Теми статей
Обрати теми

Продаж без ПДВ, але чек РРО з ПДВ: які наслідки?

Казанова Марина, податковий експерт
01.08.2023 ТОВ повернулося зі спецЄП на загальну систему з ПДВ. 01.08.2023 перепрограмували РРО на ставку ПДВ 20 %, а покупець того ж дня 01.08.2023 сплатив через РРО борг, який виник, коли ТОВ був на спецЄП. У чеку РРО стоїть ставка ПДВ 20 % і, відповідно, сума ПДВ. Які наслідки? Як урахувати таку оплату, щоб не нараховувати ПДВ?

Судячи із питання, товар продавався на умовах відстрочення платежу. Якщо говорити про ПДВ, то для ПДВ важливо, коли відбулася перша подія за операцією. У нашій ситуації перша подія — відвантаження товару — відбулася під час перебування на спецЄП (коли для нас всі операції постачання були ПДВ-необ’єктними). Оплата цього товару вже є другою подією і на ПДВ-облік не впливає. А отже, і в чеку РРО операція приймання оплати має відображатися як необ’єктна ПДВ-операція.

Але в чеку РРО до операції застосована ставка ПДВ 20 %, оскільки СГ вже перепрограмував РРО повністю під оподатковувані операції. Зазначимо, що навіть за бажання виправити помилку, зробити це вже фізично неможливо. Адже чинне законодавство не передбачає механізму виправлення проведеної через РРО операції на наступний день і пізніше.

Які наслідки буде мати ця помилка?

РРО-наслідки. Якщо мова йде про продаж непідакцизного товару, то поки що через цю помилку (відображення в чеку помилкової ставки ПДВ і відповідно суми ПДВ) можна не хвилюватися. Адже в будь-якому разі

за РРО-порушення, вчинені у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року, штрафи не застосовуються (п. 12 розд. II Закону про РРО)

Причому мова йде саме про вчинені в цей період порушення. Тобто порушення, вчинені у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року, амністуються назавжди. За них податківці не можуть оштрафувати ні зараз, ні пізніше.

Але тут виникає питання: а чи є в цьому разі взагалі порушення РРО-законодавства?

У п. 3 розд. І Положення № 13* є така норма: у разі відсутності в документі хоча б одного з обов’язкових реквізитів такий документ не прийматиметься як розрахунковий. Але в нашому випадку всі обов’язкові реквізити в чеку наявні, є тільки деякі недоліки, — а саме помилка в сумі ПДВ. Але ця помилка не заважає ідентифікувати продавця товару, вартість покупки, вид товару. Тому навряд чи в цьому випадку є підстави не визнати документ розрахунковим. Принаймні, суди в аналогічних питаннях на боці суб’єктів господарювання**.

* Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 № 13.

** Див. за посиланнями: reyestr.court.gov.ua/Review/101854547, reyestr.court.gov.ua/Review/100048980 і reyestr.court.gov.ua/Review/93594638.

Хоча на практиці непоодинокі випадки, коли за наявності помилок в обов’язкових реквізитах чека податківці намагаються не визнати його розрахунковим. Проте поки діє «амністія» від РРО-штрафів (якщо мова йде про продаж непідакцизного товару), за це можна не турбуватися.

ПДВ-наслідки. У ПДВ-облік ми не маємо тягнути помилку з чека РРО. Помилки в чеку РРО не можуть змінювати правила нарахування ПДВ.

У ПДВ-обліку відображаємо операцію так, як це передбачено ПКУ, — тобто без ПДВ (оскільки перша подія у нас відбулася на спецЄП, коли для нас всі операції постачання були необ’єктними ПДВ-операціями).

Більш того, оскільки в нашому випадку (продаж із відстрочкою) оплата є вже другою подією, то ця операція взагалі вже не має впливати на дані нашого ПДВ-обліку.

Але, звісно, виникають побоювання: чи не буде претензій податківців стосовно того, що дані z-звіту (дня погашення боргу) не збігаються з даними обліку? Звісно, податківці можуть звернути на це увагу. Але розбіжності можна пояснювати помилкою в чеку РРО.

Бажано також мати пояснювальну записку касира щодо того, що в чеку РРО дійсно сталася помилка і чим вона була викликана.

Отже,

в обліку «помилково» відображену в чеку РРО суму ПДВ ніяк не відображаємо, а виходимо з того, що отримана сума оплати є сумою без ПДВ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі