Теми статей
Обрати теми

Продовження дії ліцензії на зберігання у воєнний час

Децюра Сергій, податковий експерт
Сільськогосподарський товаровиробник у червні 2021 року отримав ліцензію на зберігання пального. Але через початок воєнного стану в країні він не зумів своєчасно сплатити черговий платіж за ліцензію і не здійснив сплату до сьогодні. Чи можуть йому у зв’язку з цим анулювати таку ліцензію?

Продовження дії ліцензії. Якщо суб’єкт господарювання зберігає пальне для власних потреб у тарі більшій ніж 5 літрів, то йому слід отримати на кожне місце зберігання пального ліцензію на зберігання. Про те, що потрібно для отримання такої ліцензії, читайте у «Зберігання пального для власних потреб» // «Податки & бухоблік», 2023, № 33.

Така ліцензія видається суб’єктові господарювання на 5 років. При цьому за таку ліцензію аграрій згідно зі ст. 15 Закону № 481* має здійснювати щорічну плату у розмірі 780 грн. Вона зараховується до місцевих бюджетів за місцем здійснення діяльності.

* Закон України від 19.12.95 № 481/95-ВР.

При цьому сплата за ліцензії на зберігання пального здійснюється щорічно за кожен наступний рік до закінчення терміну дії відповідної ліцензії, відштовхуючись від дати початку дії ліцензії, яку в ній зазначено (БЗ 113.04).

Майте на увазі: фіскали вважають, що останній день, до якого діє ліцензія, не входить у строк її дії. Наприклад, ліцензію на право зберігання пального видано 02.06.2021. Термін дії, зазначений у ліцензії: з 02.06.2021 до 02.06.2026. У такому разі підприємство зобов’язане було внести черговий платіж за ліцензію на 2022 рік до 02.06.2022, а на 2023 — до 02.06.2023. Отже, 01.06 для аграрія вважатиметься останнім оплаченим днем дії такої ліцензії.

Варто пам’ятати, що просто сплатити і вважати, що дію вашої ліцензії на зберігання продовжено ще на рік, не можна. Адже відповідно до ст. 15 та 16 Закону № 481 аграрій для продовження дії ліцензії повинен подати до Головного управління ДПС в області чи м. Київ за місцем розташування місць зберігання пального такі документи (БЗ 113.04):

— копію платіжного доручення з відміткою банку про сплату;

— паперовий оригінал ліцензії (на якому буде проставлятися відмітка про внесення плати на наступний рік).

Якщо суб’єкт господарювання вчасно здійснить черговий платіж за ліцензію і подасть документи для контролю сплати за ліцензію, то дію ліцензії буде продовжено ще на рік.

Якщо ж сплата буде здійснена несвоєчасно або фіскали про це довідаються пізніше, ніж настала дати сплати чергового платежу за ліцензії, то дія ліцензії призупиняється. А якщо пропущений строк оплати складає більш ніж 30 календарних днів після призупинення дії ліцензії, то така ліцензія за загальним правилом підлягає анулюванню (ст. 15 Закону № 481).

Воєнні послаблення. Все вищеописане чинне в мирний час. У воєнний час все трішки по-іншому. Адже як тільки почав діяти ВС, Кабмін постановою від 18.03.2022 № 314

продовжив строки дії діючих строкових ліцензій та документів дозвільного характеру автоматично на період дії ВС

Оскільки ВС запроваджено з 24.02.2022, то виходить, що всі ліцензії, строк дії яких закінчився протягом дії ВС — починаючи з 24 лютого і включаючи день його припинення (закінчення), — вважаються діючими.

Отже, з цього виходить, що ваша ліцензія на зберігання пального протягом строку дії ВС вважається діючою і анулювати її фіскали не можуть.

Навіть той факт, що ви не здійснили своєчасно сплату чергового щорічного платежу за ліцензію на зберігання пального, на дію ліцензії вплинути не повинен.

На сьогодні згідно зі ст. 18 Закону № 481 вважаються діючими ліцензії, за якими до скасування ВС не сплачено черговий платіж та/або закінчився термін дії. Це правило стосується й ліцензій на право оптової та роздрібної торгівлі і зберігання пального. Сплатити чергові платежі/виконати дії щодо продовження ліцензії необхідно буде протягом 30 днів, наступних за днем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану в Україні.

На це вказують і фіскали у БЗ 113.04.

Вони переконані, що після ВС суб’єкти, у яких протягом ВС скінчився строк дії ліцензії, мають подати заяву про продовження терміну дії відповідної ліцензії і сплатити чергові платежі за відповідну ліцензію за весь термін подовження дії такої ліцензії. І робити це слід протягом 30 днів, наступних за днем закінчення ВС.

Враховуючи це, вважаємо, що у нашому випадку аграрій, у якого дія ліцензії скінчилася 02.06.2022, може на її основі працювати до кінця ВС. А вже після ВС він зможе внести плату за ліцензію і подати в податкову документи про сплату, оригінал ліцензії і заяву на продовження строку дії ліцензії.

Якщо ж аграрій сплатить за ліцензію до закінчення ВС, то він може відразу ж після сплати подати в податкову документи на продовження дії ліцензії. Такі документи слід подавати через уповноважену особу або надсилати рекомендованим листом. Подання документів в електронній формі (в тому числі через Електронний кабінет платника податків) не передбачено.

Тому якщо ви не маєте змогу після сплати чергового платежу за ліцензію подати документи на продовження ліцензії, то перейматися не слід. Подати такі документи можна буде і після ВС. Адже до закінчення ВС ваша ліцензія буде діючою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі