Теми статей
Обрати теми

Розподіл плати за оренду: як не втратити НПО-статус?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Неприбуткова організація (комунальне некомерційне підприємство), яка є балансоутримувачем приміщення, збирається здати його в оренду. Частина орендної плати підлягає перерахуванню до бюджету місцевої ради. Чи будуть порушені НПО-умови, якщо НПО стане отримувати від орендаря всю суму орендної плати і частину її самостійно перераховувати до місцевого бюджету?

Одразу попередимо: такий варіант краще не використовувати, оскільки він може призвести до втрати неприбуткового статусу. Причому свою позицію із цього питання озвучили і Мінфін, і податківці.

Нагадаємо, що для перебування серед лав неприбутківців необхідно дотримуватися НПО-умов з пп. 133.4.1 і 133.4.2 ПКУ. Одна з них — заборона на розподіл отриманих доходів (прибутків) або їх частин серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (окрім оплати їх праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.

Так ось, враховуючи, що власником і органом управління майном неприбуткової організації (комунального підприємства) є місцеві ради, Мінфін та податківці роз’яснили, що:

якщо за договором оренди орендар перераховує НПО (балансоутримувачу) в повному обсязі всю суму орендної плати, а НПО сама розподіляє орендну плату і далі частину її перераховує до відповідного бюджету або органу місцевого самоврядування — засновникам такої організації, то здійснення такої операції є для НПО розподілом отриманих доходів і, відповідно, порушенням умов п. 133.4 ПКУ щодо перебування такої організації в Реєстрі НПО (лист Мінфіну від 20.07.2020 № 11210-09-10/21871; БЗ 102.04). А ось при застосуванні іншого варіанта

якщо за договором оренди орендар (на підставі рахунків, отриманих від балансоутримувача) самостійно розподіляє плату за оренду на частини і направляє відповідні частини орендної плати безпосередньо НПО (балансоутримувачу) і до бюджету територіальної громади, то такий порядок розрахунків не є для НПО розподілом доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників) і не є порушенням НПО-умов (УПК, затверджена наказом Мінфіну від 19.01.2021 № 23; листи ДПСУ від 07.10.2021 № 3777/ІПК/99-00-21-02-02-06, від 05.03.2021 № 833/ІПК/99-00-21-02-02-06).

Таким чином, самостійний розподіл неприбутковою організацією отриманої орендної плати, на думку Мінфіну та податківців, є порушенням НПО-умов і призводить до втрати неприбуткового статусу. Тому, зважаючи на такі роз’яснення офіційних відомств,

щоб не було проблем, від варіанта, коли НПО самостійно розподіляє отриману від орендаря суму орендної плати і частину її перераховує до місцевого бюджету, краще відмовитися

А обов’язки з розподілу орендної плати і перерахування її частини до бюджету місцевої ради краще покласти на орендаря.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі