Теми статей
Обрати теми

НБУ: чергові валютні покращення і не тільки

Павленко Олексій, податковий експерт
Постанова Правління НБУ від 10.08.2023 № 96

Висновок документа

НБУ пом’якшив деякі з валютних обмежень, зокрема щодо переказів Укрпоштою пенсій та допомоги за кордон та ін. Заразом посилено вимоги щодо розрахунків за експорт та імпорт

Зміни, які були внесені до головної «воєнно»-валютної постанови № 18*, вже діють з 12 серпня цього року. Спочатку — про різноманітні специфічні покращення.

* Постанова Правління НБУ «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» від 24.02.2022 № 18.

Укрпошта і переказ за кордон пенсій та допомог. Тепер АТ «УКРПОШТА» матиме змогу здійснювати перекази для виплати пенсій та грошових допомог громадянам України, які тимчасово перебувають за межами України, відповідно до нормативно-правових актів КМУ «щодо виплати та доставки пенсій, грошової допомоги, прийнятих на час дії воєнного стану в Україні». Нагадаємо, що до цього діяв лише дозвіл на переказ коштів за кордон для виплат пенсій громадянам у межах міжнародних договорів, укладених Україною з іноземними державами.

Банки-нерезиденти та ОВДП*. НБУ дозволив переказ коштів у гривні на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів, відкриті в українських банках, для проведення банками-нерезидентами операцій з ОВДП, номінованими в грн. НБУ сподівається, що це посприяє активнішій участі банків-нерезидентів у операціях з гривневими ОВДП та водночас завдяки збереженню обмеження на конвертацію цих коштів у іноземну валюту та їх переказ за кордон це не призводитиме до посилення тиску на валютний ринок.

* Облігації внутрішніх державних позик України.

Товарні біржі: повернення гарзабезпечення. Товарним біржам дозволено повертати нерезидентам попередньо внесені ними суми гарантійного забезпечення для участі в біржових торгах. Але — лише за рахунок цих, попередньо внесених нерезидентами, гарантійних сум (тобто купувати для таких операцій інвалюту біржі не можуть). НБУ сподівається, що це заохотить нерезидентів жвавіше брати участь у торгах на укрбіржах, що сприятиме збільшенню припливу інвалюти в Україну.

Член-внески. Дозволено транзакції з оплати членських внесків до міжнародних організацій або інших юросіб-нерезидентів госптовариствам, 100 % акцій (часток) яких належить державі.

Імпорт та експорт: сюрпризи щодо нагляду. Починаючи із 12 серпня

«Банк не має права завершити валютний нагляд за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків:

1) за операцією з експорту товарів після зарахування на поточний рахунок резидента в банку грошових коштів, що надійшли від нерезидента за товар, якщо ці кошти не переказувалися з-за кордону в Україну;

2) за операцією з імпорту товарів, якщо відбувається повне або часткове повернення імпортеру коштів з рахунку нерезидента, відкритого в банку в Україні.»

Таким чином, гроші за експорт мають бути перераховані нерезидентом тільки з-за кордону. Інакше після спливу граничного строку (180 днів) почне нараховуватись ЗЕД-пеня.

Однак вважаємо, що це обмеження не стосується тих ситуацій, коли резидент отримує від нерезидента кошти за експорт на свій рахунок, відкритий в іноземному банку, а потім направляє їх на свій рахунок в українському банку. Адже ці кошти будуть переказані саме з-за кордону, тому обмеження не порушується і датою зарахування коштів в укрбанк (за наявності документів від іноземного банку) експортну операцію укрбанк має із нагляду зняти*.

* Щодо такої ситуації див. також консультацію в БЗ 112.04 та наш коментар до неї: «Гроші за будь-який експорт — в Україну!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 76.

А в разі коли імпортний контракт з тих чи інших причин повністю чи частково не виконано (постачання зірвалися), то нерезидент має повернути резиденту попередню оплату теж тільки з-за кордону! Інакше банк валютний нагляд не припинить і все теж може закінчитись ЗЕД-пенею.

Зазначимо, що подібні обмеження в Інструкції № 7*, що є головним нормативом, який регулює питання банківського нагляду за ЗЕД-розрахунками, відсутні. Цим законно користались деякі учасники ЗЕД для розрахунків з нерезидентами, але серед них були й «схемники», які, імітуючи імпорт, виводили інвалюту з України…

* Інструкція про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, затверджена постановою Правління НБУ від 02.01.2019 № 7.

Тобто починаючи з 12 серпня резидентам стало «надто некомільфо» в погашення заборгованості за експортними чи імпортними контрактами приймати від нерезидентів кошти, перераховані з їх банківських рахунків в Україні. Враховуйте ці моменти при укладенні і, можливо, при зміні умов діючих контрактів! Можливо, з врахуванням таких обставин нашим експортерам/імпортерам варто ініціювати перегляд умов діючих контрактів з нерезидентами, якщо в них передбачена оплата нерезидентом ЗЕД-заборгованостей «не закордонним» шляхом…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі