Теми статей
Обрати теми

Витрати неприбуткових організацій

Солошенко Людмила, податковий експерт
Для збереження неприбуткового статусу неприбутковим організаціям необхідно пам’ятати про умови використання отриманих доходів. Про те, що це за умови, на що НПО дозволено/заборонено використовувати доходи і що допускається у зв’язку з воєнним станом, зараз поговоримо.

Як НПО може використовувати доходи?

До використання доходів НПО в п. 133.4 ПКУ висуваються певні умови. Важливо, щоб доходи використовувалися НПО за дозволеними напрямами, тобто:

img 1

Умови використання доходів НПО

Таким чином, отримані доходи НПО може витрачати виключно на своє утримання і здійснення статутної діяльності. А ось розподіляти їх серед «своїх» (членів/працівників/пов’язаних осіб) не має права.

Важливо! За порушення таких умов і витрачання коштів на інші цілі (зокрема, розподіл доходів між засновниками/членами/працівниками) неприбуткову організацію можуть позбавити НПО-статусу і виключити з Реєстру НПО. На додаток тут у НПО виникнуть і податкові наслідки — з нецільового використання доходів доведеться заплатити податок на прибуток (пп. 133.4.3, 133.4.4 ПКУ).

Виплати за ЦПД. Утім, врахуйте, що НПО дозволяється здійснювати виплати (у тому числі за цивільно-правовими договорами — ЦПД) своїм членам, засновникам, працівникам тощо, але тільки за умови, якщо такі виплати пов’язані з фінансуванням витрат на утримання НПО або здійснення статутної діяльності (тобто здійснюються за двома дозволеними напрямами). Тоді такі ЦПД-виплати розподілом доходів (порушенням) не вважаються, а для НПО це звичайні витрати (БЗ 102.04; консультація ГУ ДПС у м. Києві від 30.01.2023).

Тому НПО може купити в члена/учасника/працівника товар або якісь роботи/послуги (наприклад, орендувати майно), якщо такі витрати відповідають цілям, визначеним у п.п. 133.4.2 ПКУ (тобто йдуть на утримання НПО або пов’язані з веденням статутної діяльності). Загалом, запам’ятайте:

витрати неприбуткової організації мають бути пов’язані зі статутною діяльністю або спрямовані на утримання НПО

Витрати на утримання НПО. Звичайно ж, у НПО з’являться витрати, пов’язані із забезпеченням діяльності. До таких витрат, зокрема, належать:

— витрати на оренду, охорону, прибирання приміщень;

— витрати на оплату праці працівників;

— комунальні витрати;

— витрати на послуги зв’язку і

— інші адміністративні витрати. Причому в благодійних організацій сума адмінвитрат лімітується (не можуть перевищувати 20 % доходу цієї організації в поточному році, ч. 3 ст. 16 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI).

Витрати на статутні цілі. Також НПО має право витрачати свої доходи на цілі, закріплені в її статутних документах — заради яких, власне, і створювалася НПО (з урахуванням положень профільного законодавства, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації).

Тому, наприклад:

— ОСББ можуть витрачати кошти на утримання прибудинкової території, якщо такі витрати передбачені статутними документами (лист ДФСУ від 07.12.2018 № 5141/6/99-99-15-02-02-15/ІПК);

— профспілки можуть придбавати або орендувати спортінвентар, якщо це передбачено статутом (лист ГУ ДФС у м. Києві від 12.12.2018 № 5204/ІПК/26-15-12-03-11);

— комунальні некомерційні підприємства (КНП) у межах статутної діяльності можуть забезпечувати працівників спецодягом і спецхарчуванням, оплачувати медогляди та вакцинацію працівників, інформаційно-консультаційні послуги, пов’язані з напрямом діяльності НПО, послуги з проведення інструктажів, навчань з охорони праці, надання першої медичної допомоги (листи ДПСУ від 19.03.2021 № 1071/ІПК/99-00-21-02-02-06, від 06.04.2021 № 1402/ІПК/99-00-21-02-02-06);

— релігійні організації можуть використовувати доходи для здійснення неприбуткової (благодійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій, у тому числі надання гуманітарної допомоги, здійснення благодійної діяльності, милосердя (п.п. 133.4.2 ПКУ), а також

— НПО під час своєї діяльності можуть сплачувати членські внески в об’єднання/асоціації, членом яких хочуть стати або в членстві яких перебувають (адже ці внески пов’язані зі статутною діяльністю) тощо.

Утім, у зв’язку з воєнним станом для НПО передбачені деякі послаблення.

Воєнні особливості

Під час воєнного стану для НПО зроблено виняток з правил. НПО дозволено надавати допомогу для забезпечення оборони країни без обмежень і фінансувати витрати, не пов’язані зі статутними цілями і напрямами діяльності, які не передбачені статутом НПО (п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ).

Тому в період воєнного стану НПО може використовувати доходи і передавати майно, надавати послуги:

армії (ЗСУ), Нацгвардії, СБУ, Державній прикордонній службі, військовим формуванням та об’єднанням, військовим частинам, добровільним формуванням територіальних громад (теробороні) та іншим структурам (переліченим у п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ), а також

закладам охорони здоров’я державної/комунальної власності або структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних/міських держадміністрацій;

фізособам (які не є засновниками, учасниками таких організацій або пов’язаними з ними особами), які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії та/або вимушеним переселенцям, а також

— перераховувати грошові кошти на спецрахунки для збору коштів, відкриті НБУ.

У період воєнного стану така допомога (витрати НПО) не вважатиметься порушенням НПО-умов з п. 133.4 ПКУ і за це не виключать з Реєстру НПО (БЗ 102.04)

Такі витрати відображають у рядках 2.4.1, 2.4.3 Звіту НПО.

До того ж у благодійних і громадських організацій операції з надання благодійної допомоги не враховуються в підрахунку 1-мільйонного порога для цілей ПДВ-реєстрації (п.п. 69.12 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Для цілей ПДВ операції з надання воєнної допомоги взагалі постачанням не вважаються (п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Ще, як пояснили податківці, не порушує НПО-умов і не призводить до втрати неприбуткового статусу (див. Інформаційний лист ДПСУ № 7/2022 від 08.11.2022 № 7/2022):

— здійснення операцій НПО з отримання та передачі мобільних будиночків для тимчасового проживання осіб, що втратили житло під час бойових дій в Україні, отриманих від закордонної благодійної організації у вигляді цільової благодійної допомоги (питання 2.1 листа);

передача НПО під час воєнного стану в безоплатне користування автотранспорту ЗСУ, правоохоронним органам та іншим силовим структурам (питання 2.2 листа).

Проте водночас до втрати НПО-статусу може призвести надання НПО нецільової благодійної матеріальної допомоги окремим своїм членам (мобілізованим у ЗСУ) (питання 2.4 листа). Тому НПО краще йти по дозволеному шляху і перераховувати грошові кошти безпосередньо ЗСУ, іншим військовим формуванням і їх об’єднанням, військовим частинам, підрозділам.

Найпоширеніші витрати НПО зберемо в таблиці.

Витрати НПО

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Дт

Кт

1

Придбано ТМЦ і основні засоби

20, 22, 15

631

2

Придбано послуги

92, 94

685

3

Відображено витрати на оренду приміщення, комуналку

92

685

4

Нараховано зарплату, ЄСВ

92

661, 651

5

Нараховано амортизацію

92

131

6

Відображено витрати на надання послуг (навчальних курсів, інформаційно-консультаційних послуг та ін.)

23

20, 131, 661, 651, 685

7

Списано собівартість наданих послуг

903

23

Надання допомоги під час воєнного стану

8

Придбано бронежилети, ПММ, продукти харчування, ліки (медвироби) та інші товари для надання допомоги під час воєнного стану

203, 209, 28

631

631

311

9

Передано придбані товари ЗСУ, теробороні, закладам охорони здоров’я, переселенцям та іншим одержувачам

949

203, 209, 28

10

Перераховано грошові кошти (допомогу армії, закладам охорони здоров’я)

949

311

Висновки

  • Для перебування в лавах неприбутківців НПО має право використовувати доходи на утримання НПО та цілі, закріплені в її статутних документах.
  • Під час воєнного стану НПО дозволено без обмежень нести витрати, не пов’язані зі статутними цілями (надавати допомогу армії, закладам охорони здоров’я, переселенцям). За це не виключать з НПО.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі