№101

Податки & бухоблік, грудень, 2023/№ 101 Інші номери журналу ›
  • Відстрочені податкові активи/зобов’язання і бухподаток на прибуток: пам’ятка з розрахунку Перш ніж поставити остаточну крапку в бухобліку-2023 і зануритися у складання річної фінансової звітності за цей звітний період, належить зробити фінальні бухгалтерські записи, які притаманні лише останньому місяцю року. Також слід провести річні перерахунки ПДВ і ПДФО, подати відповідні заяви про перехід чи відмову від єдиного податку, повідомлення про ПДВ-делегування філіям. Саме цим питанням ми присвятили наш черговий тематичний номер. А розпочнемо з того, як розрахувати відстрочені податкові активи (ВПА) і відстрочені податкові зобов’язання (ВПЗ) та нарахувати податок на прибуток у бухгалтерському обліку.
  • Нараховуємо податки, закриваємо дохідно-витратні рахунки, визначаємо фінрезультат Перед тим, як остаточно звести річний баланс за 2023 рік, належить розрахувати і нарахувати податки/збори, закрити рахунки/субрахунки, на яких протягом звітного року обліковувалися доходи і витрати, визначити фінансовий результат діяльності підприємства за цей звітний період. Нагадаємо, які записи при цьому слід зробити у бухобліку.
  • Завершальні записи року: дооцінки, резервний капітал, використання прибутку Перед тим, як братися за складання річної фінансової звітності, слід приєднати до нерозподіленого прибутку суму дооцінок необоротних активів, донарахувати резервний капітал, списати використаний у звітному періоді прибуток, вивести остаточну суму нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) поточного і минулих років. Про це зараз і поговоримо.
  • Заборгованості поточні/довгострокові: які оцінювати на кінець року за теперішньою вартістю з дисконтуванням? На дату річного балансу слід неодмінно протестувати наявні заборгованості на предмет виявлення довгострокової дебіторки і довгострокових зобов’язань. Позаяк за вимогами НП(С)БО їх потрібно відображати в балансі за теперішньою вартістю зі здійсненням дисконтування. Як розмежувати довго- і короткострокові заборгованості? Чи треба дисконтувати заборгованість, переведену до складу поточної? Давайте з цим розберемося.
  • Перерахунок ПДФО за підсумками 2023 року ПКУ встановлює два види перерахунку ПДФО — обов’язковий та добровільний. Сьогодні піднімемо тему обов’язкового перерахунку, який проводять усі роботодавці за результатами кожного податкового року. Тож дізнавайтеся подробиці.
  • Делегування філії права складати податкову накладну Філія сама по собі не може бути самостійним платником ПДВ. Водночас головне підприємство може наділити свою філію правом складати податкові накладні і розрахунки коригування до них. Але делегувати таке право головне підприємство має кожного року. Про те, як здійснити таке делегування на 2024 рік, поговоримо далі.
  • Річний перерахунок ПДВ за 2023 рік Багато платників ПДВ напередодні Нового року роблять перерахунок ПДВ. Принаймні ті з них, хто протягом року здійснював неоподатковувані й оподатковувані операції. Не стане винятком і 2023 рік. Точно так, як і в попередніх роках, такі платник повинні зробити перерахунок. Утім, цього року головного болю додасться. Мета цієї статті — нагадати про такий перерахунок і освітити основні моменти, акцентуючи увагу на особливостях 2023 року. А масштабніший матеріал з усіма нюансами, подробицями і числовими прикладами ми представимо в одному з майбутніх тематичних номерів.
  • Заповнення Заяви на обрання єдиного податку Якщо ФОП чи юрособа, що перебували на загальній системі, вирішили стати спрощенцями з початку 2024 року, то для цього їм варто у відповідний строк подати Заяву на обрання ЄП. Про те, як це зробити, поговоримо далі.
  • Відмовляємося від єдиного податку Інколи суб’єкту господарювання через різні причини доводиться розпрощатися зі спрощеною системою оподаткування. Про те, як це зробити, ми і поговоримо далі.
  • Змінюємо групу та/або ставку єдиного податку Новий рік — час підбиття підсумків. Для єдиноподатників — це час замислитися над тим, а чи не треба змінити групу або ставку ЄП? Діючі платники ЄП можуть і протягом року змінювати свою групу ЄП, а платники ЄП групи 3 ще й ставку. Але в більшості випадків над таким питанням замислюються саме зараз, напередодні Нового року. Про те, коли слід проводити таку міграцію і як її провести, поговоримо далі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі