Теми статей
Обрати теми

Що буде у лютому 2023 року

Нові накладна і ПДВ-декларація. Мінфін наказом від 28.12.2022 № 463 затвердив нові форми податкової накладної та податкової декларації з ПДВ.

Водночас нові форми накладної і декларації почнуть застосовуватися не раніше березня. Тому у лютому складати податкові накладні, реєструвати в ЄРПН і звітувати з ПДВ слід за «старими» (тобто поки діючими) формами.

Детальніше див. «Нові форми податкової накладної та декларації з ПДВ» // «Податки & бухоблік», 2023, № 10.

Виплати ВПО. З 01.02.2023 для виплати ВПО буде застосовуватися новий перелік, а саме затверджений Мінінтеграції за формою, наведеною у постанові КМУ від 06.12.2022 № 1364. Тобто з цієї дати для визначення території, переселенцям з якої буде виплачуватися допомога, слід орієнтуватися на Перелік, затверджений наказом Мінінтеграції від 22.12.2022 № 309.

Екоподаток. З 01.01.2023 зросли ставки екоподатку. Водночас оскільки з екоподатку платники звітують щокварталу, то використовувати нові збільшені ставки слід, тільки звітуючи за І квартал 2023 року. Подаючи звітність за IV квартал (не пізніше 09.02.2023), треба використовувати минулорічні ставки.

Агрозвітування на податки на майно. Платники податку на майно (плати за землю, податку на нерухоме майно і транспортного податку), а також агротоваровиробники, які у 2023 році бажають бути платниками сільгоспЄП, повинні подати звітність на рік уперед не пізніше 20 лютого 2023 року.

Крім того, уже зараз власники нових (не старше 5 років) люксових автівок зможуть відшукати на сайті Мінекономіки інформацію про те, чи потрапляє їх авто під оподаткування транспортним податком. А саме там уже красується Перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком у 2023 році.

Детально про правила стягнення майнових податків читайте у «Податки & бухоблік», 2023, № 9.

Інвалідний норматив. У 2023 році роботодавці уже не повинні подавати до Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю.

Але це не говорить про те, що роботодавці не повинні виконувати норматив із працевлаштування таких осіб. Це залишається їх обов’язком. Але інформувати про виконання Фонд будуть не вони, а Пенсійний фонд.

Тому якщо роботодавець за минулий рік не виконав цей норматив, то його за це і в цьому році покарають.

ЄСВ-рахунки. З 01.02.2023 почнуть діятимуть нові рахунки для сплати ЄСВ. Про це з метою попередження помилкової сплати ЄСВ на неналежні рахунки відрапортували столичні фіскали.

Вони зазначили, що з 1 лютого 2023 року сплата ЄСВ має здійснюватися на рахунки 3556, які відкриті на ім’я Головного управління ДПС у м. Києві.

Реквізити рахунків для сплати ЄСВ з 1 лютого 2023 року будуть розміщені на вебсайті Головного управління ДПС у м. Києві в розділі «Рахунки для сплати платежів».

Тому радимо всім платникам, які будуть сплачувати ЄСВ у лютому, перед тим як це робити, перевірити реквізити своїх рахунків на сплату ЄСВ.

Воєнний стан. 19.02.2022 за загальними правилами має скінчитися дія воєнного стану на території України, введеного ще 24.02.2022. Навряд чи це відбудеться, оскільки окупант ще не накивав п’ятами з нашої території. Та скасують ВС чи ні, покаже тільки час.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі