Теми статей
Обрати теми

Декларація з податку на прибуток: оновлений Додаток РІ

Солошенко Людмила, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 24.10.2023 № 572

Висновок документа

У додатку РІ до декларації з податку на прибуток з’явилися рядки для врахування перехідних різниць, які можуть виникати при переході з єдиного податку (ЄП) в прибутківці (згідно з п. 41 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ)

Нові рядки для різниць (при виході з ЄП). Додаток РІ нарешті пристосували до норм п. 41 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. Нагадаємо: цей пункт було оновлено Законом України від 30.06.2023 № 3219-IX (що набрав чинності з 01.08.2023). У ньому обумовлені перехідні правила при переході з ЄП на прибуток — тобто «розірвані» операції (якщо відвантаження було на одній системі, а оплата на іншій) урегульовані різницями.

Тепер для цих випадків у додатку РІ є свої рядки.

Перехідні різниці при переході з ЄП на прибуток

Перехідні ситуації:

відвантаження на ЄП → оплата на прибутку

додаток РІ

— ФР збільшується (+) на суму отриманої оплати за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) на ЄП

ряд. 4.1.5.1

— ФР зменшується (-) на суму собівартості таких товарів (робіт, послуг), врахованої в бухвитратах на ЄП

ряд. 4.2.5.1

оплата на ЄП → відвантаження на прибутку

додаток РІ

— ФР зменшується (-) на суму бухдоходу, визнаного при відвантаженні товарів (робіт, послуг), передоплачених на ЄП

ряд. 4.2.5.2

— ФР збільшується (+) на суму собівартості таких відвантажених товарів (робіт, послуг), врахованої в податкових витратах за бухобліковими правилами

ряд. 4.1.5.2

До речі, як відображати такі перехідні різниці при отриманні на ЄП часткової передоплати, пояснювалося на прикладах у п. 1 розд. III інформаційного листа ДПСУ № 4/2023. Детальніше про це див. «Інформлист № 4/2023: повернення до довоєнних правил з 1 серпня 2023 року» // «Податки & бухоблік», 2023, № 62. А також податківці звертали увагу на те, що перехідні норми п. 41 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ є універсальними і застосовуються всіма платниками, які перейшли зі спрощеної системи оподаткування в прибутківці, тобто як ексспецЄПешниками, так і звичайними єдиноподатниками (як високодохідниками, так і малодохідниками).

Коли набирає чинності? Наказ № 572 набрав чинності з 15 грудня 2023 (дня опублікування). І якщо дотримуватися правила введення нових форм з п. 46.6 ПКУ (згідно з якими оновлені форми декларацій уперше треба подавати за період, що настає за періодом їх оприлюднення), то декларацію зі зміненим додатком РІ взагалі-то вперше слід подати: квартальним платникам податків — за результатами I кварталу 2024 року, а річникам — аж за підсумками наступного 2024 року.

Хоча не виключаємо, що податківці можуть рекомендувати звітувати нею вже при складанні річної звітності за 2023 рік, упровадивши в програмне забезпечення (оскільки додаток РІ пристосований до вже діючих змін ПКУ і дає змогу при визначенні об’єкта оподаткування врахувати різниці ексєдиноподатникам). Тому почекаємо, що скажуть контролери.

А щоб було легше впоратися з майбутнім непростим завданням складання звітності, за традицією заповненню річної декларації з податку на прибуток в усіх деталях з додатками ми присвятимо окремий детальний тематичний номер.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі