Теми статей
Обрати теми

Подали фінзвітність за «чужою» формою: що загрожує

Казанова Марина, податковий експерт
Чим загрожує подання фінзвітності не за своєю формою (наприклад, якщо мікропідприємство подавало фінзвітність за ф. № 1-м, ф. № 2-м замість ф. № 1-мс, ф. № 2-мс)? Зараз з’ясуємо!

Іноді на практиці трапляються випадки, коли підприємства подають фінансову звітність за «чужою» формою. Зазвичай цим грішать мікропідприємства, звітуючи за формами № 1-м і № 2-м, замість належних № 1-мс і № 2-мс. До яких наслідків це може призвести?

Подання «чужого» комплекту фінзвітності, за великим рахунком, розцінюється як порушення правил складання фінзвітності. Адже

НП(С)БО 25, яким затверджені «скорочені» форми фінзвітності, не надає підприємству право вибору форм фінзвітності (обирати між формами «м» і «мс» не можна). Є тільки можливість узагалі відмовитися від застосування НП(С)БО 25 і подавати «повну» фінзвітність згідно з НП(С)БО 1

Але наскільки серйозним є це порушення?

Не за формою — до статистики. Теоретично органи статистики за подання фінзвітності не за тією формою можуть застосувати адмінштраф за ст. 1863 КпАП — за подання органам держстатистики даних не за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією. Розмір штрафу — від 170 до 255 грн. При повторному порушенні протягом року — штраф у розмірі від 255 до 425 грн.

Але чи будуть органи статистики перевіряти, чи за своїми формами подало підприємство фінзвітність? Тим паче, що фінзвітність і не надто вписується у визначення звітно-статистичної документації (з ч. 5 ст. 8 Закону України «Про державну статистику» від 17.09.92 № 2614-XII).

Втім, повністю виключити ризик притягнення винної посадової особи до відповідальності за ст. 1863 КпАП не можна.

Не за формою податківцям. Раніше податківці у своїх роз’ясненнях були більш лояльні до цієї ситуації. Вони визнавали, що це є порушенням, але не говорили, що це може призвести до невизнання поданої декларації з податку на прибуток.

Нинішні роз’яснення більш жорсткі. Так, у 102.22 БЗ податківці говорять, що

подання додатків до податкової декларації, і в тому числі фінансової звітності, не за встановленою формою може призвести до невизнання такої декларації податковою звітністю відповідно до п. 48.7 ст. 48 ПКУ

Хоча тут треба зазначити, що якщо податкова звітність прийнята (прийшли обидві квитанції і протягом 5 робочих днів не прийшла відмова в прийнятті декларації (пп. 49.9.2, 49.11 ПКУ) — то формально потім вже не визнати подану декларацію податківці не можуть.

Чи потрібно виправляти «помилку» (переподавати фінзвітність)?

За великим рахунком, наприклад, те, що підприємство подало ф. № 1-м, ф. № 2-м замість ф. № 1-мс, ф. № 2-мс: (1) ніяк не впливає на дані декларації з податку на прибуток; (2) подавши такі форми, підприємство надало розширену інформацію.

У вищезгаданій консультації 102.22 БЗ щодо необхідності уточнення фінзвітності у випадку подання її за чужими формами самі податківці говорять, що

таке уточнення здійснюється, «якщо внаслідок виявлених у фінансовій звітності помилок підлягають уточненню показники податкової декларації»

Чи можна в цьому випадку говорити про те, що у самій фінзвітності допущені помилки, які впливають на показники податкової декларації? На наш погляд, ні. На показники податкової декларації фінзвітність не за тією формою не впливає. Втім, суворо кажучи, у полі «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків — форм фінансової звітності» позначка проставлена не у тій графі. Отже, хоча на суть декларації ця «помилка» не впливає, скоріш за все, саме її бачать податківці.

Якщо ви вирішили подати повторно фінзвітність, то треба:

подати виправлену уточнюючу фінзвітність (за правильними формами);

уточнитися з податку на прибуток (подати повторно декларацію, щоб поставити позначки про правильну ФЗ). Для цього — подати уточнюючу декларацію з податку на прибуток (з позначками про правильну ФЗ у заключній частині) або разом з поточною декларацією подати додаток ВП, у якому заповнити таблицю 3 додатка ВП (з правильними позначками). Ну а якщо помилку помітили завчасно (до спливу граничних строків подання декларації), то подаємо звітну нову декларацію.

Висновки

  • Якщо фінзвітність податківцям подана не за тією формою (наприклад, подані форми № 1-м та 2-м замість № 1-мс та 2-мс), то податківці говорять, що це може призвести до невизнання податкової декларації з податку на прибуток.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі