Теми статей
Обрати теми

Виправлення помилок «довоєнних» періодів: із «самоштрафом» чи без?

Казанова Марина, податковий експерт
Виправляли заниження податкових зобов’язань у декларації з податку на прибуток за 2020 рік («довоєнний» звітний період). Чи потрібно було сплачувати «самоштраф»?

Відповідь на це питання залежить від того, коли саме ви виправляли помилку (подавали уточнюючу декларацію).

Помилку виправили після 01.08.2023. З 01.08.2023 в перехідних положеннях ПКУ з’явився новий пункт (п. 69.38 підрозд. 10 розд. XX ПКУ), відповідно до якого на період з 01.08.2023 і до припинення воєнного стану при самостійному виправленні помилок платник звільняється від «самоштрафу» і пені (за умови дотримання вимог і обмежень, визначених ст. 50 ПКУ щодо самовиправлення). Жодних згадок про період, за який виправляється помилка, ця норма не містить.

А це означає, що

з 01.08.2023 і до кінця ВС без «самоштрафу» можна виправляти заниження податкових зобов’язань, як воєнних, так і довоєнних періодів

Причому не має й значення, заниження податкових зобов’язань з якого податку ви виправляєте. Звільнення від «самоштрафу» стосується і ПДВ, і податку на прибуток, і акцизного податку, і єдиного податку й інших податків.

Тому якщо помилка (заниження податкових зобов’язань) у декларації з податку на прибуток за 2020 рік виправлялась після 01.08.2023, то відображати «самоштраф» в уточненій декларації і сплачувати його не потрібно.

Якщо ж ви його вже «задекларували» і сплатили, то повернути сплачену суму «самоштрафу» буде доволі проблематично. Подробиці щодо цього дивіться в статті «Як виправити самоштраф?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 62).

Інша справа, якщо помилка в «довоєнному» періоді виправлялась до 01.08.2023.

Якщо уточнена декларація подавалась в період з 27.05.2022 по 01.08.2023. В цей період ситуація із «самоштрафом» при виправленні заниження у деклараціях довоєнного періоду була доволі проблематичною. Спеціальної «воєнної» норми, яка б прямо визначала, чи застосовується «самоштраф» при виправленні під час ВС помилок «довоєнних» періодів, не було.

Проте до 30.06.2023 включно діяв карантин, а разом з ним і «карантинна» норма п. 521 підрозд. 10 розд. XX ПКУ, яка передбачала карантинне звільнення від штрафів і пені (окрім штрафів за порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ, акцизного податку, рентної плати). Це звільнення стосувалося і «самоштрафу».

Причому те, що з 27.05.2023 в ПКУ з’явилася норма (п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ), яка дозволяла податківцям застосовувати штрафи за виявлені порушення, незважаючи на карантинне звільнення від штрафів,

не позбавляло платника права не нараховувати «самоштраф», керуючись «карантинною» нормою

Адже «замороження» карантинного штрафного мораторію на час воєнного стану відповідно до п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ стосувалося лише штрафів за порушення, виявлені податківцями під час перевірки.

А при самовиправленні помилки виявляються самим платником, а не податківцями. Тому при самостійному виправленні помилок «довоєнного» періоду, якщо вони виправлялись до 30.06.2023 включно (поки діяла «карантинна» норма), платник цілком міг користуватися карантинним звільненням від «самоштрафу».

Проте

у податківців щодо цього була зовсім інша позиція

Вони наполягали на тому, що на час воєнного стану (починаючи з 27.05.2022) карантинний мораторій на штрафи був заморожений абсолютно для всіх випадків. А тому вони визнавали право не нараховувати «самоштраф», тільки якщо помилки виправлялись у звітності «воєнних» періодів (оскільки таке звільнення передбачалось «прямою» нормою п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

А ось при виправленні помилок «довоєнного» періоду вони наполягали на застосуванні «самоштрафу». Зокрема, про це йшлося спочатку в інформаційному листі № 3/2022, а потім і в консультації з категорії 132.01 (втратила чинність).

Тобто в період з 27.05.2022 по 31.07.2023 включно при виправленні заниження податкових зобов’язань «довоєнних» періодів податківці наполягали на необхідності сплати платником «самоштрафу».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі