.

Так само ще не сплив строк сплати позитивного значення МПЗ для платників сільгоспЄП. Вони мають сплатити його в цьому році не пізніше 1 травня, причому на окремий бюджетний рахунок (деталі — у статті «З 01.04.2023 сплачувати позитивне МПЗ слід на спеціальні рахунки» // «Податки & бухоблік», 2023, № 30). Їм, якщо Закон № 3050 набере чинності до 1 травня, можна буде оперативно подати УД і МПЗ теж не платити.

Загальне зауваження, що стосується всіх юросіб, котрі мали обраховувати МПЗ за минулий рік:

якщо у складі податкової звітності за 2022 рік ви не подавали МПЗ-додаток, очікуючи на майбутнє звільнення, тепер доведеться розрахувати МПЗ за перші два місяці року, оскільки звільнення надано тільки за березень — грудень 2022 року

За наявності позитивного значення МПЗ самоштрафу і пені можна не боятися на підставі п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (див. статтю «Уточнення воєнних періодів без штрафів і пені» // «Податки & бухоблік», 2023, № 4).

До речі, жодних штрафів не буде й у тому разі, якщо уточнення взагалі не проводити, а заниження позитивної суми МПЗ за 2022 рік буде виявлено податківцями в ході майбутніх перевірок (п. 65 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

З-поміж решти нововведень Закону № 3050 відмітимо таке. В нових абзацах сьомому і восьмому п. 381.2 ПКУ буде прописано, що МПЗ не визначається для земельних ділянок, за які не нараховувалися та не сплачувалися плата за землю або сільгоспЄП, що перебувають у консервації, або забруднені вибухонебезпечними предметами, або щодо яких прийнято рішення про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків (зборів) на підставі заяв платників про визнання таких ділянок не придатними для використання. МПЗ для таких земельних ділянок не визначається за період, за який не визначається плата за землю або сільгоспЄП.

Норми, передбачені цими абзацами, застосовуються до податкових (звітних) періодів починаючи з 1 січня 2023 року (останній абзац п.п. 69.15 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ в новій редакції).

Висновки

  • Платників сільгоспЄП нарешті звільнили від податку за площі на територіях АБД та тимчасово окупованих територіях. Звільнення працює з 1 березня 2022 року, але не стосується територій, які були в Переліку № 309 лише до 1 травня 2022 року. Раніше нараховані суми сільгоспЄП за такі землі вони можуть відкоригувати через УД.
  • Визначення територій, на яких ведуться (велися) активні бойові дії, або тимчасово окупованих територій має відбуватися за Переліком № 309.
  • За увесь 2022 рік МПЗ не нараховується та не сплачується ФОП за земельні ділянки, що розташовані на територіях АБД або на тимчасово окупованих територіях. Аналогічне звільнення передбачено для юросіб, але за період із 1 березня по 31 грудня 2022 року.
  • Починаючи з 2023 року МПЗ не визначається для земельних ділянок, за які не нараховувалися та не сплачувалися плата за землю або сільгоспЄП, що заміновані або перебувають у консервації.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі