Теми статей
Обрати теми

Товар придбавали партіями — як нараховувати мінбазні ПЗ з ПДВ?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Товар придбавали партіями: 10 шт. за ціною 247 грн, 10 шт. за ціною 335 грн, 10 шт. за ціною 342 грн (ціни наведені без ПДВ). Всього за Дт 28 оприбуткували на 9240 грн. Потім увесь куплений товар (усі 30 шт.) продали за ціною 280 грн за шт. (без ПДВ), тобто за 8400 грн (без ПДВ). Як нараховувати мінбазні ПЗ: порівнюючи із ціною продажу (280 грн) ціну кожної партії чи, можливо, нарахувавши їх із загальної різниці у 840 грн, що виникла (9240 грн - 8400 грн), — тобто в розмірі 168 грн (840 грн х 20 %)?

Одразу скажемо: у такому разі треба відштовхуватися від партій і для нарахування мінбазних ПЗ із ціною продажу порівнювати ціну кожної партії. Адже правило «мінбази» з абзацу другого п. 188.1 ПКУ передбачає, що база оподаткування для товарів не може бути нижча їх ціни придбання. Тобто для дотримання правила «мінбази» треба порівняти ціну продажу і ціну придбання. А оскільки товар купувався партіями (у кожної з яких своя ціна придбання), таке порівняння треба проводити в розрізі кожної партії. Адже саме така ціна придбання (для кожної партії) фігуруватиме в підтвердній первинці — документах на придбання! Тому

при закупівлі товару за різними цінами партіями дотримання правила «мінбази» треба контролювати за кожною партією

і за кожною партією зіставляти ціну продажу і ціну придбання*.

* При цьому ціною придбання безпечніше вважати первісну (балансову) вартість, за якою була оприбуткована партія товарів (сформовану з витрат, перелічених у п. 9 НП(С)БО 9 «Запаси»). Детальніше про це див. «Мінбаза ПДВ: як визначити?» // «Податки & бухоблік», 2021, № 85.

А ось усереднювати, узагальнювати і приймати за ціну придбання «скопом» увесь товар, що обліковується на рахунку 28, неправильно. Оскільки тоді мінбазні ПЗ виявляться занижені (нараховані в меншій сумі 168 грн замість належних 234 грн, див. таблицю).

Мінбазні ПЗ при придбаннях партіями

Товар:

Придбання

Ціна продажу

Мінбаза

Мінбазні ПЗ, грн

кількість

ціна

партія 1

10

247

280

Не працює

партія 2

10

335

Працює

(335 - 280) х 10 шт. х 20 % = 110

партія 3

10

342

Працює

(342 - 280) х 10 шт. х 20 % = 124

Разом

234

До речі, якби продали не весь товар, а, скажімо, тільки 20 шт. товару, то підприємство має право самостійно визначити послідовність вибуття запасів (тобто в якій послідовності брати партії товару для порівняння). Оскільки дані про вартість придбання товарів можна брати в будь-якій послідовності їх надходження.

Наприклад, підприємство могло вирішити, що першими вибувають запаси, придбані останніми, або спочатку списувати найдорожчі партії товару. У такому разі мінбазні ПЗ (за реалізованими 20 шт. товару) також становили б 234 грн (тобто за придбаними останніми / дорогими партіями 2 і 3).

Або якщо вирішено, що спочатку вибувають товари, придбані першими, або, скажімо, найдешевші партії товару, то тоді мінбазні ПЗ (за реалізованими 20 шт. товару) становили б 110 грн (тобто за придбаними першими / дешевими партіями 1 і 2).

Головне, щоб за будь-якої послідовності ціна придбання товарів, що вибули, була підтверджена первинними документами постачальників.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі