Теми статей
Обрати теми

Зберігаєте до 2000 л пального для генераторів? (Не)звертайтеся до ДПС!

Павленко Олексій, податковий експерт
За матеріалами БЗ, категорія 113.04*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=40982

Висновок документа

Податківці наголошують на необхідності звернення до ДПС будь-яким засобом зв’язку суб’єктів господарювання, які зберігають пальне для генераторів і «у яких об’єм складів не перевищує 2000 літрів»

Консультація, яку коментуємо, є відповіддю на питання: «Чи зобов’язані СГ** повідомляти контролюючий орган про зберігання пального, яке споживається для заправлення електрогенераторної установки в обсязі до 2000 літрів, та яким чином?».

** Суб’єкти господарювання. Далі ми теж «юзатимемо» цю абревіатуру.

Ствердна відповідь фіскалів нас не надто здивувала, адже таким чином вони висловлюються вже не вперше (див., наприклад, тут).

Перш ніж висловимо думку із цього приводу — невелике нагадування. Тим більше, що з приходом зими актуальність цієї теми, на жаль, зростає знов…

«Генераторно-пальне» послаблення. З 3 січня цього року запрацювали нові норми ст. 18 Закону № 481*** (зміни були внесені Законом від 13.12.2022 № 2836-IX), які на період воєнного стану плюс 30 наступних днів дозволяють СГ зберігати пальне для заправлення електрогенераторної установки (генератора):

— в обсязі до 2000 л на кожному об’єкті, що забезпечений генератором, без отримання дозвільних документів (документів дозвільного характеру, ліцензії на право зберігання пального, результатів надання інших адміністративних послуг);

— в обсязі понад 2000 л на кожному об’єкті, що забезпечений генератором, на підставі безоплатного подання до ДПС декларації про провадження господарської діяльності із зберігання пального.

*** Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.95 № 481/95-ВР.

У цих же нормах визначено особливості заповнення та подання до ДПС декларації тими СГ, які зберігають на забезпеченому генератором об’єкті пальне в обсязі понад 2000 л. А також зазначено, що право на зберігання пального, яке споживається для заправлення генератора в обсязі понад 2000 літрів на кожному об’єкті, що забезпечений генератором, набувається з моменту подання декларації до територіальних органів ДПС.

Нагадаємо тут ще лише кілька важливих моментів.

По-перше, оскільки декларування вимагає зберігання на об’єкті пального в обсязі понад (!) 2000 л, то зберігання пального в обсязі рівно 2000 л декларування не потребує.

По-друге (і це вже більш важливий момент), проблеми із застосуванням цих норм на практиці можуть виникати з причини невизначеності терміна «об’єкт». Наприклад: таким можна вважати лише будівлю чи споруду? Або — їх сукупність на окремій території?..

А по-третє (увага!), пам’ятайте, що у цих нормах ст. 18 Закону № 481 працює не так, як у «пально-акцизних» нормах ПКУ.

Бо тут мова йде не про граничний обсяг ємностей, а про граничний обсяг пального, що у них зберігається

Тож якщо ви у багатокубовій(вих) ємності(ях) зберігаєте пальне для генераторів, але обсяг цього пального (на відміну від обсягів ємностей) не перевищує два куби (2000 л), то декларація чи ліцензія вам не потрібна!

А більш детальний наш коментар до згаданих змін (у тому числі й щодо «акцизних» змін) читайте в матеріалі «Пальне для генераторів: нові ліцензійні й акцизні цікавинки» // «Податки & бухоблік», 2023, № 4 (ср. ).

Штрафна «лякалка». Крім того, у цих нових нормах ст. 18 Закону № 481 зазначено, що у разі якщо в період дії воєнного стану та протягом 30-денного строку з дня його припинення або скасування контролюючим органом буде виявлено факти зберігання СГ пального в обсягах понад 2000 л без отримання ліцензії та за відсутності належним чином поданої декларації, до такого СГ застосовується штраф зі ст. 17 Закону № 481 за зберігання пального без ліцензії — тобто 0,5 млн грн!

Чи варто звертатись до ДПС? Почнемо з того, що вимоги фіскалів, висунуті у цій консультації до СГ, які зберігають пальне у обсягах до 2000 л (включно), абсолютно безпідставні.

Жоден норматив цього не передбачає і не примушує суб’єктів господарювання до таких дій. Звісно, немає й ніяких санкцій за їх невиконання

Незграбним і некоректним виглядає й підґрунтя фіскалів для зазначених вимог, яке вони наводять у цій консультації. Вони аргументують так: оскільки облік пального в СЕАРП та СЕ* здійснюється автоматично, тож СГ — зберігачі пального для генераторів повинні бути внесені в електронний реєстр СГ, які мають право зберігати таке пальне, без наявності відповідної ліцензії. СГ, у яких об’єм складів більше 2000 літрів, обліковуються за деклараціями. А от СГ, «у яких об’єм складів не перевищує 2000 літрів, необхідно звернутись до ДПС будь-яким засобом зв’язку».

* Система електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового.

По-перше, що це за такий «електронний реєстр СГ, які мають право зберігати пальне без ліцензії»? Ми ніде у нормативах про такий не читали.

До речі, є ще низка винятків (у ст. 15 Закону № 481), коли СГ не потрібно придбавати ліцензію на зберігання пального. І ніде в Законі не було (і зараз не) зазначено, що такі суб’єкти мають звертатись до ДПС, щоб їх уключили в якийсь вигаданий (ніде не передбачений) реєстр.

По-друге, зовсім не зрозуміло, до чого фіскали приплели тут СЕАРП та СЕ? Ця система «заточена» під пальний акциз і до ліцензійних питань вона ніякого відношення не має! До речі, переважна більшість пального, яке зберігається у СГ для генераторів, вже «полишило» систему (СЕАРП та СЕ) і там не обліковується!

По-третє, про який «об’єм складів», що не перевищує 2000 л, йде мова в консультації? Що це за такі «склади»? Може, акцизні? ☺ Гадаємо, мається на увазі місткість резервуарів та ємностей…

Тож не радимо виконувати ці примхи ДПС і звертатись до них, фактично роблячи самим на себе «донос». Адже, як ми згадали, ніяких санкцій за таке незвернення до ДПС не передбачено, бо вимога незаконна. А от після такого звернення точно потрапите у список «зберігачів до 2000 л» та одразу напевно — на перевірочний «гачок».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі