Теми статей
Обрати теми

Річний перерахунок ПДВ за 2023 рік

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Багато платників ПДВ напередодні Нового року роблять перерахунок ПДВ. Принаймні ті з них, хто протягом року здійснював неоподатковувані й оподатковувані операції. Не стане винятком і 2023 рік. Точно так, як і в попередніх роках, такі платник повинні зробити перерахунок. Утім, цього року головного болю додасться. Мета цієї статті — нагадати про такий перерахунок і освітити основні моменти, акцентуючи увагу на особливостях 2023 року. А масштабніший матеріал з усіма нюансами, подробицями і числовими прикладами ми представимо в одному з майбутніх тематичних номерів.

Загальний алгоритм річного ПДВ-перерахунку

Сама ідея розподілу ПДВ і проведення річного перерахунку у 2023 році не змінилася. Але все-таки певні нюанси є. Давайте спочатку про загальні моменти, а потім перейдемо до нюансів 2023 року.

Отже, щоб мати таке щастя (а точніше, нещастя), як розподіл ПДВ, треба відповідати відразу декільком умовам.

1. Наявність неоподатковуваних операцій. Основний орієнтир — рядок 5 декларації з ПДВ. Щойно він з’явився — це привід замислитися над розподілом. І тут є важливий момент: якщо в якихось періодах не було неоподатковуваних операцій, тобто куплені товари або послуги були повністю спожиті в оподатковуваній діяльності, то саме в цьому періоді нараховувати розподільчі компенсуючі податкові зобов’язання (ПЗ) не треба.

2. Поява коефіцієнта ЧВ. Він розраховується за формулою, наведеною в додатку Д6 до декларації з ПДВ. АЛЕ! Якщо показник ЧВ не перевищив 0,01 %, то можете забути про розподіл. Таке цілком можливо, якщо у вас випадково разово вискочила якась незначна неоподатковувана операція.

3. Використання придбань одночасно в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях. Це ті товари/послуги, які неможливо чітко пов’язати тільки з оподатковуваними або тільки з неоподатковуваними операціями. Зазвичай, сюди підпадають такі витрати, як: оренда офісу, комунальні платежі, послуги зв’язку, канцтовари, інші адміністративні/загальновиробничі витрати.

4. Право на податковий кредит за придбаними товарами/послугами. Це, власне, той вхідний ПДВ, який підлягає компенсації шляхом нарахування розподільчих ПЗ. Якщо на вході немає зареєстрованої ПН або вона із суттєвою помилкою, яка не надає права поставити податковий кредит, то розподільчі ПЗ не нараховуємо.

Це ми говоримо про розподіл ПДВ (нарахування розподільчих компенсуючих ПЗ) протягом року. Тут є два варіанти визначення коефіцієнта ЧВ:

— якщо неоподатковувані операції вперше виникли у 2023 році, то він визначається виходячи з обсягів оподатковуваних і неоподатковуваних операцій того місяця, у якому такі операції виникли;

— якщо неоподатковувані операції були минулого року, то використовуємо минулорічний коефіцієнт ЧВ, задекларований на 2023 рік у додатку Д6 до декларації за січень 2023 року.

Для того, щоб нараховані протягом року розподільчі ПЗ привести у відповідність з обсягами оподатковуваних і неоподатковуваних операцій 2023 року в цілому, коефіцієнт ЧВ потрібно перерахувати в додатку Д6 до декларації за грудень 2023 року. Для цього орієнтуємося на формулу, наведену в таблиці 1 додатка Д6. А потім, використовуючи отриманий показник ЧВ, перераховуємо нараховані протягом 2023 року розподільчі ПЗ. Це і є річний перерахунок ПДВ.

Коригування може виявитися як у більший бік (це вплине на збільшення суми ПДВ до сплати за декларацією за грудень 2023 року), так і в менший (тоді сума ПЗ зменшиться, що вплине на зменшення ПДВ до сплати за декларацією за грудень 2023 року).

Нагадаємо основні етапи проведення перерахунку:

1) розраховуємо новий коефіцієнт ЧВ за 2023 рік;

2) здійснюємо перерахунок раніше нарахованих податкових зобов’язань;

3) складаємо РК до зведених розподільчих ПН (скласти їх треба останнім днем грудня (31.12.2023), а зареєструвати — не пізніше 20.01.2024; БЗ 101.16);

4) суми із цих розрахунків коригування заносимо до декларації за грудень 2023 року (граничний строк подання цієї декларації припадає на 20.01.2024 (суботу), тому переноситься на 22.01.2024 (понеділок)).

Безумовно, на кожному із цих етапів може виникнути маса нюансів і питань. Якісь із них урегульовані ПКУ або окремими роз’ясненнями податківців, але якісь залишаються неврегульованими роками. Про всі ці нюанси ми поговоримо в окремому матеріалі майбутнього тематичного номера.

Нюанси перерахунку ПДВ за 2023 рік

А зараз хотілося б звернути увагу на тонкощі саме 2023 року.

По-перше, ті, хто користувався у 2023 році генераторною пільгою згідно з п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (припинила свою дію з 01.07.2023), не повинні здійснювати розподіл і перерахунок ПДВ. Проте якщо разом із цією пільгою були й інші пільгові операції, то згідно з ПКУ постачання за генераторною пільгою не повинні впливати на розрахунок ЧВ (ці операції не мають брати участі в розрахунку коефіцієнта ЧВ ні в чисельнику, ні в знаменнику формули).

Але податківці наполягають на включення їх у розрахунок ЧВ

Про це вони повідомили в консультації БЗ 101.24. Те ж саме стосується і постачання медикаментів, призначених для боротьби з коронавірусом, оскільки ця пільга передбачена тією ж нормою. Аналогічний принцип податківці сповідують і щодо інших неоподатковуваних операцій (п. 199.6 ПКУ, п. 26, п.п. 2 п. 381, п. 46 подрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

По-друге, складнощі виникнуть у тих, хто перебував на спецЄП і до переходу на спецЄП здійснював одночасно оподатковувані та неоподатковувані операції, а також продовжив їх здійснювати після скасування спецЄП. На жаль, податківці так і не висловили свою позицію про те, як їм :(1) зробити перерахунок за 2022 рік (за операціями до переходу на спецЄП), (2) як розподіляти ПДВ уже після скасування спецЄП (за операціями серпня 2023 року і подальших періодів) і (3) як їм робити перерахунок за 2023 рік.

Нагадаємо, ми пропонуємо використання одного з двох варіантів. Коротко охарактеризуємо їх. Припустимо, що платник перейшов на спецЄП з 01.04.2022, а залишив — 01.08.2023.

1. Щодо 2022 року взагалі не проводити перерахунок (оскільки він здійснюється тільки при анулюванні реєстрації платника ПДВ і в кінці року, а в нас немає ні того, ні іншого). Починаючи із серпня 2023 року розподіляти ПДВ, при цьому використовуючи той ЧВ, за яким здійснювався розподіл ПДВ у 2022 році (оскільки іншого коефіцієнта немає, а визначати новий немає підстав). За підсумками 2023 року проводити перерахунок виходячи з обсягів оподатковуваних і неоподатковуваних операцій починаючи із серпня 2023 року (тобто операції на спецЄП не враховуємо, оскільки не було подвійного використання, були тільки необ’єктні операції).

2. Розглядати перехід на спецЄП як аналогію анулювання реєстрації. Тоді треба зробити перерахунок у декларації за березень 2022 року (тепер уже за допомогою УР). Коефіцієнт ЧВ для цього перерахунку визначається виходячи з обсягів оподатковуваних і неоподатковуваних операцій січня — березня 2022 року. Починаючи із серпня 2023 року потрібно розподіляти ПДВ, використовуючи або ЧВ 2022 року, або (що більш послідовно) — рахувати ЧВ за обсягами операцій серпня. Річний перерахунок за 2023 рік логічно визначати за операціями серпня — грудня 2023 року.

Якщо пофантазувати, можна вигадати ще третій варіант — провести перерахунок за 2022 і 2023 роки одночасно в декларації за грудень 2023 року.

На жаль, усі варіанти мають свої недоліки. Та і жоден з них повною мірою не відповідає ПКУ.

Податківці ж поки ухиляються від відповіді на ці дуже важливі для ексспецЄПешників питання

У листах ДПСУ від 26.09.2023 № 3204/ІПК/99-00-21-03-02-06, від 15.09.2023 № 3038/ІПК/99-00-21-03-02-06 вони просто цитують ПКУ, прикриваючись тим, що автори запиту повинні чіткіше описати ситуацію й обставини здійснення господарських операцій, хоча платники поставили цілком чіткі та зрозумілі запитання. Сподіваємося, що податківці встигнуть роз’яснити поставлені питання хоча б цього року, щоб у платників був час правильно провести перерахунок ПДВ за 2023 рік.

Висновки

  • Проведення річного перерахунку за 2023 рік має свої особливості, але в цілому ідея залишається колишньою.
  • Для того, щоб з’явилася необхідність нарахування компенсуючих розподільчих ПЗ, треба відповідати цілій низці умов.
  • При здійсненні перерахунку за 2023 рік питання можуть виникнути у тих, хто користувався генераторною і медичною пільгою (для боротьби з коронавірусом), а також у тих, хто був на спецЄП і здійснював оподатковувані й неоподатковувані операції.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі