Теми статей
Обрати теми

Класифікатор професій: комірнику, прощавай?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Мінекономіки наказом від 29.12.2022 № 5573 затвердило чергову порцію змін (далі — Зміна № 11) до Класифікатора професій*. Серед цих змін найбільше запитань у кадровиків викладало скасування професійної назви роботи «комірник» з кодом КП 9411. Що з цим робити та куди дівати комірника? Розповідаємо.

* Класифікатор професій ДК 003:2010, затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327.

Знайомимся

Для початку пробіжимося Зміною № 11. Адже зачепила вона не тільки комірника.

Умовно всі цікаві для роботодавця зміни, що внесені Зміною № 11 до Класифікатора професій, можна поділити на дві групи.

Перша група — це зміни, що пов’язані з доповненням додатка В «Похідні слова до професій (професійних назв робіт)» новою позицією «виконувач окремих робіт».

Похідні слова «виконувач окремих робіт» роботодавці можуть застосовувати до професійних назв робіт, що наведені в розділах 5 — 8 Класифікатора професій

Але тільки за умови, що до працівників за такими професіями (професійними назвами робіт) не визначені особистісні, спеціальні та/чи специфічні вимоги. Так, наприклад, від назви професії «слюсар-інструментальник», код КП 7222, можна утворити похідну назву «виконувач окремих робіт слюсаря-інструментальника» з тим же кодом КП 7222. При цьому конкретна деталізація робіт наводиться у робочій інструкції.

Друга група — зміни до додатків А та Б з професійними назвами робіт.

Традиційно зміни до кожного з додатків А та Б сформовані в три таблиці, залежно від директиви: «скасувати», «змінити», «унести». Розберемо, що означає кожна директива.

«Скасувати». Професійні назви робіт з цією директивою покидають Класифікатор разом зі своїм кодом КП. Так, наприклад, скасовуються такі професійні назви робіт:

— «інженер з нормування праці», код КП 2412.2;

— «інженер з організації та нормування праці», код КП 2412.2;

— «шеф-кухар», код КП 5122;

«комірник», код КП 9411.

Якщо у вас працівник був прийнятий на посаду (роботу), яка утворена від професійної назви робіт, що скасувала Зміна № 11, то вам слід вирішити питання, яку ж посаду тепер цей працівник буде обіймати. Ну і, звісно, внести відповідні зміни в штатний розпис та кадрові документи. Йдемо далі. Наступна директива.

«Змінити». Цією директивою вносяться зміни до назв професійних робіт. При цьому код КП залишається незмінним. Наприклад,

— «інженер інформаційно-телекомунікаційних систем», код КП 2144.2, змінено на «інженер інформаційно-комунікаційних систем» з тим же кодом КП 2144.2;

— «інженер з організації праці», код КП 2412.2, на «фахівець з організації праці», код КП 2412.2;

— «офісний службовець (складське господарство)», код КП 4131, на «службовець на складі (комірник)», код КП 4131.

Що отримуємо у випадку зміни професійної назви роботи? Необхідність відкоригувати назву посади працівника, яка була утворена від такої професійної назви роботи.

«Унести». Цією директивою до Класифікатора професій вносяться нові професійні назви робіт або ж ті, які існували раніше та були скасовані й вводяться з новим кодом КП. Так, наприклад, до додатків А та Б Класифікатора уносяться такі професійні назви робіт:

— «конструктор систем кібербезпеки», код КП 2132.2;

— «фахівець з оцінки заходів захисту інформації (кібербезпеки)», код КП 2139.2;

— «інженер з нормування трудових процесів», код КП 2149.2;

— «експерт (за видами діяльності)», код КП 2490;

— «шеф-кухар», код КП 3570.

Зверніть увагу! Ми навели лише по декілька прикладів тих професійних назв робіт, що скасовуються, змінюються, вносяться до Класифікатора професій. Тож рекомендуємо уважно переглянути Зміну № 11 повністю.

Що робити, якщо…

Що робити, якщо побачили в Зміні № 11 назви професійних робіт, від яких утворені посади у вашому штатному розписі? Головне — не панікувати, а оцінити масштаб трагедії.

Назва посади (роботи) працівника віднесена ч. 3 ст. 32 КЗпП до істотних умов праці. Проте якщо у працівника змінюється лише назва посади («вивіска») у зв’язку зі змінами, внесеними до Класифікатора професій, а все інше (вимоги до кваліфікації та складності виконуваних робіт, трудова функція, умови праці тощо) залишається незмінним, то в такому випадку, на нашу думку, приписи ч. 3 ст. 32 КЗпП не працюють.

Аргументи.

Частина 3 ст. 32 КЗпП регулює питання зміни істотних умов праці з ініціативи роботодавця.

Чи є роботодавець ініціатором змін у випадку, коли Мінекономіки коригує Класифікатор професій?

Ні. Роботодавець змінює назву посади не з власної ініціативи. Він змушений це зробити у зв’язку зі скасуванням або зміною у Класифікаторі відповідної назви робіт, від якої утворено назву посади в штатному розписі.

До того ж ч. 3 ст. 32 КЗпП дозволяє змінювати істотні умови праці, тільки якщо це викликано змінами в організації виробництва і праці. Якщо таких змін не відбувається, то змінювати істотні умови праці не можна. Проте чи може роботодавець проігнорувати Зміну № 11? Ні, не може. Назва посади не може бути утворена від неіснуючої професійної роботи.

Саме тому, на наш погляд, не є зміною істотних умов праці внесення роботодавцем змін до назви посади працівника у зв’язку зі:

— зміною професійної назви роботи в Класифікаторі професій, від якої така посада утворена відповідно до директиви «Змінити»;

— скасуванням у Класифікаторі професій професійної назви роботи (спрацювала директива «Скасувати») та утворенням роботодавцем назви посади від іншої підходящої професійної назви, за умови, що трудова функція, завдання, обов’язки працівника, оплата праці та кваліфікаційні вимоги до нього не змінюються.

До речі, Мінсоцполітики свого часу також дотримувалося такого підходу (див. лист від 02.10.2018 № 18921/0/2-18/28).

Порядок дій у цьому випадку може бути таким.

Крок 1. Аналізуємо Зміну № 11. Якщо за професійними назвами робіт, від яких утворені назви посад у штатному розписі, спрацювали директиви «Скасувати» та «Змінити», формуємо доповідну записку про необхідність внесення змін до штатного розпису. У разі скасування назви роботи проводимо пошук підходящої професійної назви роботи, від якої буде утворено нову назву посади в штатному розписі зі збереженням трудової функції працівника.

Крок 2. Видаємо наказ (розпорядження) за основною діяльністю про внесення змін до штатного розпису або затверджуємо штатний розпис у новій редакції, змінивши стару назву посади на нову.

Крок 3. Видаємо наказ (розпорядження) з особового складу про зміну найменування посади конкретного працівника. Із наказом ознайомлюємо працівника під підпис.

Крок 4. Вносимо зміни до особової картки працівника, посадової (робочої) інструкції інших документів, де була зазначена стара назва посади.

Та повернемося до головного героя цієї статті — до комірника.

Що там з комірником?

Як зазначалося на початку статті, Мінекономіки Зміною № 11 скасувало професійну назву робіт «комірник», код КП 9411.

Відповідно роботодавцям слід вирішити, під якою ж «вивіскою» тепер працюватиме працівник, який раніше був комірником з зазначеним кодом КП.

Що робимо? Пропонуємо йти від малого. Спочатку полистаємо Зміну № 11, а саме переглянемо професійні назви робіт з директивами «Змінити» та «Унести». А якщо нічого не знайдемо, то підемо шукати в Класифікаторі професій.

Листаємо Зміну № 11 й бачимо, що Мінекономіки змінив в Класифікаторі професій професійну назву робіт «офісний службовець (складське господарство)», код КП 4131, на «службовець на складі (ко мірник)», код КП 4131.

Як вам така нова професійна назва роботи? Подобається? Нам так. Проте зверніть увагу, що у професійній назві робіт «службовець на складі (комірник)» у дужках наведена споріднена (однотипна) професійна назва роботи. Використання роботодавцем таких професійних назв робіт зазвичай потребує конкретного визначення, хто у нього буде зазначений в штатному розписі: «службовець на складі» з кодом КП 4131 або «комірник» з кодом КП 4131.

Таким чином, якщо у шатному розписі підприємства містилася професія «комірник», код КП 9411, то воно може, наприклад, внести зміни до штатного розпису та:

— замінити таку професію на посаду «службовець на складі» з кодом КП 4131;

— залишити позицію «комірник», але змінити код КП на 4131.

Якщо ви обираєте перший варіант, тобто комірник стає службовцем на складі, то дотримуєтесь порядку дій (кроки 1 — 4), що наведений вище.

Якщо ж вам до вподоби другий варіант і комірник залишається комірником, то потрібно внести зміни до штатного розпису та змінити код КП, якщо він зазначений у вас у цьому документі.

Проте і в першому, в і другому варіанті слід подумати над розміром тарифної ставки (окладу) за посадою «службовець на складі» / «комірник». Чому? Розповідаємо.

До чого тут оклад (тарифна ставка)?

Трудове законодавство вимагає, щоб оклади (тарифні ставки) встановлювалися працівникам залежно від їх кваліфікації, навичок та складності виконуваної ними роботи. Для цілей формування і диференціації розмірів окладів (тарифних ставок) Держпраці (а якщо діло доходить до суду, то й він) зазвичай використовує Класифікатор професій.

У Класифікаторі професій професійні назви робіт згруповані за розділами відповідно до кваліфікації працівників і складності виконуваної ними роботи. Для того щоб зрозуміти, до якої групи належить та чи інша посада (професія), достатньо подивитися на першу цифру в її коді КП.

До появи Зміни № 11, професійна назва роботи «комірник» мала код КП 9411 та належала до розділу 9 Класифікатора професій, де зібрані найпростіші професії.

Професійна назва роботи «службовець на складі (комірник)» має код КП 4131. Це говорить про те, що

особа, яка займає посаду «службовець на складі» або «комірник», відноситься до технічних службовців (розділ 4 Класифікатора професій).

Зауважимо, що також до технічних службовців відносяться, наприклад, «секретар керівника (організації, підприємства, установи)», код КП 4115, «касир (на підприємстві, в установі, організації)», код КП 4211, «офіс-адміністратор», код КП 4222.

Ось такий кар’єрний ріст стався у комірника завдяки Зміні № 11.

Йдемо далі. Зазвичай, чим більша перша цифра в коді КП посади, тим, як правило, нижча кваліфікація вимагається від особи, яка її обіймає, тим простіші роботи вона виконує й, відповідно, тим нижча її оплата праці.

Як уже зазначалося вище, комірник раніше належав до найпростіших професій. Йому тарифна ставка (оклад) могла бути встановлена в мінімальному розмірі. Після того, як запрацювала Зміна № 11 та підняла комірника до технічних службовців, такий стан речей недопустимий. Тож якщо працівник залишається комірником чи стає службовцем на складі, то потрібно проаналізувати, що там з його тарифною ставкою (окладом) й за потреби внести зміни до штатного розміру й щодо його оплати праці.

До речі, про те, як «розкидати» оклади (тарифні ставки), читайте в статті «Оплата праці: чи допустима зрівнялівка?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 53.

Висновки

  • Мінекономіки Зміною № 11 скасувало професійну назву робіт «комірник», код КП 9411.
  • Якщо у шатному розписі підприємства містилася професія «комірник» з кодом КП 9411, то воно може, наприклад, внести зміни до штатного розпису та:
  • — замінити таку професію на посаду «службовець на складі» з кодом КП 4131;
  • — залишити позицію «комірник», але змінити код КП на 4131.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі