Теми статей
Обрати теми

Делегування філії права складати податкову накладну

Децюра Сергій, податковий експерт
Філія сама по собі не може бути самостійним платником ПДВ. Водночас головне підприємство може наділити свою філію правом складати податкові накладні і розрахунки коригування до них. Але делегувати таке право головне підприємство має кожного року. Про те, як здійснити таке делегування на 2024 рік, поговоримо далі.

Кому можна делегувати складання ПН

Філія та представництво юридичної особи не можуть бути зареєстровані як платники ПДВ, оскільки не підпадають під визначення особи — платника ПДВ відповідно до п.п. 14.1.139 ПКУ.

Але

п. 1 Порядку № 1307* надає право платнику ПДВ делегувати своїм філіям право складати ПН

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307.

Щоб делегувати право філії складати і реєструвати ПН, потрібно, щоб філія:

— самостійно здійснювала постачання товарів/послуг;

проводила розрахунки з постачальниками/споживачами,

Причому, як бачимо з побудови норм п. 1 Порядку № 1307, щоб філії делегувати право складання ПН, потрібно, щоб вона мала право виконувати обидві вищезгадані умови.

Про те, що філія може самостійно здійснювати окремі постачання товарів чи послуг, слід прописати у положенні про філії. А про те, що філія може здійснювати розрахунки, свідчитиме відкритий рахунок у банку для філії або зареєстрований РРО/ПРРО за місцезнаходженням філії.

Звертаємо увагу! Делегувати право складати ПН/РК не обов’язково усім своїм філіям. Саме підприємство має вибрати, яким філіям надати право складати ПН, а яким ні.

Порядок делегування

Щоб делегувати філії право складати та реєструвати ПН, головне підприємство має зробити такі дії (п. 1 Порядку № 1307):

1) керівник підприємства має видати наказ про делегування філії/підрозділу права складати та реєструвати ПН/РК і визначити працівників, яким буде делеговано право підписання ПН/РК;

2) кожній філії/підрозділу потрібно присвоїти окремий числовий номер;

3) письмово повідомити «свій» контролюючий орган по таке делегування. Для цього слід використовувати повідомлення, яке наведене у додатку 1 до Порядку № 21*;

4) отримати для працівників філій кваліфіковані електронні підписи, потрібні для накладання на ПН/РК і реєстрації у ЄРПН. Інформацію про такі ключі слід подати податковому органу за місцем реєстрації підприємства. Подавати таку інформацію слід в електронному вигляді. Код форми електронного документа — J1391103.

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21.

Алгоритм складання повідомлення

Як було сказано вище, щоб делегувати філії право складати і реєструвати ПН, слід подати фіскалам повідомлення за формою, наведеною у додатку 1 до Порядку № 21.

Таке повідомлення подається разом із декларацією з ПДВ.

Якщо підприємство подає таке повідомлення, то в кінці декларації, з якою воно подається, слід поставити позначку в полі «Відмітка про подання до декларації» навпроти поля «повідомлення про делегування філіям (структурним підрозділам) права складання податкових накладних та розрахунків коригування (додаток 1 до Порядку)».

За загальним правилом таке повідомлення підприємство відповідно до п. 9 розд. III Порядку № 21 подає разом з ПДВ-декларацією за перший звітний (податковий) період року, а надалі разом з ПДВ-декларацією за той звітний (податковий) період, у якому відбулися зміни у переліку філій (підрозділів).

Тобто вже по існуючим філіям/підрозділам повідомлення треба подати із декларацією за січень 2024 (не пізніше 20 лютого)

Щодо нових філій/підрозділів можна це робити посеред року.

Важливо також те, що платнику податку бажано щорічно повідомляти фіскалів про те, яким філіям надано право складати та реєструвати ПН. Далі поговоримо про заповнення самого повідомлення.

Заповнення повідомлення

Саме повідомлення складається із шапки і табличної частини.

У шапці повідомлення наводяться дані про головне підприємство, яке делегує своїй філії право складати ПН (його ІПН та податковий номер платника ПДВ), а також назва податкового органу, до якого подається повідомлення.

У табличній частині наводяться дані про філії, яким делеговано право складати ПН. Таблична частина складається з 4 колонок, в яких наводять такі дані:

— у колонці 1 вказують числовий номер філії, який їй присвоєний та буде зазначатися у ПН після дробу. Цей цифровий номер беруть із наказу по підприємству, яким присвоєно такий номер конкретній філії;

— у колонці 2 — податковий номер філії чи підрозділу, тобто зазначають код за ЄДРПОУ філії. Отже, якщо підрозділ не внесений до ЄДР, тобто йому не присвоєний код ЄДРПОУ, то делегувати право складання ПН йому не вдасться (лист ДПСУ від 20.04.2018 № 1812/6/99-99-15-03-02-15/ІПК);

— у колонці 3 — найменування філії, яке через кому буде зазначатися в ПН, складених філіями, та у вхідних ПН, складених на такі філії;

— у колонці 4 — податкову адресу кожної філії, якій делеговано право складання і реєстрації ПН.

Висновки

  • Якщо філія самостійно займається постачанням товарів чи наданням послуг та проводить розрахунки, то підприємство може делегувати такій філії право складати та реєструвати ПН.
  • Перед тим як делегувати філії право складати та реєструвати ПН, підприємство має присвоїти такій філії числовий номер.
  • Про філії, яким надано право складати та реєструвати ПН, слід щороку інформувати податківців шляхом направлення повідомлення при поданні декларації за січень.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі