Теми статей
Обрати теми

Торгівля алкоголем, тютюном та РЕС на єдиному податку: що можна, а що ні

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Загальносистемникам можна все. ☺ І вони це добре знають. А от запитання від єдиноподатників щодо того, яким алкотютюновим асортиментом їм можна торгувати, постійно надходять на нашу Гарячу лінію. Та, мабуть, краще один раз прочитати, ніж кілька разів почути. Тож пропонуємо вам цю статтю.

Підакцизка і ЄП: друзі-вороги

Групи 1 — 3. Якщо скомбінувати норми п.п. 3 п.п. 291.5.1 і п. 215.1 ПКУ, залишивши з них тільки те, що вписується в тему нашої статті, отримаємо простеньку шпаргалку для єдиноподатників груп 1 — 3 (див. таблицю нижче).

Підакцизні заборони та дозволи для платників ЄП першої — третьої груп

Заборонено

Дозволено

юридичним особам та ФОП

фізичним особам (читай — ФОП)

виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів

роздрібний продаж

алкогольних напоїв, пива;

тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну;

тютюнової сировини, тютюнових відходів;

РЕС

пива;

сидру, пері (без додання спирту);

столових вин

Звідси доходимо висновку, що всім єдиноподатникам груп 1 — 3, як юрособам, так і ФОП, повністю заборонена:

оптова торгівля алкогольними напоями;

оптова і роздрібна торгівля тютюновими виробами (у значенні, наведеному в п.п. 14.1.252 ПКУ) і РЕС (визначення див. у п.п. 14.1.564 ПКУ).

Називатимемо далі для зручності тютюнові вироби та РЕС узагальнено тютюновою продукцією.

СільгоспЄП. А ось юрособи на сільгоспЄП можуть торгувати алкоголем/тютюновою продукцією як оптом, так і вроздріб. Заборона на торгівлю підакцизними товарами для них не встановлена (п.п. 291.51.2 ПКУ).

Головне, щоб сільгоспчастка за рік була на рівні 75 %. Хоча для платників сільгоспЄП, у яких не менше 30 % загальної площі сільгоспугідь та/або земель водного фонду в попередньому році розташовувалися не менше шести місяців на територіях бойових дій або тимчасово окупованих територіях, сільгоспчастка за попередній податковий (звітний) рік має дорівнювати або перевищувати 50 % (п.п. 10.1 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

ФОП на сільгоспЄП торгувати алкоголем/тютюновою продукцією не можна. Вони мають право тільки торгувати власновирощеною або відгодованою сільгосппродукцією, а алкоголь/тютюнова продукція до неї не належить.

Юрособи — єдинники групи 3

Вище ми встановили, що

юрособам на ЄП групи 3 не можна торгувати ні алкогольними напоями, ні тютюновою продукцією, причому як оптом, так і вроздріб

А якщо не послухатися? Тоді доведеться покинути лави єдиноподатників і перейти на загальну систему оподаткування з першого числа місяця, наступного за податковим звітним кварталом, в якому мали місце заборонені алко- чи тютюнові продажі (п.п. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ). При цьому з доходу, отриманого від продажу алкогольних напоїв/тютюнової продукції, треба буде сплатити ЄП за подвійною ставкою — 6 % або 10 % (п.п. 3 п. 293.5 ПКУ).

І ще один важливий момент. Торгівля підакцизними товарами для спрощенців заборонена незалежно від виду договору. Тобто продавати заборонені товари не можна також через посередників за договорами комісії або доручення. Про це свого часу заявляли податківці (див. БЗ 107.01.02, що діяла до 01.01.2019). І хоча вони робили висновок щодо ФОП на ЄП, на наш погляд, він актуальний для юросіб-єдинників теж.

ФОП — єдинники груп 1 — 3

З тютюном не пощастило і їм — продавати тютюнову продукцію ФОП на ЄП груп 1 — 3 не мають права, причому знову ж таки ні оптом, ні вроздріб.

Зате з алкоголем ситуація дещо ліпша: ФОП — єдинникам груп 1 — 3 дозволена роздрібна торгівля кількома видами алкогольних напоїв, а саме: пивом, сидром і пері (без додання спирту), столовими винами. Зверніть увагу, що цей перелік вичерпний. Тож

роздрібна торгівля іншими алкогольними напоями, а також оптова торгівля будь-яким алкоголем для ФОП на ЄП під забороною

ФОП на ЄП групи 1. Попри те, що вони фігурують у п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ серед тих, хто може торгувати вроздріб дозволеним алкоголем, реалізувати цей дозвіл їм усе одно не вдасться.

Адже вибрати групу 1 можуть тільки ті ФОП, які здійснюватимуть роздрібний продаж товарів виключно з торгових місць на ринках (п.п. 1 п. 291.4 ПКУ). Однак за визначенням місця торгівлі, наведеним у ст. 1 Закону № 481*, продавати алкоголь можна лише в торговому приміщенні (будівлі).

* Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.95 № 481/95-ВР.

А як місця торгівлі алкоголем фіскали розглядають тільки будівлі в розумінні п.п. 14.1.15 ПКУ, тобто капітальні споруди. Кіоски, палатки, павільйони, приміщення контейнерного типу для продажу алкоголю, за їх твердженням, не підходять (БЗ 113.05).

Отже, з одного боку, п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ дозволяє єдиноподатнику групи 1 продавати вроздріб столові вина, пиво, сидр і пері (без додання спирту).

З іншого боку, торгувати з відкритого прилавка такому ФОП забороняє Закон № 481, а переїхати в стаціонарне приміщення (магазин) не дає п. 291.4 ПКУ. Донедавна так говорили й податківці. У БЗ 107.01.01 йшлося про те, що не може бути платником ЄП групи 1 ФОП, який здійснює роздрібний продаж товарів у магазині, розташованому на території ринку. І хоча ця консультація з 14.03.2023 втратила чинність, навряд чи висновок фіскалів зміниться на кращий.

У підсумку маємо, що

торгувати уроздріб навіть дозволеним алкоголем ФОП — єдиноподатник групи 1 не може

Якщо підприємець все ж вирішить перебратися в магазин, тоді йому доведеться перейти з групи 1 в групу 2 або 3.

ФОП на ЄП груп 2 і 3. Здійснювати роздрібну торгівлю алкогольними напоями суб’єкти господарювання усіх форм власності (у тому числі й платники ЄП) мають право за наявності у них відповідної ліцензії (ч. 21 ст. 15 Закону № 481).

Ця вимога не стосується тільки столових вин (див. БЗ 113.03). Тобто з усього переліку дозволених до продажу уроздріб алкогольних напоїв ФОП на ЄП груп 2 і 3 без отримання роздрібної ліцензії може торгувати лише столовими винами. А ось для роздрібного продажу усіх інших видів дозволеного алкоголю — пива, сидру і пері (без додання спирту) — єдиноподатникам груп 2 і 3 треба обзавестися роздрібною ліцензією. До речі, для роздрібної торгівлі тільки сидром та пері (без додання спирту) можна придбати спеціальну ліцензію, яка дешевша за загальноалкогольну. Інформацію про вартість усіх алколіцензій шукайте в статті «Ліцензії на торгівлю алкоголем/тютюном: до і після 01.08.2023» // «Податки & бухоблік», 2023, № 67.

Якщо ФОП-єдинник групи 2 або 3 вирішив торгувати тільки пивом, йому треба отримати звичайну роздрібну алкогольну ліцензію, тобто ту, яку отримують і для продажу вроздріб міцнішого алкоголю. При цьому

площа місця торгівлі для продажу пива значення не має. Головне — торгувати в стаціонарних приміщеннях (будівлях)

Що ж до сидру і пері (без додання спирту), то цей алкоголь можна продавати вроздріб виключно в приміщенні торговельною площею не менше 20 кв. м (ст. 1 Закону № 481).

Тому якщо маєте алколіцензію для торгівлі тільки пивом, то щоб торгувати за нею сидром і пері, треба, щоб були дотримані вимоги до місця торгівлі таким алкоголем. А саме площа місця торгівлі має бути не менше 20 кв. м. Тоді для одночасної торгівлі пивом, а також сидром і пері (без додання спирту) досить отримати одну ліцензію на роздрібну торгівлю алкоголем. А саме — на роздрібну торгівлю пивом, оскільки її вартість вища. Добро дає ч. 23 ст. 15 Закону № 481.

Якщо ж одержувач ліцензії на продаж пива торгує ним у приміщенні площею менше 20 кв. м, то він не має права здійснювати продаж іншого алкоголю в такому місці торгівлі (БЗ 113.03). Щоб торгувати за такою ліцензією сидром і пері, йому доведеться перебратися у більше за площею місце торгівлі (не менше 20 кв. м). А от столовим вином у приміщенні площею до 20 кв. м торгувати можна (докладніше — в статті «Ліцензії на торгівлю алкоголем/тютюном: до і після 01.08.2023» // «Податки & бухоблік», 2023, № 67).

І не забудьте про головне:

в будь-якому разі торгівля алкогольними напоями має здійснюватися через РРО/ПРРО

Подробиці — в статті «Застосування РРО/ПРРО при роздрібній торгівлі алкоголем і тютюном» // «Податки & бухоблік», 2023, № 67.

Інформацію про РРО/ПРРО слід унести в додаток до роздрібної ліцензії.

Колишні платники спецЄП

Ви добре знаєте, що в період існування спецЄП його платникам було дозволено значно більше, ніж класичним спрощенцям. Зокрема, їм дозволялося продавати вроздріб всі підакцизні товари, в тому числі алкогольні напої та тютюнову продукцію.

Якщо після скасування спецЄП, тобто після 01.08.2023 ви стали загальносистемником, жодних питань немає. Торгуйте собі й далі алкоголем/тютюном на здоров’я. ☺

Інша справа, колишній платник спецЄП залишився єдиноподатником. Ситуації, за яких така можливість була реальною, ми розглядали в статті «Заборонено на спрощенці, але дозволено на спецЄП: як бути з 01.08.2023» // «Податки & бухоблік», 2023, № 59. Таких ситуацій кілька. Однак усіх платників спецЄП, що зберегли свій статус єдиноподатника (група і ставка значення не має), тепер цікавить одне:

якщо на спецЄП продавали заборонену на класичній спрощенці алко- і тютюнову підакцизку, як після 01.08.2023 не втрапити через це в халепу?

Відповідь на це запитання теж є у статті, згаданій вище. Тож сформулюємо її одним реченням: обмеження по продажу підакцизних товарів, передбачені п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ, мають бути виконані вами до 1 вересня 2023 року. Ну а починаючи з цієї дати вам уже не можна буде продавати ті підакцизні товари, які не дозволені для класичного ЄП. Інакше ви, зокрема, втратите право перебувати на спрощенці.

Наостанок наша настійна рекомендація: не пізніше 31.08.2023 приберіть, як мінімум, з Реєстру платників ЄП несумісні з класичною спрощенкою види діяльності. Зробити це можна шляхом подання відповідної заяви. Про те, що є сенс дослухатися до нашої поради, свідчить це роз’яснення ДПСУ. Причому схоже, що вимоги головних податківців ще суворіші: вони наполягають на виключенні таких видів діяльності не тільки з Реєстру платників ЄП, а і з ЄДР.

Висновки

  • Юросіб — платників сільгоспЄП заборона на продаж алко- і тютюнових товарів не стосується. Головне для них — витримати певний розмір сільгоспчастки. ФОП на сільгоспЄП навпаки торгувати алкоголем/тютюновою продукцією не можуть.
  • Юрособи на ЄП групи 3 не мають права продавати ні алкогольні напої, ні тютюнову продукцію, причому як оптом, так і вроздріб.
  • ФОП на ЄП груп 2 і 3 дозволена роздрібна торгівля кількома видами алкогольних напоїв, а саме: пивом, сидром і пері (без додання спирту), столовими винами. А от продавати тютюнову продукцію їм зась.
  • Попри формальний дозвіл на продаж окремих видів алкогольних напоїв, ФОП на ЄП групи 1 скористатися ним все одно не зможуть через інші законодавчі перепони. А до тютюну їм ліпше навіть і не принюхуватися. ☺
  • Тим платникам спецЄП, хто з 01.08.2023 опинився на класичній спрощенці, а до цього продавав алко- і тютюнову підакцизку, несумісну тепер з їхнім статусом єдиноподатника, фактично дається один місяць на те, щоб позбутися забороненої діяльності.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі