Теми статей
Обрати теми

Сума платежу вища за готівкове обмеження: як «фізик» має заплатити за товар

Хмелевський Ігор, податковий експерт
За матеріалами категорії 109.06 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=40348

Висновок документа

Якщо вартість реалізованих товарів фізичній особі (покупцю) перевищує 50000 грн, то такий розрахунок можливо провести в одному розрахунковому документі комбіновано готівкою та із застосуванням електронного платіжного засобу (ЕПЗ) одночасно, за умови, що сума готівкових коштів не перевищуватиме 50000 грн уключно

Свого часу цей висновок звучав у листі ДПСУ від 21.01.2022 № 78/ІПК/99-00-07-05-01-06, який мав статус індивідуальної податкової консультації (ІПК) і стосувався реалізації товарів через мережу магазинів безмитної торгівлі. Через вузьку спрямованість цієї ІПК брати наведений висновок на озброєння усім суб’єктам господарювання, що реалізують дороговартісні товари, було небезпечно. Згодом та ж сама думка з’явилася в листі ДПСУ від 16.06.2023 № 1409/ІПК/99-00-07-04-01-06, який теж є ІПК. І нарешті для всіх маємо в БЗ консультацію, що коментується.

У чому сіль цієї консультації?

Пригадайте: фізичні особи мають право розраховуватися готівкою із суб’єктами господарювання протягом одного дня за одним або декількома платіжними документами в розмірі до 50000 грн уключно (абзац перший п.п. 1 п. 7 Положення № 148*).

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 № 148.

А як бути, коли сума платежу вища за встановлене готівкове обмеження? В такому разі платежі на суму, що перевищує 50000 грн, проводяться через надавачів платіжних послуг шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення коштів до кас надавачів платіжних послуг для подальшого їх переказу на рахунки (абзац другий п.п. 1 п. 7 Положення № 148).

Норма, начебто, є. Але як на практиці скористатися нею роздрібному торговцеві, який, скажімо, продає ноутбуки ціною 70 тис. грн за одиницю? Продає, звісно, через РРО*, а як же інакше?! ☺ Однак якщо всю вартість сплачувати готівкою, РРО тут не врятує (див. БЗ 109.13).

* Тут і далі, де згадується РРО, слід розуміти «РРО та/або ПРРО».

Універсальний вихід — заплатити карткою через POS-термінал, який у такого торговця, безперечно, є. Причому таку рекомендацію підтримують і фіскали (БЗ 109.13).

Однак торговці, які вже звикли дмухати навіть на холодну воду, цікавляться:

а чи не буде порушення готівкового обмеження, якщо покупець заплатить одночасно і готівкою (не більше 50 тис.) і карткою (решту)?

Бо вони пам’ятають, що раніше НБУ висловлювався проти такого підходу (див. статтю «Було 150 тисяч — стало 50! Новий максимум готівкових розрахунків за участю фізосіб» // «Податки & бухоблік», 2017, № 5). Тоді Нацбанк стверджував: якщо сума розрахунків із фізособою перевищує граничні 50 тис. грн, то всю суму слід сплатити безготівково або внести до каси банку. Тобто при загальній сумі платежу 70 тис. грн не можна 50 тис. грн заплатити готівкою через РРО, а 20 тис. грн перерахувати на банківський рахунок чи внести до каси банку.

У консультації, що коментується, фіскали дають добро на таку операцію. Посилаються вони при цьому на п.п. 1 п. 6 розд. I Інструкції № 163*, згідно з яким до безготівкових розрахунків належить, зокрема, перерахування коштів із рахунків платників на рахунки отримувачів. Від себе додамо: а при оплаті за допомогою ЕПЗ, у тому числі платіжною карткою відбуваються саме такі — безготівкові (!)розрахунки.

* Інструкція про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затверджена постановою Правління НБУ від 29.07.2022 № 163.

А тепер головне, від чого й досі зриває дах ☺ у багатьох. Розрахунки карткою справді безготівкові, з цим ніхто ніколи не сперечався. І саме тому

обмеження щодо граничної суми розрахунків не поширюється на розрахунки, які проводяться із застосуванням ЕПЗ (платіжних карток)

Тобто хоч усю суму (в нашому прикладі — 70 тис. грн), хоч її частину, що перевищує готівкове обмеження (в нашому прикладі — 20 тис. грн), покупець має право заплатити карткою, а решту готівкою, і жодних порушень при цьому не буде. Адже дотримана вимога абзацу другого п.п. 1 п. 7 Положення № 148 (див. вище): платіж на суму, що перевищує 50000 грн, було проведено через банк шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок.

Водночас окремі види безготівкових розрахунків, у тому числі платежі карткою через POS-термінал, мають обов’язково проводитися через РРО. Бо для цілей РРОшного законодавства визначальну роль відіграє не готівковість чи безготівковість розрахунків, а належність проведеної операції до розрахункових. А у визначення розрахункової операції (див. ст. 2 Закону про РРО) включено, зокрема, й приймання від покупця платіжних карток. Отже, без РРО тут не обійтися!

Залишається тільки сказати, як саме провести через РРО одночасний платіж і готівкою, і карткою. Відповідь на це запитання — в Положенні № 13*, де сказано, що рядок 19 фіскального чека:

— призначений для позначення форми оплати (готівкою, ЕПЗ, в кредит тощо), суми коштів за цією формою оплати та валюти операції (п. 2 розд. ІІ Положення № 13);

повторюється відповідно до кількості різних форм оплати. У разі здійснення оплати лише в готівковій формі дозволяється не друкувати цей рядок (п. 6 розд. ІІ Положення № 13).

* Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 № 13.

Отже, у разі оплати покупцем товару за декількома формами, наприклад, частково готівкою, а частково ЕПЗ (платіжною карткою), у фіскальному чеку мають бути зазначені всі способи оплати із сумами, сплаченими за кожною формою, без будь-яких обмежень щодо кількості способів, які будуть використані при продажу. При цьому кількість рядків у фіскальному чеку із зазначенням форми оплати та сплаченої за нею суми має відповідати кількості способів оплати (див. лист ДПС від 27.05.2021 № 2099/ІПК/99-00-07-05-01-06).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі