Теми статей
Обрати теми

Звітність з екоподатку за І квартал 2023 року: враховуємо воєнне звільнення

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Податкові реформи останніх часів майже не зачіпали екоподаток. Однак у воєнну пору законодавець не залишив без уваги і його. Наміри були якнайкращими: звільнити від оподаткування певні категорії платників. Наразі маємо вже третю спробу, сподіваємося, більш вдалу за попередні. Розповімо, хто з платників може скористатися цим звільненням вже зараз, у декларації за І квартал.

Нагадаємо, що до платників екоподатку належать суб’єкти господарювання, які здійснюють (див. п. 240.1 ПКУ):

1) викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення;

2) скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти;

3) розміщення відходів, крім розміщення відходів як вторинної сировини на власних територіях;

4) утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені);

5) тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.

Кого ж із них законодавець звільнив від сплати цього податку?

Звільнення на бойових/окупованих територіях

Для платників екоподатку, зареєстрованих (узятих на облік) за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення на територіях активних бойових дій (АБД) або на тимчасово окупованих територіях, звільнення встановлено п.п. 69.16 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Він викладений у новій редакції Законом № 3050*.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від cплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» від 11.04.2023 № 3050-ІХ.

Очевидно, що йдеться про платників, зазначених у пп. 1 і 2 нашого списку. За новою нормою вони не нараховують та не сплачують екологічний податок:

— за період з 1 січня (!) 2022 року по 31 грудня 2022 року — незалежно від початку/закінчення АБД/тимчасової окупації.

Ділити 2022 рік на період до і після початку війни не потрібно. Воєнне звільнення від екоподатку діє весь календарний рік

— починаючи з 1 січня 2023 року — за період з першого числа місяця по останнє число місяця, протягом яких на територіях, на яких розташовані стаціонарні джерела, йшли АБД та/або тривала їх окупація.

Визначення територій АБД або тимчасово окупованих територій має відбуватися за Переліком № 309*. При цьому про можливі бойові дії в ПКУ взагалі не згадується.

* Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309.

Так само звільнятимуться платники й за утворення радіоактивних відходів та тимчасове зберігання радіоактивних відходів (пп. 4 та 5 нашого списку).

А от суб’єкти господарювання, що здійснюють розміщення відходів (п. 3 списку) на окупованих територіях і в зоні активних бойових дій, від сплати екологічного податку, незважаючи на війну, не звільнені.

Звільнення на замінованих територіях

Це звільнення поширюється на ті самі категорії платників, про яких ми сказали вище.

Якщо стаціонарні джерела забруднення розташовані на замінованих земельних ділянках, екоподаток не нараховується та не сплачується за період, коли такі земельні ділянки були забруднені та/або були визнані потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами.

Таке звільнення діє з першого числа місяця, на який припадає дата початку обстеження земельної ділянки операторами протимінної діяльності, та завершується останнім числом місяця, в якому такі земельні ділянки визнані придатними для використання

Якщо ж АБД або тимчасова окупація на відповідній території закінчилася, але загроза замінування (реальна чи потенційна) все одно залишається, звільнення діятиме з першого числа місяця припинення АБД або тимчасової окупації. Для цього платнику слід подати до відповідного органу місцевої влади заяву про потенційне забруднення земельної ділянки вибухонебезпечними предметами. Цей орган, у свою чергу, має прийняти рішення про встановлення податкових пільг із сплати місцевих податків і зборів щодо такої земельної ділянки.

Так само повинен діяти й платник радіоактивної складової екоподатку.

Як на практиці застосовуватиметься це звільнення, поки що сказати важко. Бо не все тут залежить від платника. Тож просто зараз розраховувати на нього не варто. А от скористатися звільненням на бойових/окупованих територіях, напевно, можна буде найближчим часом. Розповімо, як саме.

Звільнення в декларації за І квартал

Насамперед зауважимо, що Закон № 3050, яким надано відповідне звільнення, ще не набрав чинності. На момент написання цієї статті він знаходиться на підписі у Президента. А запрацювати має з дня, наступного за днем його опублікування. Та час ще є. Тож рекомендуємо зачекати з поданням екодекларації за І квартал поточного року, граничний строк подання якої — 10 травня 2023 року.

Головне запитання, що виникає у зв’язку з цим:

чи треба взагалі подавати декларацію за ті стаціонарні джерела забруднення, що охоплюються воєнним звільненням?

На жаль, законодавець знову використав обтічне формулювання «не нараховується та не сплачується», яке прямої відповіді на поставлене запитання не надає. Якоїсь конкретики від податківців під час дії попередньої редакції п.п. 69.16 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ ми теж не дочекалися (див. БЗ 117.01, що втратила чинність з 03.01.2023).

За таких обставин, якщо ваші стаціонарні джерела забруднення розташовані на територіях, що в І кварталі 2023 року потрапляють під звільнення та:

— не експлуатуються (тобто викидів/скидів не здійснюють), варто подати до ДПІ заяву про відсутність у поточному році об’єкта обчислення екологічного податку. Зробити це треба не пізніше граничного терміну подання декларації за І квартал (БЗ 117.05). Тоді на підставі п. 250.9 ПКУ екодекларацію можна точно не подавати;

— експлуатуються. У такому разі заявою не обійтися, адже об’єкт і база оподаткування екоподатком, визначені пп. 242.1.1 та 242.1.2 ПКУ (обсяги та види викидів/скидів стаціонарними джерелами) у вас є. Тож задекларувати їх треба. А от суму податку до сплати слід зазначити такою, що дорівнює нулю.

Якщо ви вчините так, як ми радимо, жодних претензій від фіскалів до вас бути не повинно.

Уточнення податку

Якщо ви визначали й декларували податкові зобов’язання з екоподатку за 2022 — 2023 роки, а зараз з’ясувалося, що цього робити було не слід, ви маєте право відкоригувати їх у загальному порядку, передбаченому ПКУ. Це прямо прописано в новій редакції п.п. 69.16 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Два способи уточнення податкової звітності пропонує п. 50.1 ПКУ:

1) подати уточнюючі декларації (УД) до тих декларацій, які треба уточнити. Детальні інструкції, як це зробити, наведено в БЗ 117.05;

2) відобразити уточнені показники у складі звітної декларації за той період, протягом якого такі помилки було виявлено. Якщо Закон № 3050 набуде чинності до 10.05.2023 (граничного строку подання першоквартальної декларації), то вже в ній можна буде уточнити один із попередніх кварталів минулого року, в якому виявлені помилки (див. БЗ 117.05).

Зверніть увагу! З 01.01.2023 застосовується декларація екологічного податку за формою із змінами, внесеними наказом Мінфіну від 21.07.2022 № 206, у тому числі при самостійному виправленні помилок, допущених за минулі податкові (звітні) періоди (БЗ 117.05).

Висновки

  • З 1 січня по 31 грудня 2022 року звільняються від нарахування та сплати екоподатку платники, зареєстровані (взяті на облік) за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення на територіях АБД або на тимчасово окупованих територіях.
  • Починаючи з 2023 року такі платники звільнятимуться за ті місяці, протягом яких відповідна територія була визначена як територія АБД чи тимчасово окупована територія.
  • Аналогічне звільнення від екоподатку надано за утворення радіоактивних відходів та тимчасове зберігання радіоактивних відходів. А от на розміщення відходів на окупованих територіях і в зоні АБД зазначене звільнення не поширюється.
  • Визначення територій, на яких ведуться (велися) активні бойові дії, або тимчасово окупованих територій має відбуватися за Переліком № 309.
  • Раніше нараховані та сплачені суми екоподатку за податкові (звітні) періоди 2022 та/або 2023 років можна відкоригувати в загальному порядку (через подання УД або в поточній звітній декларації).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі