Теми статей
Обрати теми

Кому світить консолідована фінзвітність — 2022?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Крім фінансової звітності за власні операції, материнські підприємства мають відзвітувати за діяльність групи. Назвемо їх.

Підприємства, які контролюють інші підприємства (материнські підприємства), крім фінансових звітів про власні господарські операції, за 2022 рік складають і подають консолідовану фінзвітність групи відповідно до НП(С)БО або МСФЗ (ч. 1 ст. 12 Закону про бухоблік*). Для цих цілей групи поділяються на малі, середні та великі (див. таблицю).

* Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-XIV.

Класифікація груп материнського підприємства та його дочірніх підприємств

Категорія

груп

Критерії оцінки на дату складання річної консолідованої фінзвітності

Балансова вартість активів, євро*

Чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), євро*

Середня кількість працівників**, осіб

Малі

До 4 млн

включно

До 8 млн

включно

До 50

включно

Середні

До 20 млн

включно

До 40 млн

включно

До 250

включно

Великі

Понад 20 млн

Понад 40 млн

Понад 250

* За середнім за період курсом НБУ (див. bank.gov.ua/ua/markets/exchangerate-chart).

** Для її розрахунку використовують Інструкцію № 286 (див. статтю «Розрахунок чисельності працівників підприємства» // «Податки & бухоблік», 2020, № 77).

Для віднесення материнського підприємства та його дочірніх підприємств до певної групи показники річної консолідованої фінзвітності на дату її складання повинні відповідати одночасно щонайменше двом із трьох критеріїв.

Для визначення відповідності критеріям, установленим у євро, застосовують офіційний курс гривні до іноземних валют (середній за період), розрахований на підставі офіційних валютних курсів НБУ, що встановлювалися для євро протягом відповідного року.

А якщо на дату складання річної консолідованої фінзвітності показники річної консолідованої фінзвітності групи протягом двох років поспіль (за звітний рік та рік, що передує звітному) не відповідають критеріям групи, до якої вона була віднесена? Тоді така група відноситься до відповідної групи, критеріям якої відповідають показники річної консолідованої фінзвітності за результатами звітного періоду (ч. 1 ст. 12 Закону про бухоблік).

Також, крім власної звітності, консолідовану фінансову звітність за 2022 рік повинні скласти і подати об’єднання підприємств. До такої звітності включають інформацію щодо всіх підприємств, які входять до складу об’єднань, якщо це передбачено установчими документами таких об’єднань відповідно до законодавства (ч. 3 ст. 12 Закону про бухоблік).

А ось малі та середні групи (крім груп, у складі яких є підприємства, що становлять суспільний інтерес) звільняються від обов'язкового складання та подання консолідованої фінзвітності та консолідованого звіту про управління (ч. 3 ст. 14 Закону про бухоблік).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі