Теми статей
Обрати теми

Ліквідація чи продаж автомобіля на спецЄП: чи нараховувати «компенсуючі» податкові зобов’язання?

Казанова Марина, податковий експерт
Розглянемо дві ситуації, коли підприємство придбало автомобіль з ПДВ до переходу на спецЄП, а під час перебування на спецЄП його списало у зв’язку з непридатністю чи здійснило продаж повністю замортизованого автомобіля. Чи потрібно нараховувати за таким автомобілем «компенсуючі» ПЗ після повернення зі спецЄП?

Ліквідація ОЗ на спецЄП та продаж його залишків

Ситуація. Підприємство під час перебування на спецЄП списало автомобіль, який був придбаний з ПДВ до переходу на спецЄП. Після розібрання (демонтажу) автомобіля отримані запчастини було продано. Також у підприємства залишились шини (придбані з ПДВ), які були в експлуатації на цьому авто, але вони обліковуються окремо на рахунку 207. Чи потрібно при переході на загальну систему нараховувати умовний продаж на авто і на шини ?

Як передбачає п.п. 91.2 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ,

«компенсуючі» ПЗ після повернення зі спецЄП нараховуються за товарами / необоротними активами, придбаними/виготовленими/ввезеними з ПДВ до переходу на спецЄП, а використаними (поставленими/реалізованими) в періоді перебування на спецЄП

Ліквідація (списання) ОЗ під час перебування на спецЄП. Автомобіль був придбаний з ПДВ до переходу на спецЄП, а списаний на спецЄП. Чи буде такий автомобіль вважатися використаним (поставленим/реалізованим) у періоді перебування на спецЄП?

Тут варто зазначити, що «компенсуючі» ПЗ нараховуються не за самим фактом використання основних засобів у неоподатковуваних операціях (а зрозуміло, що під час перебування на спецЄП об’єкт використовувався та амортизувався), а тільки якщо необоротні активи є використаними (поставленими/реалізованими) в період перебування на спецЄП. Тобто

коли відбулося їх вибуття під час перебування на спецЄП

Згідно з п.п. 91.2 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ компенсуючі податкові зобов’язання нараховуються відповідно до п. 198.5 ПКУ. При цьому сам п. 198.5 («г») не застосовується у випадках, передбачених п. 189.9 ПКУ. А цим пунктом, у свою чергу, встановлено оподаткування саме ліквідації основних засобів (причому з обох причин: об’єкт став не придатний для подальшого використання, а також якщо платник прийняв рішення про ліквідацію самостійно). Тобто ланцюжок з нарахування компенсуючих ПЗ такий: вони прямо пов’язані із застосуванням п. 198.5, який не застосовується при ліквідації ОЗ.

Отже, можемо дійти висновку, що при ліквідації основних засобів на спецЄП компенсуючі ПЗ з ліквідованого об’єкта не нараховуються.

Продаж ТМЦ, отриманих під час ліквідації ОЗ. У нашій ситуації підприємство здійснило продаж під час перебування на спецЄП того, що залишилось після ліквідації автомобіля, фактично — продаж ТМЦ, а не основного засобу.

Оскільки ТМЦ від розібрання авто отримані підприємством вже безпосередньо на спецЄП (у періоді ліквідації ОЗ), то після повернення зі спецЄП ніякі «компенсуючі» ПЗ за фактом реалізації цих ТМЦ на спецЄП нараховувати не потрібно. Фактично вони отримані і використані під час спецЄП, а отже, умови для нарахування «компенсуючих» ПЗ не виконуються.

Шини, які обліковуються на рахунку 207. Щодо шин, то в нашій ситуації вони не продавалися, а так і залишились в обліку підприємства на момент повернення зі спецЄП. Тобто під час перебування на спецЄП вони не вибули з обліку підприємства. В такому разі безпосередньо за п.п. 91.2 підрозд. 8 розд. XX ПКУ «компенсуючі» ПЗ не нараховуються.

А ось якщо б вони були продані під час перебування на спецЄП, то підстави нарахувати «компенсуючі» ПЗ вже б виникли (за умови, що шини були придбані з ПДВ до переходу на спецЄП).

Продаж під час спецЄП замортизованого автомобіля

Ситуація. Підприємство — платник ПДВ під час перебування на 2 % здійснило продаж авто (придбане з ПДВ до переходу на спецЄП). На час продажу авто було повністю замортизоване («нульовим» автомобіль став під час перебування на спецЄП). Чи потрібно нараховувати за цим автомобілем «компенсуючі» ПЗ після повернення зі спецЄП?

У цій ситуації автомобіль був проданий саме як автомобіль (основний засіб). Оскільки автомобіль був придбаний з ПДВ до спецЄП, а реалізований (вибув) на спецЄП, то для нас однозначно спрацьовує вимога п.п. 91.2 підрозд. 8 розд. XX ПКУ щодо необхідності нарахувати «компенсуючі» ПЗ після повернення зі спецЄП.

Але особливість у тому, що на момент продажу автомобіль був повністю замортизований.

Базою для нарахування «компенсуючих» ПЗ відповідно до п.п. 91.2 підрозд. 8 розд. XX ПКУ є балансова (залишкова) вартість, що склалася станом на перше число місяця, в якому вони були використані (поставлені, реалізовані), а в разі відсутності обліку необоротних активів — виходячи із звичайної ціни.

Оскільки автомобіль був проданий після того, як він повністю замортизувався (під час перебування на спецЄП), то залишкова балансова вартість його на початок звітного місяця, в якому був проданий автомобіль, дорівнює нулю.

Отже, це означає, що «компенсуючі» ПЗ за п.п. 91.2 підрозд. 8 розд. XX ПКУ в цьому випадку будуть «нульові» (можна їх не нараховувати).

Судячи з роз’яснень податківців, вони в аналогічних ситуаціях дотримуються такої самої логіки. Так, наприклад, у листах ДПСУ від 17.09.2021 № 3484/ІПК/99-00-21-03-02-06, від від 19.05.2021 № 1898/ІПК/99-00-21-03-02-06 податківці для операцій безоплатної передачі «нульових» основних засобів погоджувалися з тим, що база оподаткування тут буде теж «нульова»:

«у разі, якщо балансова (залишкова) вартість необоротних активів на дату їх безоплатного постачання дорівнює нулю, то база оподаткування за операцією з такого безоплатного постачання необоротних активів також дорівнює нулю»;

«у випадку безоплатної передачі автомобіля, балансова (залишкова) вартість за даними бухгалтерського обліку якого на момент передачі дорівнює нулю, складається лише одна податкова накладна — на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання (дорівнює нулю). Інша податкова накладна (на перевищення балансової (залишкової) вартості (дорівнює нулю) над фактичною ціною автомобіля) не складається».

Тож можна сподіватися, що й у випадку продажу на спецЄП повністю замортизованого автомобіля податківці теж погодяться з «нульовою» базою для нарахування «компенсуючих» ПЗ за п.п. 91.2 підрозд. 8 розд. XX ПКУ. Але повністю ризики ми б не виключали.

Висновки

  • «Компенсуючі» ПЗ після повернення зі спецЄП за необоротними активами нараховуються у випадках, якщо об’єкт був придбаний з ПДВ до переходу на спецЄП, а на спецЄП відбулася операція постачання (вибуття) цього активу.
  • Якщо основний засіб був придбаний з ПДВ до переходу на спецЄП, а в періоді перебування на спецЄП він був ліквідований у зв’язку з тим, що повністю замортизований і не придатний для подальшого використання, то «компенсуючі» ПЗ не нараховуються.
  • При продажу під час перебування на спецЄП ТМЦ, отриманих внаслідок ліквідації основних засобів, «компенсуючих» ПЗ за п.п. 91.2 підрозд. 8 розд. XX ПКУ теж не буде. Фактично такі ТМЦ отримані підприємством вже під час перебування на спецЄП і вибули теж під час перебування на спецЄП.
  • Якщо під час спецЄП відбувається продаж автомобіля, придбаного з ПДВ до переходу на спецЄП, то після повернення зі спецЄП потрібно буде нарахувати «компенсуючі» ПЗ за операцією продажу автомобіля. База — балансова (залишкова) вартість автомобіля на перше число місяця, в якому відбувся продаж.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі